Algemeen

Sonny Boy valt af bij Oscars

Het Belgische Rundskop is nog wel kanshebber op het beeldje.

door Arman Avsaroglu op 18.01.2012 om 20:15 in Algemeen
De Nederlandse Oscarinzending Sonny Boy maakt geen kans meer op het felbegeerde beeldje. Dat bleek woensdag uit de bekendmaking van de shortlist van buitenlandse films die nog kans maken op de Oscar voor beste buitenlandse film.

De film van regisseur Maria Peters ontbreekt op die lijst. Wel van de partij zijn onder andere de Belgische inzending Rundskop en de grote favoriet, het Iraanse A Seperation.

Opvallend is verder de afwezigheid van het Chinese The Flowers of War, de film van Zhang Yimou met Christian Bale in de hoofdrol. Verwacht werd dat de duurste Chinese film ooit goede kans maakte op een nominatie.

Het is alweer even geleden dat de Nederlandse Oscarinzending daadwerkelijk genomineerd werd voor een Oscar. De laatste film die dat lukte was De Tweeling in 2002. De laatste winnaar is zelfs nog langer geleden. Dat was Karakter in 1997. De Oscars worden op 26 februari 2012 uitgereikt.

Dit zijn de negen films die nog in de race zijn:

Belgium, “Bullhead,” Michael R. Roskam, director;
Canada, “Monsieur Lazhar,” Philippe Falardeau, director;
Denmark, “Superclásico,” Ole Christian Madsen, director;
Germany, “Pina,” Wim Wenders, director;
Iran, “A Separation,” Asghar Farhadi, director;
Israel, “Footnote,” Joseph Cedar, director;
Morocco, “Omar Killed Me,” Roschdy Zem, director;
Poland, “In Darkness,” Agnieszka Holland, director;
Taiwan, “Warriors of the Rainbow: Seediq Bale,” Wei Te-sheng, director.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

thefanwithnoname

Avatar

Frietgezicht "Waar is Cell 211?"


Die is al uit 2009 :}

11qqaazz

Avatar

Frietgezicht "Waar is Cell 211?"


2009, nederland is soms een beetje traag met films.

benjamin

Avatar

Ik kan mij vergissen, maar was Hollywoodking niet al een week gelden er zeker van dat 'Once Upon A Time In Anatolia' bij de laatste 9 was.

Verder blijf ik geen fan van deze categorie (heeft vooral met de procedure om genomineerd te geraken te maken), maar aangezien er wel veel waarde aan wordt geschonken omdat het een oscar is, ben ik wel blij voor de makers van 'Rundskop'.

Steve-O

Avatar

Wat gek..

SJRSVLDT

Avatar

benjamin "Ik kan mij vergissen, maar was Hollywoodking niet al een week gelden er zeker van dat 'Once Upon A Time In Anatolia' bij de laatste 9 was.

Verder blijf ik geen fan van deze categorie (heeft vooral met de procedure om genomineerd te geraken te maken), maar aangezien er wel veel waarde aan wordt geschonken omdat het een oscar is, ben ik wel blij voor de makers van 'Rundskop'."

Ben het helemaal met je eens! Procedure sucks! Ik moet hierbij wel zeggen dat winnaars van deze oscar eigenlijk altijd meesterwerkjes zijn. Tenminste, ik geniet relatief meer van de winnaar in deze categorie dan die in de 'hoofdcategorie'.

Ik denk ook dat het vrij duidelijk mag zijn dat 'A Seperation' er hoogstwaarschijnlijk met het beeldje vandoor gaat ;)

23VDV23

Avatar

Toont des te meer aan dat de Nederlandse 'filmindustrie' (ik zet het maar tussen aanhalingstekens omdat je nauwelijks van een industrie kunt spreken) niet op de goede weg is, al vinden Nederlandse filmmakers soms zelf van wel. Er is maar weinig geld in Nederland en het kleine beetje geld dat er is wordt allemaal in één keer verbrast aan projecten van makers die zo naief zijn om te denken dat ook met weinig geld groots kunnen uitpakken. Deze Sonny Boy, maar ook het meer recente Nova Zembla zijn hier goede voorbeelden van. Gek genoeg wordt het ook nog gewaardeerd met opmerkingen als 'voor een Nederlandse film was het best knap gemaakt'. Onzin natuurlijk. Het is geen Hollywood en dat zal het ook nooit worden.

Nederland is klein en wie niet sterk is moet slim zijn. Wat dat betreft zouden ze wat meer een voorbeeld mogen nemen aan de Belgen. Zolang je maar een sterk script hebt, een bekwame regisseur en goede acteurs hoef je niet persé groot uit te pakken om indruk te maken. Rundskop is hier een prima voorbeeld van. 170 hz was een Nederlandse film die twintig keer zo interessant was als Sonny Boy, maar op een of andere manier wordt dat niet gewaardeerd. Als je als buitenlandse film indruk wil maken tijdens de Oscars moet je juist iets kunnen laten zien wat ze in Hollywood maar weinig hebben. In Nederland snappen ze dat blijkbaar niet.

SJRSVLDT

Avatar

23VDV23 "In Nederland snappen ze dat blijkbaar niet."

Helemaal waar, wij proberen Hollywood alleen maar na te bootsen. Daardoor gaan er wel meer mensen naar de bioscopen, dus de producenten hebben er absoluut geen problemen mee.

Toch stond 'Oorlogswinter' wel nog op de shortlist twee jaar geleden. Dat was een hele mooie Nederlandse film, die wat mij betreft behoorlijk ondergewaardeerd is. Er worden wel degelijk goede films gemaakt in Nederland, het is vaak het gebrek aan originaliteit en geld dat de spotlight van deze projecten haalt of het zelfs helemaal verpest. Hopelijk komt daar verandering, voorlopig nog niet in ieder geval.

Aankomend weekend de zoveelste Nederlandse WOII film kijken (Suskind). Tot nu toe hoor ik er nog steeds veel goeds over (maarja, die mensen zijn vast betaald!! :P)

stefanvh

Avatar

Tsjah niet geheel onverwacht, maar dit is wél weer een mooi excuus om nog even de loftrompet af te steken over Karakter!
Wat een topfilm blijft dat hè, heb m enkele weken terug weer eens gekeken. Dat is geen "erg goede film voor Nederlandse begrippen", dat is gewoon een "erg goede film."
En daar hebben we er jammer genoeg bar weinig van afgelopen jaren!

Frietgezicht

Avatar

11qqaazz "2009, nederland is soms een beetje traag met films."


Ja,dat blijkt! Deel 2 draait al paar weken daar? :P

Jonathancrane

Avatar

Dit wist iedereen al, maar de laatste paar jaar is het geen verrassing. Dunya & Desie was een paar jaar geleden een dieptepunt om in te sturen, en daarbij wist ik dat we voorlopig niet meer genomineerd zullen worden.

Mijn suggestie - Stuur Suskind in volgend jaar !

patrick_h

Avatar

11qqaazz "2009, nederland is soms een beetje traag met films."
Of Frietgezicht is een beetje traag met films, Celda 211 draaide alweer anderhalf jaar geleden hier. En hij werd sowieso ook vorig jaar niet ingestuurd.

patrick_h

Avatar

23VDV23 "Er is maar weinig geld in Nederland en het kleine beetje geld dat er is wordt allemaal in één keer verbrast aan projecten van makers die zo naief zijn om te denken dat ook met weinig geld groots kunnen uitpakken. Deze Sonny Boy, maar ook het meer recente Nova Zembla zijn hier goede voorbeelden van. "
De flms die je noemt zijn allebei erg succesvol geweest, dus het geld wordt in ieder geval terugverdiend, dan kun je toch geen 'verbrassen' noemen.
Wat dat betreft zouden ze wat meer een voorbeeld mogen nemen aan de Belgen. Zolang je maar een sterk script hebt, een bekwame regisseur en goede acteurs hoef je niet persé groot uit te pakken om indruk te maken.
Naast Nova Zembla en Sonny Boy worden natuurlijk ook tientallen kleinere films gemaakt elk jaar.
170 hz was een Nederlandse film die twintig keer zo interessant was als Sonny Boy, maar op een of andere manier wordt dat niet gewaardeerd. Als je als buitenlandse film indruk wil maken tijdens de Oscars moet je juist iets kunnen laten zien wat ze in Hollywood maar weinig hebben. In Nederland snappen ze dat blijkbaar niet.
170 Hz kan pas komend jaar ingezonden worden. Ik betwijfel overigens of je deze gezien hebt, of dat je je mening alleen baseert op een poster en een trailer.

Verder is het gewoonweg niet te peilen wat scoort in deze categorie. Antonia en Zus & Zo waren inzendingen in 1995 en 2002. Niet bepaald films die enorm lovende kritieken kregen danwel volle zalen trokken, maar ze werden wel genomineerd (en Antonia won zelfs). De winnaars zijn ook niet bepaald altijd meesterwerken, ik noem een Die Falscher en een Nirgendwo in Afrika.

Moviemagic

Avatar

patrick_h "170 Hz kan pas komend jaar ingezonden worden. Ik betwijfel overigens of je deze gezien hebt, of dat je je mening alleen baseert op een poster en een trailer.
"


170 Hz zou toch in maart komen van dit jaar of ben ik nou gek? Ik denk hier iets van te herinneren vanwege het budget dat ongeveer 8 of 900 euro zou zijn. Klopt dit?

Banned

Avatar

SJRSVLDT "

Ik denk ook dat het vrij duidelijk mag zijn dat 'A Seperation' er hoogstwaarschijnlijk met het beeldje vandoor gaat ;)"


Ik vind dat Rundskop het moet winnen. Niet alleen omdat ik uit België kom maar ook omdat deze veel beter is dan in opzicht het flauwe a Separation. Maar het thema van die film boeit me dan ook niet. rundskop is gewoon beter.

Jusjuh

Avatar

23VDV23 "betoog"


Amen. Volledig met je eens.

nieuwslaatste nieuws

meest populair