Algemeen

Sonny Boy Nederlandse Oscarinzending

Maakt de historische film van Maria Peters kans op het felbegeerde beeldje?

door Arman Avsaroglu op 02.09.2011 om 18:45 in Algemeen
De film Sonny Boy van regisseur Maria Peters is gekozen als de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2012. Dat maakte Eye Film Instituut Nederland vandaag bekend.

Sonny Boy ging begin dit jaar in Nederland in premiere en trok meer dan 400.000 bezoekers in de bioscoop. De film is gebaseerd op het populaire boek van Annejet van der Zijl en vertelt het waargebeurde verhaal van de zwaarbeproefde liefde tussen een Surinaamse immigrant (Sergio Hasselbaink) en een blanke vrouw (Ricky Koole) in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Het is alweer even geleden dat de Nederlandse Oscarinzending daadwerkelijk genomineerd werd voor een Oscar. De laatste film die dat lukte was De Tweeling in 2002. De laatste winnaar is zelfs nog langer geleden. Dat was Karakter in 1997. De Oscars worden op 26 februari 2012 uitgereikt.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

El_Mariachi

Avatar

Stiekem zou ik het een ontzettend interessant experiment vinden om eens iets als New Kids in te zenden. Maar ja, " experiment" is natuurlijk een vies woord in dit soort gevallen.

Merlin

Avatar

El_Mariachi "Stiekem zou ik het een ontzettend interessant experiment vinden om eens iets als New Kids in te zenden."


Kijkende naar het soort films dat Oscars in de wacht sleept geen slechte keuze. Maar ook dat linkse, politiek correcte niemendalletje getiteld "Sonny Boy" zal hoge ogen gooien. Niet dat ik na het zien van het abominabele "Oorlogswinter" ooit nog een Nederlandse film op DVD zal kopen.

MoJo

Avatar

Merlin "Kijkende naar het soort films dat Oscars in de wacht sleept geen slechte keuze. Maar ook dat linkse, politiek correcte niemendalletje getiteld "Sonny Boy" zal hoge ogen gooien. Niet dat ik na het zien van het abominabele "Oorlogswinter" ooit nog een Nederlandse film op DVD zal kopen."


Ja want omdat Oorlogswinter tegenviel zijn alle Nederlandse films kut, echt waar! Ik ben geen fan van Nederlandse films maar wat je nu zegt is natuurlijk onzin. En elke film met een neger is overigens links.

benjamin

Avatar

Vond Oorlogswinter helemaal nog niet zo verschrikkelijk slecht.

Merlin

Avatar

MoJo "Ja want omdat Oorlogswinter tegenviel zijn alle Nederlandse films kut, echt waar! Ik ben geen fan van Nederlandse films maar wat je nu zegt is natuurlijk onzin. En elke film met een neger is overigens links."

Noem eens één recente Nederlandse film waarin redelijk wordt geacteerd, met een ondoorzichtig plot. En de associatie van zwarte acteurs met linkse films is geheel voor jouw rekening.

ruben

Avatar

Merlin "Kijkende naar het soort films dat Oscars in de wacht sleept geen slechte keuze. Maar ook dat linkse, politiek correcte niemendalletje getiteld "Sonny Boy" zal hoge ogen gooien. Niet dat ik na het zien van het abominabele "Oorlogswinter" ooit nog een Nederlandse film op DVD zal kopen."
Jammer, want je mist heel wat. Er worden zoveel goede films in Nederland gemaakt. Helaas haalt bijna geen daarvan de bioscoop. Althans, niet die Pathé bij jou om de hoek.

En waarom je bij Sonny Boy in hemelsnaam dat links/rechts spelletje erbij moet halen, is mij een raadsel. Als ik, als 'linkse', Sonny Boy geen goede film vond, valt dan niet je hele wereldbeeld in elkaar?

Banned

Avatar

Goed zo, jullie nederlanders gaan zeker winnen met deze film ! ....

Merlin

Avatar

ruben "Jammer, want je mist heel wat. Er worden zoveel goede films in Nederland gemaakt. Helaas haalt bijna geen daarvan de bioscoop. Althans, niet die Pathé bij jou om de hoek.

En waarom je bij Sonny Boy in hemelsnaam dat links/rechts spelletje erbij moet halen, is mij een raadsel. Als ik, als 'linkse', Sonny Boy geen goede film vond, valt dan niet je hele wereldbeeld in elkaar?"


Noem er eens één recente die het zien waard is (na Zwartboek, dat overigens nog te pruimen was).

De associatie die ik maak is linkse, politiek correcte film. Liberale protagonist; wereldverbeteraar. Politiek correct, zijnde niet gedurfd. Dat bezien was "New Kids" inderdaad een betere inzending geweest. Helaas is het niveau van de Nederlandse film dusdanig laag.

ruben

Avatar

1 recente? Rabat. Prachtfilm. Maar misschien niet voor jou weggelegd. Stel je voor, 'allochtone' protagonisten.

