Blu-Ray Review: Gooische Vrouwen

Zo'n 2 miljoen Nederlanders zagen deze kaskraker in de bioscoop.


Regie: Will Koopman | Cast: Linda de Mol (Cheryl Morero), Susan Visser (Anouk Verschuur), Tjitske Reidinga (Claire van Kampen), Lies Visschedijk (Roelien Grootheze), Peter Paul Muller (Martin Morero), Derek de Lint (Dokter Rossi), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 10 maart 2011 | Retail release: 22 september 2010 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Nederlands DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands (voor doven en slechthorenden), Vlaams, Engels | EAN: 8713053817502 | FilmTotaal Recensie

De financieel meest succesvolle bioscoopfilm in Nederland komt dit jaar eindelijk weer eens van eigen bodem. De vrouwenkomedie Gooische Vrouwen, het verlengstuk van de gelijknamige en goedbekeken Tv-serie en uiteraard het Nederlandse antwoord op Sex and the City, verpulverde afgelopen voorjaar de prille records van New Kids Turbo (2010) en ging de geschiedenisboeken in als de zevende Nederlandse speelfilm die meer dan één miljoen bezoekers wist te trekken. Naast New Kids doorbraken ook Komt een vrouw bij de dokter (2009), Alles is Liefde (2007), Zwartboek (2006), Kruimeltje (2000) en Flodder in Amerika (1992) de diamanten grens. Uiteindelijk werden er zelfs zo'n 1,8 miljoen bioscoopkaartjes van de film van regisseur Will Koopman (Terug naar de kust, 2009) verkocht. Dit resulteerde in vele records, waaronder een box office opbrengst van zo'n €15 miljoen. Sinds kort ligt Gooische Vrouwen, waarin de belangrijkste rollen voor Linda de Mol en Peter Paul Muller zijn, op een prima Blu-Ray uitgave in het winkelschap.

SYNOPSIS
In Gooische Vrouwen zijn de vier vrouwen uit de gelijknamige tv-serie allemaal hun eigen kant op gegaan. Hun levens verlopen echter alles behalve soepel. De dames besluiten dat ze hard toe zijn aan een vakantie om weer een beetje tot zichzelf te komen. Ze pakken hun koffers en vertrekken naar Frankrijk, waar ze zich realiseren hoe belangrijk hun vriendschap is. Samen staan ze sterk en proberen ze alles om de problemen thuis op te lossen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Gooische Vrouwen of klik verder naar de HD versie:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes staat Gooische Vrouwen niet vermeld. De IMDb noteert een 6,5 (bij 373 stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven een 6,6. FT recensent Arman Avsaroglu geeft naar aanleiding van zijn recensie 3,5 ster aan de Nederlandse komedie.
Een reactie van FT bezoeker Tarkus: De film is eens leuk om te bekijken, maar ik had er, met deze cast, toch veel meer van verwacht. Linda de Mol en Susan Visser zijn goed, de andere 2 hoofdrolspeelsters overdrijven wat té veel, en de bijrol van Derek De Lint stelt bijzonder weinig voor, wat ook het geval is met het optreden van Koen Wauters... ...Wil wel nog even kwijt dat de soundtrack wel uitstekend is.
Het productiebudget van Gooische Vrouwen bedroeg circa €2,5 miljoen. In het eerste weekend in Nederland verdiende Will Koopmans tweede speelfilm €1,7 miljoen en eindigde op zo'n €15 miljoen. Ook in Belgie heeft de film gedraaid en het leverde daar ongeveer een half miljoen euro op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de 1 disc Blu-Ray uitgave van Gooische Vrouwen. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase met een fraaie vergelijkbare sleeve. De vormgeving is haast een kopie van de filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Making of Gooische Vrouwen | Bloopers | Audiocommentaar van Will Koopman en Tsjitske Reidinga | Verwijderde scènes | Première - De rode loper | Gooische Vrouwen bij Koffietijd | Clip 'Foxy Lady' - Alain Clark | Trailer
De Blu-Ray van Gooische Vrouwen bevat een flink aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van zo'n 2,5 uur, exclusief het audiocommentaar van van Will Koopman en Tsjitske Reidinga. De extra's zijn flink gevarieerd. Naast de redelijk standaard extra's als een "making of", verwijderde scenes, bloopers en de trailer, kan er ook gekeken worden naar beelden vanaf de rode loper, een uitzending van koffietijd en de videoclip 'Foxy Lady' van zanger Alain Clark. De meest aardige extra's zijn toch Making of Gooische Vrouwen en de bloopers. Bij de verwijderde scenes is ook een alternatief einde terug te vinden.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het is een hele nette uitgave geworden van VideoFilm/Express. De High Definition transfer zit keurig in elkaar, zeker wat betreft het beeld. De film is erg kleurrijk en dit komt ook prima over. Ook tijdens de enkele donkere scenes blijft alles mooi zichtbaar. Van enorme geluidseffecten moet de film het uiteraard niet hebben. De heerlijke soundtrack is echter goed te horen en wordt ook prima ingezet. Op dit laatste zal de gemiddelde kijker van deze film waarschijnlijk eerder letten, dan de details tijdens donkere scenes.

CONCLUSIE
De serie Gooische Vrouwen was al een enorme hit, dus het kon niet uitblijven dat ook de speelfilm flink bekijks zou krijgen. Linda de Mol is uiteraard weer de voornaamste ster. Het blijft opmerkelijk om haar zo redelijk te zien acteren. Regisseur Will Koopman werkt ondertussen aan de verfilming De verbouwing. Of er een tweede Gooische Vrouwen film komt, lijkt onwaarschijnlijk, aangezien De Mol heeft aangegeven een punt achter de franchise te hebben gezet.
De Blu-Ray van Gooische Vrouwen is een uitstekende uitgave. De schijf is mooi verpakt en staat boordevol extra's. Ook de beeld- en geluidskwaliteit zijn prima. Een must-have voor de liefhebber van de avonturen van de vier Gooische dames.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Gooische Vrouwen is er een 2 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever VideoFilm/Express voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair