Sonny Boy (2011)

a ravishing moving story about an impossible love...

Langverwacht Nederlands epos ziet er fantastisch uit maar lijdt onder een matig scenario en wisselvallige acteerprestaties.
play

6,8 details

  • 130 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Oorlog
  • Nederland
130 Min Nederland

Sonny Boy verteld het waargebeurde verhaal van de 19-jarige Surinaamse student Waldemar en de Hollandse Rika, een getrouwde moeder van veertig met vier kinderen. In de jaren '20 ontmoeten zij elkaar en worden verliefd, Rika raakt daarna al snel zwanger en dat veroorzaakt een schandaal met verstrekkende gevolgen. Rika raakt haar kinderen kwijt en Waldemar kan niet terug naar Suriname. Het gezin slaagt erin toch een gelukkig bestaan op te bouwen met hun zoon Waldy, 'Sonny Boy'. Net als alles goed lijkt te gaan breekt de Tweede Wereldoorlog uit.

Regie
Maria Peters
Cast
Katja Herbers, Anneke Blok, Gaite Jansen, Marcel Hensema, Frits Lambrechts, Martijn Lakemeier, Ole Kroes, Ricky Koole, Jaap Spijkers, Micha Hulshof, Robbert Blokland, Sergio Hasselbank, Ydwer Bosma, Manoushka Zeegelaar-Breeveld, Joy Wielkens, Annejet van der Zijl, Daniel van Wijk, Eliyha Altena, Angelo Arnhem, Claire Veldkamp, Sido Vrieswijk, Mees Wielinga, Charlie Leuken.
Release
27.01.2011
Release NL
27.01.2011
Release DVD
10.05.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Maria Peters | Cast: Ricky Koole (Rika van der Lans), Sergio Hasselbaink (Waldemar Nods), Marcel Hensema (Willem), Gaite Jansen (Bertha), Martijn Lakemeier (Jan), Frits Lambrechts (Sam), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2011

Sonny Boy is de verfilming van de bestseller van Annejet van der Zijl, gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Maria Peters (Kruimeltje, Afblijven) schreef mee aan het scenario en nam tevens de regie voor haar rekening. Daarnaast was er een voor Nederlandse begrippen groot budget beschikbaar. Genoeg ingrediënten dus om van Sonny Boy een groots en meeslepend epos te maken. Helaas is dat niet helemaal gelukt. Peters’ geringe ervaring met serieuze drama’s, laat staan met grote epossen, blijkt uit het matige scenario, de casting en de performances van de acteurs. Het grote budget betaalt zich gelukkig wel positief uit in een fantastisch productiedesign.

Als Waldemar Nods in de jaren twintig van Suriname naar Nederland emigreert, wordt hij allesbehalve hartelijk ontvangen. Als hij na een maand het huis van zijn halfbroer moet verlaten vindt hij een kamer bij de moderne en vrijdenkende Rika van der Lans. Ze heeft vier kinderen maar woont apart van haar zwaar gelovige man. De blanke Rika krijgt een affaire met de zeventien jaar jongere, zwarte Waldemar en ze wordt zwanger. Ondanks alles kiezen ze voor elkaar in een tijd waarin niemand daar begrip voor heeft. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt steken de twee hun nek uit door in hun pension plaats te bieden aan onderduikende joden. Wat ze inmiddels wel geleerd hebben, wordt opnieuw bewaarheid: elke daad heeft zijn consequenties.

videotrailers & clips

alle artikelen (13)

Sonny Boy Nieuwsberichten

Sonny Boy

acties