Merlin

Avatar

ruben "1 recente? Rabat. Prachtfilm. Maar misschien niet voor jou weggelegd. Stel je voor, 'allochtone' protagonisten."

Misschien niet, misschien wel. Het ligt er hoe je die allochtonen kwalificeert; sociaal zwakkeren, uitgebuitenen of gelukszoekers. De laatste categorie spreekt me inderdaad weinig aan.

ruben

Avatar

Merlin "Misschien niet, misschien wel. Het ligt er hoe je die allochtonen kwalificeert; sociaal zwakkeren, uitgebuitenen of gelukszoekers. De laatste categorie spreekt me inderdaad weinig aan."
Drie krachtige persoonlijkheden, die van het scherm af spatten - hoe past dat binnen jouw blijkbaar politiek getinte voorkeur van films? Een aanrader. En ik kan nog veel meer opnoemen. Maar zoals gezegd, die halen de Pathé niet. Zelf had ik liever Schemer als inzending gezien.

Merlin

Avatar

ruben "Drie krachtige persoonlijkheden, die van het scherm af spatten - hoe past dat binnen jouw blijkbaar politiek getinte voorkeur van films? Een aanrader. En ik kan nog veel meer opnoemen. Maar zoals gezegd, die halen de Pathé niet. Zelf had ik liever Schemer als inzending gezien."

Ik kijk graag naar krachtig acteerwerk, als dit niet ontaardt in het geschreeuw van primaten. Krachtig doch ingetogen is mooier. Waarschijnlijk zijn er inderdaad Nederlandse films die beter verdienen. Er worden te weinig gedurfde films getoond, en te veel "mooie plaatjes".

patrick_h

Avatar

Merlin "Noem er eens één recente die het zien waard is (na Zwartboek, dat overigens nog te pruimen was)."


Van de films die in aanmerking komen voor de huidige oscarinzending zijn sowieso Schemer, Richting West, Het Geheim, Club Zeus en Rabat zeker het zien waard. En dan hebben we het niet over de geweldige docu's die zijn uitgebracht, zoals De Engel Van Doel, Grande Hotel en Stand van de Sterren.

Dat Sonny Boy is ingestuurd verrast me toch eigenlijk wel, het is niet bepaald een film die goed ontvangen is. Als ik op popcornmeter.nl kijk blijken zelfs de recensies die als positief gekwalificeerd zijn niet echt enorm positief te zijn. Het leek me wel een kanshebber, maar ik gaf Rabat toch meer kans, voornamelijk omdat het gewoon een veel betere film is.

SJRSVLDT

Avatar

Ik denk wel dat Sonny Boy het soort film is wat ze bij de Oscars graag zien (qua verhaal), helaas zegt dat meer over de Oscars dan over de film..

En ik vond Oorlogswinter vorig jaar een uitstekende keus en die film was erg kundig gemaakt. Acteerwerk was ook behoorlijk goed, vergeleken met andere Nederlandse films. En volgens mij stond Oorlogswinter ook op de shortlist toen (weet het niet meer zeker). Dat vind ik voor een Nederlandse film al een behoorlijke prestatie.

Banned "Goed zo, jullie nederlanders gaan zeker winnen met deze film ! ...."

Bedankt voor je sarcasme :P Ik moet wel eerlijk toegeven dat jullie Belgen, elk jaar weer 1 of 2 échte toppers hebben.

Blockbuster

Avatar

Off Topic @ FT:

Komen er deze week geen tv-tips op FT? :D

Mag ik zo vrij zijn om mijn tips te plaatsen?

Ik denk dat dit ook wel de FT tips zijn:

Za. The Sixth Sense
Zo. Road To Perdition
Ma. The Italian Job
Di. The Simpsons Movie
Wo. Zwartboek
Do. Kindom Of Heaven
Vr. Night At The Museum

Mark

Avatar

Muhaha! Oud nieuws! Dit wist ik anderhalf jaar geleden al! T+)

Pete_027

Avatar

Blockbuster "Off Topic @ FT:

Komen er deze week geen tv-tips op FT? :D

Mag ik zo vrij zijn om mijn tips te plaatsen?

Ik denk dat dit ook wel de FT tips zijn:

Za. The Sixth Sense
Zo. Road To Perdition
Ma. The Italian Job
Di. The Simpsons Movie
Wo. Zwartboek

Een veel betere tip: Mega Shark vs. Giant Octopus:E
The Bone Collector is ook een zeer goede filmT+)


Do. Kindom Of Heaven

Of The World Trade Center.

