Blu-ray

Blu-Ray Review: The Last Exorcism

Sterke uitdrijvingsfilm waarbij we weer eens moeten denken aan The Exorcist en The Blair Witch Project.

door Bram de Groot op 07.05.2011 om 13:00 in Blu-ray


Regie: Daniel Stamm | Cast: Patrick Fabian (Cotton Marcus), Ashley Bell (Nell Sweetzer), Louis Herthum (Louis Sweetzer), Caleb Landry Jones (Caleb Sweetzer), Iris Bahr (Iris Reisen), e.a. | Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 3 november 2010 | Retail release: 11 april 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.77 : 1) | Geluid:: Engels, Frans DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | EAN: 5414939090189 | FilmTotaal recensie

Zo nu en dan duiken er horrorfilms op die een enorme stempel drukken op het genre. In 1973 was het William Friedkins The Exorcist die de basis legde voor de vele uitdrijvingsfilms die zouden gaan volgen. De meer recente lowbudget hit The Blair Witch Project (1999) zorgde voor vele "camhorrors", zoals de Spaanse topper [REC] (2007) en de tevens lowbudget horror Paranormal Activity (2007). Een wat onbekendere, maar zeker een niet veel mindere titel verscheen verleden jaar met The Last Exorcism. De mockumentary van regisseur Daniel Stamm verbindt succesvol beide grondleggers The Exorcist en The Blair Witch Project en wist zich te introduceren met een bijna net zo briljante viral-marketing campagne. De critici waren - ondanks een wisselend ontvangen einde - overwegend positief en het presteerde met een beperkt productiebudget van slechts $1,8 miljoen uitstekend aan de wereldwijde bioscoopkassa. Sinds kort is The Last Exorcism op Blu-Ray verkrijgbaar.
 
SYNOPSIS
In The Last Exorcism heeft de evangelische priester Cotton Marcus jarenlang geld afhandig gemaakt van gelovigen. Hij besluit zijn naam te zuiveren door een documentaire te maken over zijn oplichtpraktijken. Hij ontvangt een brief van Louis, een arme boer, die Cotton vraagt hem te helpen de duivel weg te jagen van zijn land. Dit komt hem weg goed uit, hij kan dit immers gebruiken voor zijn documentaire. Maar dan ontmoet Cotton Nell, de dochter van Louis. En Nell is niet helemaal wie ze op het eerste oog lijkt te zijn.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The Last Exorcism of klik door naar de HD versies:WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Last Exorcism een mooie 73%. De IMDb noteert een flink lagere 5,7 (bij ruim 12 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 5,3. Naar aanleiding van zijn recensie geeft FT recensent Frank Stol 2,5 ster aan de uitdrijfingsfilm.
Het productiebudget van The Last Exorcism bedroeg circa $1,8 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Daniel Stamms eerste bioscoopfilm ruim $20,4 miljoen en eindigde op ruim $41 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op ruim $67,7 miljoen. In Nederland werd het magere bedrag van ruim een ton in dollars opgehaald.
 
DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van The Last Exorcism. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving komt overeen met de eerdere teaserposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).
 

 
DE EXTRA'S
Disc 1: Inleiding door Eli Roth | 2 x Audiocommentaar | Meerdere interviews | Audities | The Devil You Know: The Making of the Last Exorcism | The Real Stories of Exorcism
De Blu-Ray van The Last Exorcism bevat een mooi aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van circa 1 uur. Eerlijk gezegd zijn de extra's niet zo spannend als de hoofdfilm. De audiocommentaren en de interviews zijn niet bijzonder aan te raden, de twee docu's The Devil You Know: The Making of the Last Exorcism en vooral The Real Stories of Exorcism daarentegen wel.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Eigenlijk zou deze uitgave over een "belabberde" beeld- en geluidskwaliteit moeten beschikken. Het is namelijk een mockumentary, wat betekent dat het moet lijken dat we naar een zelfgemaakte documentaire zitten te kijken waarbij het beeld en geluid afkomstig zijn van gemiddelde opnameapparatuur. Grotendeels is dit ook het geval, maar opvallend genoeg werkt de 5.1 DTS-HD track niet zo. Het geluid is surround te horen, wat ervoor zorgt dat de het geheel wat meer (onnodige) body krijgt. De beeldkwaliteit laat een prima indruk achter. Ook in donkere scenes is het allemaal prima te volgen, zonder dat er (te veel) details wegvallen.

CONCLUSIE
Het discutabele einde haalt het helaas niet bij de rest van de film en dat is jammer. The Last Exorcism had zich anders makkelijk kunnen voegen bij de in de inleiding opgenoemde bovennatuurlijke horrorklassiekers. Desondanks is de uitdrijvingsfilm prima vermaak als je van een vermakelijke horrorfilm houdt met enkel een zacht schemerlampje aan.
De Blu-Ray is van redelijke kwaliteit. Beeld en geluid zijn goed te doen, zeker als je weet dat het bedoeld is als een mockumentary. De extra's zijn voor een Cinéart uitgave vrij uitgebreid, al vallen alleen de docu's The Devil You Know: The Making of the Last Exorcism en The Real Stories of Exorcism echt op. Al met al een schijf voor de liefhebber van de betere horrorfilms en een must-have voor de fan van films over exorcisme.


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van The Last Exorcism is er een 1 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Cinéart voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.
 
Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Vond deze film echt lachwekkend. Nog nooit een film gezien die zichzelf zo hard serieus neemt terwijl hij belachelijk is. Komaan die scène waar het meisje water aan de kook brengt is toch hilarisch... haha. Je moet nog maar naar de eerste foto kijken boven deze review en je schiet al in de lach. BTW saaie film verder.

Burning Fish

Avatar

De eerste foto is ook belachelijk bedoeld. Zijn personage wil namelijk bewijzen dat er achter de meeste mensen die bezeten lijken te zijn, vaak hele logische verklaringen zitten. Daarom voert hij ook expres een klein toneelstukje uit in die slaapkamer. Dat is ook het hele punt waarom hij het hele gebeuren op camera wil hebben.
Maar het einde is inderdaad belachelijk en tenenkrommend cliché en dat haalt de hele film enorm naar beneden. Jammer.

dablidov

Avatar

Gewoon een keertje zien deze film ;)

En dan alleen al om het verrassende einde Smiley face

NieuwsFilm

meest populair