Blu-Ray Review: The King's Speech

Topprestaties van Colin Firth en Geoffrey Rush in de Beste Film van 2010.


Regie: Tom Hooper | Cast: Colin Firth (Koning George VI), Geoffrey Rush (Lionel Logue), Helena Bonham Carter (Koningin Elizabeth), Guy Pearce (Koning Edward VIII), Michael Gambon (Koning George V), Timothy Spall (Winston Churchill), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 17 februari 2011 | Retail release: 14 september 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5414937042180 | FilmTotaal Recensie

Met onder meer Darren Aronofsky's Black Swan, The Coens' True Grit, David Finchers The Social Network en Danny Boyle's 127 Hours had The King's Speech stevige concurrentie voor de Oscar voor Beste Film, die eerder dit jaar werd uitgereikt. Toch greep het drama van de stuk minder bekende Britse regisseur Tom Hooper (The Damned United, 2009) de felbegeerde titel, samen met de oorkondes in drie andere belangrijke categorieën Beste Regie, Beste Mannelijke Hoofdrol (Colin Firth) en Beste Origineel Scenario. De overige acht nominaties, waaronder Beste Mannelijke (Geoffrey Rush) en Vrouwelijke (Helena Bonham Carter) Bijrol, werden echter niet verzilverd. De box office resultaten deden dit overigens al snel vergeten. Wereldwijd noteerde het namelijk een indrukwekkende $414 miljoen bij een zeer beperkt productiebudget. Uiteraard waren de critici het met elkaar eens en ook het bioscooppubliek was zeer tevreden over de spraakproblemen van Koning George VI, voortreffelijk gespeeld door Firth. Wil je hem nog eens zien of heb je hem gemist? Sinds enige tijd ligt de Blu-Ray van The King's Speech in het schap.

SYNOPSIS
In The King's Speech wordt de onzekere prins George de nieuwe koning van Engeland als George VI. Probleem is echter dat hij een spraakprobleem heeft, wat hem niet echt koninklijk doet overkomen. Daarom schakelt hij de hulp in van de spraaktherapeut Lionel Logue (Rush), wat resulteert in een ongewone vriendschap.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van The King's Speech of klik verder naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The King's Speech een fraaie 95%. De IMDb noteert een 8,3 (bij ruim 117 duizend stemmen) en staat daarmee op de 125e plaats in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 7.9. FT recensent Evert de Vries geeft naar aanleiding van zijn recensie de volle 5 sterren aan het historische drama.
Een reactie van FT bezoeker Tropical girl: ...Van de bijrollen tot de hoofdrollen en thema plus verhaal zwaar imponerend. Maar het moet gezegd: het acteervuurwerk van Rush en Firth is echt het stralend middelpunt van de film... ...Want wat weet die man [Rush] mij toch weer te raken met zijn sublieme spel! Verplicht voer voor therapeuten/agogen/coaches en verder voor iedereen met een hart. Klasse!
Het productiebudget van The King's Speech bedroeg circa $15 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Tom Hoopers derde bioscoopfilm $4,5 miljoen en eindigde na 126 dagen op bijna $139 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een nette $414,2 miljoen. In Nederland leverde het een fraaie €3,7 miljoen op.

BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van The King's Speech. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving is te vergelijken met de eerdere filmposters uit. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Generic: Interviews | Trailer
De Blu-Ray van The King's Speech bevat een mager aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van zo'n 10 minuten. Naast de trailer staan er op de schijf helaas alleen een aantal matige interviews met Tom Hooper, Colin Firth en Helena Bonham Carter. Erg jammer, de liefhebber had waarschijnlijk graag wat meer gezien. Op buitenlandse uitgaven zijn meer extra's terug te vinden.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Vanwege de afwezigheid van de extra's zou er een voortreffelijke beeld-/geluidskwaliteit verwacht kunnen worden. Dit blijkt helaas niet het geval te zijn. Veelal zien de beelden er voldoende scherp uit, maar helaas wisselen deze zich af met een stuk minder scherpe beelden. Dit kan komen door het aparte camerawerk, maar echt blij wordt een High Definition liefhebber er niet van. Uiteraard had The King's Speech geen blockbuster budget en daarom kan het beeld iets minder zijn, maar bij deze Oscar-winnaar en uiterst goed bezochte bioscooptitel had de liefhebber toch een wat betere beeldkwaliteit verdiend.

CONCLUSIE
Dat The King's Speech de Oscar won voor Beste Film is niet geheel onverwacht. De film van Tom Hooper straalt namelijk pure klasse uit. De cast met Firth, Bonham Carter en Rush zet een aangrijpend drama neer, waarbij voldoende ruimte is voor een glimlach. Heerlijke film en zeker een tweede kijkbeurt waard. Hooper werkt ondertussen aan een mogelijke nieuwe Oscartitel: Les Misérables, met in de hoofdrollen Hugh Jackman en Russell Crowe.
De Blu-Ray van The King's Speech wordt erg basic afgeleverd. Het beeld is redelijk en het geluid prima, maar daar is ook alles mee gezegd. Extra's zijn eigenlijk niet aanwezig. Puur voor de aanschaf van de verder uitstekende film.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van The King's Speech is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Paradiso Films voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair