Fraai boek - The Making of Avatar

Prachtig naslagwerk die de Collector's Edition in de schaduw zet.



Afgelopen maand verscheen de zwaarbepakte Dvd en Blu-Ray Collector's Edition van Avatar (2009). Via vele documentaires krijg je een diepgaande blik achter de schermen van deze blockbuster der blockbusters. In de tijd van de VHS videoband - voor wie dit euvel niet heeft meegemaakt - werden er slechts zelden extra's aan de film toegevoegd. Voor een goede blik op de totstandkoming van je favoriete film was je toegewezen op fotorijke naslagwerken, veelal met de titel The Art of... of The Making of..., of een enkele korte docu op een tv-zender als Veronica. Het zal je echter niet verbazen dat er ondanks de uitgebreide Collector's Edition meerdere boeken verkrijgbaar zijn van het veelal geliefde Avatar. De meest indrukwekkende variant is het onlangs verschenen The Making of Avatar van Jody Duncan en Lisa Fitzpatrick, dat het gehele productieproces van A tot Z beschrijft en met vele prachtige afbeeldingen onderbouwt.

Maar waarom nog een boek als je alles uitgebreid voorgeschoteld kunt krijgen op je flatscreen? Simpel, met het boek kun je de vele schetsen en designs in alle rust bekijken, hoe lang je ook wilt! Het boek The Making of Avatar gaat namelijk diep in op de vele intensieve stappen in het 10-jarige productieproces. Het naslagwerk is onderverdeeld in slechts vijf hoofdstukken met de titels Snga'ikrr: beginning, Aie: vision, Tispse'e: capture, Kem: action en Uniltirantokx: avatar. Via het team van art-directors, visual effects designers, animatoren, kostuumontwerpers en de "creature makers" is de totstandkoming van de film uitgebreid uiteengezet van de eerste ideeën tot aan de laatste stappen van de productiefase. Met honderden afwisselende afbeeldingen, bestaande uit sketches, tekeningen, shots uit de film zelf en enkele onderbouwende "info-graphics", zie je ook veel vergelijkingen tussen de verschillende fases. Zo zie je bijvoorbeeld de ontwikkeling van de verschillende personages. Hierbij zul je redelijk versteld staan van de eerste ontwerpen voor de Na'vi. Naast de flinke tekstuele onderbouwing zijn er interviews met de enorme crew en worden er allerlei details opgesomd over de film die een kleine $3 miljard ophaalde aan de bioscoopkassa.

Proef op de som: Als je het boek The Making of Avatar op een willekeurige pagina van de 272 pagina's openslaat, dan kun je bijvoorbeeld uitkomen op de spread waar de verschillende wezens en voertuigen in schaalgrootte worden afgebeeld. Informatief en erg leuk om langer bij stil te staan:



Ook erg fascinerend zijn de eerste twee pagina's van het boek, waarin de eerste zinnen als volgt zijn: Sometime in the late 1970s in Orange County, California, James Cameron painted a picture of a tall, slender blue girl standing in a field of magenta grass. It was an image Cameron, still years away from directing his first feature film, never could have realized on screen at the time. The Technology to create this otherworldly, cyan-colored girl didn't exist yet. And wouldn't for some 30 years. Op de pagina ernaast staat de tekening:



Op weer andere pagina's zien en lezen we meer over het personage Neytiri, gespeeld door Zoe Saldana. We zien hoe de actrice gestalte moest geven aan de vrouwelijke Na'vi. Onderstaande spreads geven slechts een impressie. In het boek staan nog veel meer fraaie tekeningen en foto's van dit personage en uiteraard vele anderen blauwe Na'vies.





Ben je fan van Avatar en kun je geen genoeg krijgen van de sci-fi film, dan is dit een uitstekende titel. Het is het uitgebreidste naslagwerk van James Camerons Box Office monsterhit met een enorme reeks aan onthullende foto's, sketches en andere afbeeldingen. Het Engelstalige The Making of Avatar van Jody Duncan en Lisa Fitzpatrick is verkrijgbaar bij de betere boekhandel of via de bekende webwinkels voor een bedrag van zo'n 30 euro. Met dank aan uitgever Abrams voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair