Blu-Ray Review: The Mechanic

Moderne actieheld Jason Statham in de huid van Charles Bronson, dé actieheld van weleer.

Bram de Groot 23 augustus 2011 08:53 in Blu-ray


Regie: Simon West | Cast: Jason Statham (Arthur Bishop), Ben Foster (Steve McKenna) Tony Goldwyn (Dean), Donald Sutherland (Harry McKenna), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 17 maart 2011 | Retail release: 9 augustus 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8715664089460 | FilmTotaal Recensie

Het succesverhaal van Jason Statham begon in 1998 met de Britse misdaadfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels, de debuutfilm van Guy Ritchie. Daarna speelde Statham in ruim 25 actiefilms en groeide hij uit tot een bikkelharde, kogelkauwende en alles overlevende actieheld. Zijn bekendste titels zijn uiteraard de drie Transporter films, de twee Crank films en de blockbuster The Italian Job (2003). Zijn status als moderne actieheld leverde hem verleden jaar zelfs een belangrijke rol op in The Expendables van en met actieheld Sylvester Stallone. Begin dit jaar had hij nog een opmerkelijke rol. Statham stapte in The Mechanic in de huid van Arthur Bishop, een rol die door wijlen actieheld Charles Bronson (1921 - 2003) werd gespeeld in de gelijknamige film uit 1972. Wederom ging het Statham prima af. De film werd positief ontvangen, scoorde redelijk aan de bioscoopkassa en doet het op dit moment waarschijnlijk ook goed in de videotheek. Ben je fan van de Britse actieheld Statham, dan zal de onlangs verschenen Blu-Ray van The Mechanic je niet kunnen ontgaan.

SYNOPSIS
In The Mechanic is Arthur Bishop (Statham) de beste elitemoordenaar die er is. Met uiterste precisie voert hij zijn opdrachten koelbloedig uit, zonder sporen achter te laten. Nadat zijn leermeester en vriend Harry (Sutherland) wordt vermoord, benadert Harry's zoon Steve (Foster) hem met het verzoek de kneepjes van het vak te leren. De samenwerking verloopt niet vlekkeloos en als Steve een groot geheim van Arthur ontdekt, ontstaat er een flinke spanning tussen beide.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The Mechanic of klik verder naar de HD versies:WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Mechanic een matige 53%. De IMDb noteert een hogere 6,5 (bij ruim 31 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 6,6. FT recensent Thomas Hermssen geeft naar aanleiding van zijn recensie drie sterren aan de actiefilm.
Een reactie van FT bezoeker Acer: Heerlijke actie film, gewoon helemaal goed. Spannend van begin tot eind, uitstekende opening en een geweldig eind. Jason Statham doet zoals gewoon z'n ding, wat we van hem verwachten. Ben foster speelt ook goed ... Een actie film, die klopt van alle kanten en zelf nog beetje een redelijke leuke verhaal lijn.
Het productiebudget van The Mechanic bedroeg circa $40 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Simon Wests zesde bioscoopfilm $11,4 miljoen en eindigde op ruim $29 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op zo'n $51 miljoen. In Nederland leverde het zo'n € 324.000 op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray uitgave van The Mechanic, waarvan één disc een Dvd is met daarop de hoofdfilm. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase met een stevige sleeve waarop staat aangegeven dat er ook een Digital Copy wordt meegeleverd. In de hoes is daarvoor een code te vinden. De vormgeving is een mooiere en kleurrijkere versie met een eerdere filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Disc 1: Deleted scènes | Tools of Trade: Inside the Action Featurette
Disc 2: Hoofdfilm op Dvd
Digital Copy via code
De Blu-Ray van The Mechanic bevat een bepekte hoeveelheid extra's met een gezamenlijke speelduur van 19 minuten. De deleted scenes, die in totaal 11 minuten duren zijn een "must see" na de hoofdfilm, aangezien het voornamelijk verlengde scenes zijn toch best vermakelijk zijn. Ook is er een alternatieve versie van de openingsscène toegevoegd. De making of "Tools of Trade: Inside the Action Featurette" duurt slechts een kleine 10 minuten en valt niet enorm aan te prijzen. Er zijn namelijk veel interviews van cast & crew, waar je liever wat meer beelden van achter de schermen ziet.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Met deze schijf is het uiteraard genieten geblazen, aangezien in Jason Statham films voldoende actie en vuurgevechten voorbijkomen. Zo ook in The Mechanic. Schuw daarom de volumeknop niet en laat je overdonderen, ook door een overwegend redelijke beeldkwaliteit. Hierbij is de waarschijnlijk bedoelde filmgrain in sommige scenes teveel aanwezig en dat werkt jammer genoeg storend. Toch een klein smetje.

CONCLUSIE
Jason Statham kruipt letterlijk en figuurlijk in de huid van Charles Bronson. Naast dat The Mechanic een prima remake is, was ook actieheld Bronson jaarlijks te zien in meerdere actiefilms. Statham was dit jaar al te zien in Blitz en te horen in de animatiefilm Gnomeo & Juliet. Komende maanden duikt hij op in Killer Elite en Safe. En voor 2012 staan alvast de actiefilms Parker, Echelon en The Expendables 2 op zijn to-do-list.
De Blu-Ray van The Mechanic is een uitgave die de collectie van de Jason Statham fan compleet maakt. Vooral het geluid is van prima kwaliteit en gelukkig heeft Dutch Film Works wat extra's toegevoegd. De extra Dvd en digital copy zijn mogelijk leuk voor onderweg of daar waar je (nog) geen Blu-Ray speler hebt staan.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van The Mechanic is er een 1 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Dutch Film Works voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm