Blu-Ray Review: The Adjustment Bureau

Matt Damon en Emily Blunt in verfilming van boek Philip K. Dick.

Bram de Groot 16 augustus 2011 09:56 in Blu-ray


Regie: George Nolfi | Cast: Matt Damon (David Norris), Emily Blunt (Elise Sellas), Anthony Mackie (Harry Mitchell), Terence Stamp (Thompson), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 24 maart 2011 | Retail release: 21 juli 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1, Duits, Frans, Italiaans, Spaans DTS 5.1 | Ondertitels: Duits, Engels, Frans, IJslands, Italiaans, Nederlands, Deens, Noors | EAN: 5050582787979 | FilmTotaal Recensie

Matt Damon lijkt overuren te draaien in 2010 en 2011. Verleden jaar was hij te zien en te horen in de films Inside Job, Green Zone, Hereafter en True Grit en dit jaar gaan we hem voorbij zien en horen komen in Contagion, Margaret, Happy Feet 2 in 3D en We Bought a Zoo. Begin dit jaar zagen we hem ook nog in The Adjustment Bureau, geregisseerd door de debuterende George Nolfi. In deze thriller legt Damon, samen met actrice Emily Blunt, vele kilometers af door New York om de bad guys van zich af te schudden en het plot te verklappen dat is gebaseerd op het kort verhaal "Adjustment Team" van Philip K. Dick. Deze schrijver is bekend van zijn boeken die centraal stonden voor films als Blade Runner (1982), Total Recall (1990 en 2012), Minority Report (2002) en Next (2007). Ondanks dat The Adjustment Bureau uiteindelijk geen overdonderend financieel succes werd, kreeg het vooraf redelijke kritieken en viel het bij het merendeel van de kijkers goed in de smaak. Sinds kort kan de thriller ook thuis worden bekeken, aangezien er een redelijk nette Blu-Ray in de schappen is verschenen.

SYNOPSIS
In The Adjustment Bureau staat politicus David Norris (Damon) op het punt een zetel in de Senaat in de wacht te slepen. Zijn leven verandert echter wanneer hij kennis maakt met de beeldschone Elise Sellas (Blunt). Elise, die modern ballet danst, is een vrouw uit duizenden. Op het moment dat Norris beseft dat zij de ware voor hem is, proberen mysterieuze mannen hen uit elkaar te houden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The Adjustment Bureau of klik verder naar de HD versies:WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Adjustment Bureau een redelijke 71%. De IMDb noteert een vergelijkbare 7,1 (bij ruim 49 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 7,2. FilmTotaal recensent Fabian Melchers geeft naar aanleiding van zijn recensie drie sterren aan de sci-fi thriller.
Een reactie van FT bezoeker Theo Wissen: Ik had toen ik de trailer had gezien de hoop dat deze film overeenkomsten zou hebben met Inception. De spanningsopbouw in het eerste gedeelte van de film was top. Werd echt een verwachtingspatroon opgebouwd. Maar hoe verder de film ging hoe dunner het verhaal werd. Ik ben het met de recensie eens dat het verklaren van een aantal zaken op het laatst wel erg kort door de bocht was. ... Hoogtepunt van de film waren die speciale agenten die net uit de clip van Daft Punk, Around the World waren weggelopen.
Het productiebudget van The Adjustment Bureau bedroeg circa $50,2 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende het regiedebuut van scriptschrijver George Nolfi $21,2 miljoen en eindigde op bijna $62,5 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op zo'n $127,1 miljoen. In Nederland leverde het zo'n € 450.000 op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van The Adjustment Bureau. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase met een sleeve, waarop staat aangegeven dat er ook een Digital Copy wordt meegeleverd. In de hoes zit hiervoor niet alleen een code, maar ook een disc. De vormgeving komt redelijk overeen met de eerdere filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Disc 1: Deleted en verlengde scènes | Door New York springen | Voorbestemd | Elise worden | Filmcommentaar van schrijver/regisseur George Nolfi
De Blu-Ray van The Adjustment Bureau bevat naast BD-Live een magere hoeveelheid aan extra's met een gezamenlijke speelduur van zo'n half uur. De drie extra's "Door New York springen", "Voorbestemd" en "Elise worden" duren elk zo'n 6 tot 7 minuten en gaan over de personages en het tot stand komen van de hoofdfilm. Allen zijn aardig om even na de film aan te zetten. De "Deleted en verlengde scènes" zijn nauwelijks de moeite waard. Als je van commentaartracks houdt, dan is deze optie bij deze film toegevoegd.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Eigenlijk weer een duidelijk verhaal. Het zit allemaal goed in elkaar. Er is een lichte filmgrain aanwezig voor het filmische effect. De visuele stijl, de mooie scherpte en het fraaie kleurenpalet maken van de hoofdfilm een plaatje. De DTS HD 5.1 track zit prima in elkaar. De thriller omvat niet enorm veel actiescènes, maar als er wat meer ondersteunende effecten nodig zijn, dan worden deze netjes via de verschillende surround speakers ingezet.

CONCLUSIE
De religieuze ondertoon in de film houdt het enerzijds boeiend, maar anderzijds ook weer wat te voorspelbaar. Desondanks zit het tempo er lekker in, is het geen straf om naar Emily Blunt te kijken en is de hand van Philip K. Dick duidelijk merkbaar. Damon blijft een goede acteur, die je gerust een paar keer per jaar voorbij kan zien komen.
De Blu-Ray van The Adjustment Bureau is een degelijke uitgave. Uiteraard zit het snor met het beeld en geluid, maar de extra's zijn helaas was kort en er had mogelijk een docu bij kunnen zitten over schrijver Philip K. Dick.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van The Adjustment Bureau is er een 1 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm