Blu-Ray Review: TRON: Legacy

Het flitsende sci-fi spektakel dat het uiterste uit je thuisbioscoop haalt!


Regie: Joseph Kosinski | Cast: Jeff Bridges (Kevin Flynn/Clu), Garrett Hedlund (Sam Flynn), Olivia Wilde (Quorra), Michael Sheen (Castor), James Frain (Jarvis), e.a. | Speelduur: 125 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 26 januari 2011 | Retail release: 8 juni 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1), IMAX beelden in 1.78 : 1 | Geluid: Engels, Frans DTS-HD MA 7.1, Frans DTS-HD HR 7.1 | Ondertitels: Nederlands, Engels, Frans | EAN: 8717418301897 | FilmTotaal recensie

In 1982 kwam Walt Disney Pictures met de verrassende sci-fi film TRON, die voor een groot gedeelte en als één van de eerste films met behulp van de computer werd gemaakt. Met het enorme budget van $17 miljoen (ter vergelijking, Star Wars uit 1977 had een budget van $11 miljoen) werd de film uiteindelijk geen doorslaand succes, al kreeg het later wel een soort cultstatus. Het vervolg TRON: Legacy, dat begin dit jaar in Nederland in de bioscoop verscheen, moest grootser uitpakken en laten zien waar CG tegenwoordig toe in staat is. Dit laatste is zeker gelukt, maar het bioscooppubliek en de recensenten waren ondanks de sfeervolle en flitsende visual effects niet allemaal geheel overtuigd. Het enige dat daadwerkelijk volledig overtuigde, was de geweldige soundtrack van Daft Punk. Sinds kort is het sci-fi spektakel TRON: Legacy, met hoofdrollen voor Jeff Bridges, Garrett Hedlund en Olivia Wilde, op Blu-Ray verkrijgbaar.

SYNOPSIS
In TRON: Legacy verdwijnt Kevin Flynn (Bridges), de vader van Sam Flynn (Hedlund) op zeer vreemde wijze en probeert Sam vervolgens zijn vader op te sporen. Hij bevindt zich al snel in de digitale wereld waar zijn vader de afgelopen 25 jaar in heeft geleefd. Samen met een trouwe vriendin (Wilde), gaat Sam op een levensgevaarlijke reis door het 'cyberheelal' om zijn vader weer te vinden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van TRON: Legacy of klik verder naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt TRON: Legacy een gemiddelde 50%. De IMDb noteert een iets betere 7,0 (bij ruim 72 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal zijn minder enthousiast en geven gezamenlijk een 6,2. Naar aanleiding van zijn recensie geeft FT recensent Kaj van Zoelen 3 sterren aan de sci-fi film.
Een reactie van FT bezoeker Joop90: ...de film is gewoon top voor wat het gemaakt is. Zulke films bekijk ik niet zo voor het verhaal (dat hier wat cliché was maar al bij al nog goed meeviel). De special effects, decors, kledij en de muziek waren van de bovenste plank. Schitterende actiescènes, kortom één van de betere blockbusters...
Het productiebudget van TRON: Legacy bedroeg circa $170 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Joseph Kosinski's eerste speelfilm ruim $44 miljoen en eindigde op net aan $172 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op ruim $400 miljoen. In Nederland werd er $1,7 opgehaald.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van TRON: Legacy. Het recensie-exemplaar komt in een iets dikkere Blu-Ray keepcase met daaromheen een fraaie sleeve. De prachtige vormgeving is overeenkomstig met eerdere filmposters, zoals die hier te zien zijn. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: De volgende dag: Flynn Leeft| Een Complexe Wereld | TRON gevisualiseerd | De Cast installeren | Muziek video: 'Derezzed' van Daft Punk | Eerste blik op TRON: Uprising, de Disney XD aniematieserie
De Blu-Ray van TRON: Legacy bevat een aardige reeks extra's met een gezamenlijke speelduur van een klein uur. Er zijn niet enorm veel extra's aanwezig, maar degene die we voorgeschoteld krijgen, zijn veelal erg aardig om even te bekijken. Zeker TRON gevisualiseerd, een docu over de productie en het uiterlijk van de hoofdfilm, en De volgende dag: Flynn Leeft, een korte extra waarin wordt gereageerd op de verdwijning van Flynn. Beide een must see. Als je dan toch bezig ben, sla dan ook zeker de clip 'Derezzed' van Daft Punk niet te kijken. Heerlijk, zeker voor de liefhebbers van het electro-duo.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Zorg dat je 's avonds kijkt, de juiste lampen aan hebt (of alles uit), het volume voldoende hard hebt staan en niet gestoord kan worden. De sci-fi spat namelijk werkelijk van je scherm af. Jouw eigen beeldscherm mag dan wel een flinke slag kleiner zijn dan het witte doek, maar in Full HD is het echt enorm genieten. Heb je geen 5.1 (of meer) hebt, dan zit je bij deze film goed mis. De schijf is overduidelijk ook bedoeld om alles even goed te testen. Heerlijk! Daarom ook een aanrader voor de audiofiel.

CONCLUSIE
Het is één en al sci-fi CG in TRON: Legacy en dit ziet er allemaal ook zeker geweldig uit. De film heeft in flarden nog iets weg van zijn voorganger, maar in 30 jaar tijd zijn de visuele effecten zo veranderd dat een kijksessie van beide delen een raar gevoel achterlaat. Wat ze overduidelijk wel overeenkomstig hebben is dat ze beide als een soort videoclip aandoen, uiteraard rekening houdend met het tijdstip van verschijnen.
De Blu-Ray van TRON: Legacy is een voortreffelijke uitgave, aangezien het beeld en het geluid van de allerbovenste plak zijn. De extra's voegen veel toe aan de film, zeker TRON gevisualiseerd en De volgende dag: Flynn Leeft zijn erg vermakelijk. Van Disney zijn we ondertussen gewend dat de verpakking met een mooie sleeve komt. Al met al een ware must have voor de sci-fi fan. En als je een 3D tv hebt, dan ga je uiteraard de 3D Blu-Ray versie.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van TRON: Legacy is er een 2 disc 3D Blu-Ray versie en een 1 Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Walt Disney Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair