Steve Jobs (56) overleden

Apple oprichter en man achter het succes van Pixar heeft de strijd tegen kanker verloren.

Gisteren is Steve Jobs overleden. Jobs is uiteraard bekend omdat hij de medeoprichter is van Apple Inc. en het bedrijf de status gaf die het vandaag de dag heeft. Jobs was echter ook actief bij Pixar en The Walt Disney Company. Hij startte Pixar in 1986 en trad op als uitvoerend producent bij Toy Story (1995), de CG animatiefilm waarmee het huidige succes van Pixar werd ingeluid.

In 1986 kocht Jobs de computeranimatie afdeling The Graphics Group van Lucasfilm Ltd en doopte het om naar Pixar Animation Studios. In 2006 kocht Walt Disney Pixar. Opmerkelijk was dat Jobs met 7% aandelen Walt Disney de grootste particuliere aandeelhouder werd van het grootste Entertainment bedrijf van de wereld. Tevens nam hij plaatst in het Raad van Bestuur van The Walt Disney Company.

De grootste successen boekte Jobs uiteraard met Apple, dat hij samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne oprichtte in 1976. In 1985 naam Jobs tijdelijk afscheid van het bedrijf dat op dat moment in zwaar weer verkeerde. Zijn volgende stap met het computerbedrijf NeXT, dat hij in 1986 oprichtte, werd uiteindelijk een succes, aangezien het zijn terugkeer betekende bij Apple. In 1996 kocht Apple NeXT. Vanaf 2001 kwam de baanbrekende iPod op de markt, gevolgd door andere innovatieve bestsellers als de iPhone en iPad.

Jobs werd 56 jaar en overleed aan de gevolgen van kanker. De officiële reactie van Apple:



NieuwsFilm

meest populair