Vr. Night At The Museum

Moet wel een hele zwakke dag zijn qua filmaanbod als je dit een top noemt:Y

"

geertvdheide

Avatar

Ik snap wel waar de negatieve houding tegenover Nederlandse films vandaan komt. Ik heb het zelf ook en kijk zelden Nederlandse films. Zolang ze zichzelf totaal niet serieus nemen (Vet Hard, New Kids), kan ik er nog best naar kijken. Maar het Nederlands aanbod waarin echt kwaliteit wordt beoogd valt in 90% van de gevallen zwaar tegen.

Misschien weet iemand hier hoe het kan dat goed acteerwerk zo zeldzaam is in Nederland. Zo vaak zie je mensen gewoon zichtbaar "doen alsof". Het zal ook vreselijk lastig zijn om jezelf echt op een dieper niveau om te dopen tot een ander persoon, maar dat het zó weinig voorkomt vind ik opvallend.

Toegegeven, in een heel land als de VS zijn er misschien ook enkele tientallen die het echt goed doen (een Christian Bale of Paul Giamatti bijvoorbeeld), uit een bevolking van honderden miljoenen. Dus misschien is het overal zo. Bovendien kent Nederland ook een erg kleine filmindustrie die voor het grootste deel is gericht op kinderfilms en familiefilms. Dat zal er ook mee te maken hebben.

Misschien houdt het echte talent zich schuil in de kleinere, onbekende films. Maar die moeten dan weer zo nodig allemaal zware culturele en politieke onderwerpen aanhalen. Niets op tegen op zich, maar wel wat oververtegenwoordigd naar mijn mening.

Ik heb Sonny Boy niet gezien, maar ik wens de crew van de film het beste toe.

Merlin

Avatar

geertvdheide "Misschien weet iemand hier hoe het kan dat goed acteerwerk zo zeldzaam is in Nederland. Zo vaak zie je mensen gewoon zichtbaar "doen alsof". Het zal ook vreselijk lastig zijn om jezelf echt op een dieper niveau om te dopen tot een ander persoon, maar dat het zó weinig voorkomt vind ik opvallend."

Ik denk dat het komt door een combinatie van kleinschalige filmindustrie, die ook nog eens weinig risico durft te nemen, en de Nederlandse "doe maar gewoontjes" volksaard. Geen wonder dat het weinige talent dat we hebben naar het buitenland vertrekt.

MrMovie

Avatar

Merlin "Ik denk dat het komt door een combinatie van kleinschalige filmindustrie, die ook nog eens weinig risico durft te nemen"


Hier kan ik het wel mee eens zijn, maar dit komt gewoon omdat de financiën er niet zijn. Zolang dat er niet is, worden er geen films gemaakt die ''out of the box'' (en dus interessanter) zijn.

Nou moet ik wel zeggen dat ik vind dat Reinout Oerlemans goed bezig is met zijn films.
Deze zijn namelijk wat meer gericht op een groot publiek en zullen hoge ogen gooien.

PRIME

Avatar

Ik vond Komt een vrouw bij de dokter cinematografisch echt puik in elkaar zitten. Kwam allemaal heel 'amerikaans' op me over.

De laatste Nederlandse film die ik erg goed vond was Loft.

geertvdheide

Avatar

Merlin "Ik denk dat het komt door een combinatie van kleinschalige filmindustrie, die ook nog eens weinig risico durft te nemen, en de Nederlandse "doe maar gewoontjes" volksaard. Geen wonder dat het weinige talent dat we hebben naar het buitenland vertrekt."

Onze Nederlandse aard had ik inderdaad nog niet meegerekend, da's een belangrijke factor denk ik. Er is hier inderdaad altijd een nuchtere sfeer van "doe maar gewoon", waardoor dit soort talent niet gestimuleerd wordt door het gros van de ouders en leeftijdsgenoten. Nederlanders zijn daarnaast veel meer denkers dan voelers (ten opzichte van bijvoorbeeld Meditteraanse, Midden-Oosterse en ook Amerikaanse mensen), en acteren is emotie. We zijn erg bewust en verstandig in ons doen en laten, en dat draagt eraan bij dat het acteerwerk ook vaak zo overduidelijk is, denk ik Smiley face

IronMan

Avatar

PRIME "Ik vond Komt een vrouw bij de dokter cinematografisch echt puik in elkaar zitten. Kwam allemaal heel 'amerikaans' op me over.

De laatste Nederlandse film die ik erg goed vond was Loft."


Loft is een Belgische film!

willyyy

Avatar

Ook ik ben geen fan van nederlandse films. vaak omdat het domweg niet overtuigend op mij overkomt. er is 1 nederlandse film die ik echt goed vind, en dat is simon. maar het zou denk ik goed voor de nederlandse filmindustrie zijn als er weer een oscarwinnaar van nederlandse bodem komt!

nieuwslaatste nieuws

meest populair