Blu-Ray Review: Hereafter

Matt Damon en Cécile de France zien het licht in onverwachte film van Clint Eastwood.


Regie: Clint Eastwood | Cast: Matt Damon (George Lonegan), Cécile de France (Marie Lelay), George McLaren (Marcus/Jacob), Frankie McLaren (Marcus/Jacob), Bryce Dallas Howard (Melanie), e.a. | Speelduur: 129 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 10 maart 2011 | Retail release: 15 juni 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels, Duits, Frans DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Deens, Zweeds, Noors, Engels, Frans | EAN: 5051888078228 | FilmTotaal recensie

Als regisseur heeft Clint Eastwood al flink wat meesterwerken afgeleverd. Desondanks blijft hij bij velen voornamelijk bekend van zijn carrière als acteur, die in 1955 begon. Het duurde tot 1971 totdat Eastwood in de regiestoel plaatsnam om de thriller Play Misty for Me te regisseren. In de jaren die volgenden had hij, op Bird (1988) en Midnight in the Garden of Good and Evil (1997) na, altijd een rol in zijn eigen films, vaak de hoofdrol. Pas de afgelopen jaren trekt hij zich steeds vaker terug en laat hij het acteren over aan een veelal indrukwekkende cast. Zo ook in zijn laatste film Hereafter, waarin we sterke rollen van Matt Damon en Cécile de France zien. Het paranormale drama wist echter niet te imponeren als Eastwoods meest recente successen als Invictus (2009), Gran Torino (2008), Million Dollar Baby (2004) en Mystic River (2003). De ontvangst van het critici en het publiek waren mager en de opbrengst aan de bioscoopkassa viel flink tegen, zeker in de States. Toch valt Eastwood weinig te verwijten. Hij durft het wederom aan een onverwachte keuze te maken in zijn afwisselende, maar veelal succesvolle carrière als regisseur. Sinds midden juni is Hereafter op Blu-Ray verkrijgbaar, met daarop de fraaie verlengde docu The Eastwood Factor.

SYNOPSIS
In Hereafter is George (Damon) een doorsnee Amerikaan die sinds zijn jeugd een speciale band heeft met het hiernamaals. Aan de andere kant van de wereld heeft de Franse journaliste Marie (De France) een bijna dood ervaring die haar wereld op zijn kop zet. En wanneer Marcus (Frankie en George McLaren), een scholier uit Londen, de persoon verliest die het dichtste bij hem staat, gaat hij wanhopig op zoek naar antwoorden. Wanneer hun paden zich kruisen tijdens hun zoektocht naar de waarheid, is hun leven voorgoed veranderd door wat zij geloven te zullen vinden in het hiernamaals.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Hereafter of klik verder naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Hereafter een magere 46%. De IMDb noteert ruim beter met een 6,8 (bij ruim 24 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal zijn minder enthousiast en geven gezamenlijk een 6,1. Naar aanleiding van zijn recensie geeft FT recensent Arman Avsaroglu 4 sterren aan het drama.
Een reactie van FT bezoeker Tarkus: Mooie gemaakte film, met prima vertolkingen, waaronder die van de Belgische Cecile de France... ...Het is zeker niet het soort film dat je van regisseur Clint Eastwood bent gewend....
Het productiebudget van Hereafter bedroeg circa $50 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Clint Eastwoods 31e speelfilm ruim $12 miljoen en eindigde op bijna $33 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op ruim $105 miljoen. In Nederland werd slechts een kleine $70 duizend opgehaald.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Hereafter. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De wat grauwe en "mysterieuze" vormgeving is overeenkomstig met eerdere Britse filmposter, zoals die hier te zien is. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Casting The Silent Characters | The Eastwood Experience | Is There a Life After Death? | Clint on Casting | Delving into the Hereafter | Twin bonding | Why the White Light | The Eastwood Factor
De Blu-Ray van Hereafter bevat een aardige reeks extra's met een gezamenlijke speelduur van 2 uur. Meest opvallend is de extra The Eastwood Experience, een docu van bijna 1,5 uur over de regisseur/acteur Eastwood. De docu is eerder op DVD uitgegeven, maar die versie duurde slechts 30 minuten. We krijgen een uitgebreide blik, met commentaar van Morgan Freeman, op de samenwerking van Eastwood met filmmaatschappij Warner Bros, in de periode tussen Dirty Harry (1971) en Invictus (2009). Fraai, zeker voor de mensen die Eastwood niet zo goed kennen. De extra's over de film zijn ook best aardig, al duren ze soms wat kort. Enerzijds zijn er een aantal docu's over het leven na de dood, zoals Is There a Life After Death?, en zijn er wat matige extra's waarin de cast & crew aan het woord komen. Een mooie aanvulling op de hoofdfilm.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Prima beeld en geluid. Enige negatieve dat er te zeggen valt, is dat de visual effects van de tsunami nog slechter overkomen dan op het grote scherm. Dit had een stukken beter gemogen. Gelukkig komen we na deze beginscène weinig andere overheersende CG beelden tegen. De verdere beeldkwaliteit is zoals verwacht keurig, net als het geluid dat zich veelal centreert op dialoog, waardoor surround effects beperkt aanwezig zijn.

CONCLUSIE
De film Hereafter moet je liggen, aangezien het geen allerdaags onderwerp is in een Hollywood film. Damon zet echter een goede rol neer, al wordt hij overklast door de mooie Cécile de France. Regisseur Eastwoord rondt ondertussen het drama J. Edgar (december 2011) af, ditmaal met Leonardo DiCaprio, Naomi Watts en Judi Dench als sterrencast.
De Blu-Ray van Hereafter is fraai. Wat betreft de beeld- en geluidskwaliteit zit het goed. Het meest opvallende vinden we terug bij de extra's. De eerder verschenen docu The Eastwood Factor is namelijk als een verlengde versie en in High Definition toegevoegd. Alleen al hierom is de schijf een must-have voor de fan van Hollywood-icoon Clint Eastwood.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Hereafter is er een 1 Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair