Filmboek

Fraai boek - The Good – The Bad

De grootste superhelden, psychopaten, criminelen en heldhaftige agenten op een rij.

door Bram de Groot op 23.10.2011 om 13:48 in Filmboek

Titel: The Good - The Bad: De grootste helden en schurken uit de filmgeschiedenis | Auteur: Fien Meynendonckx | Uitgever: Tectum Publishers | Druk: 1 | Pagina's: 213 | Release: mei 2011 | Uitvoering: Paperback | ISBN: 9789079761807

Door de enorme stortvloed aan superheldenfilms wordt het eeuwige gevecht tussen goed en kwaad steeds vaker uitgevochten op het witte doek. In het genre is veelal direct duidelijk wie de held is en wie de villain. Denk maar aan de veelvuldig in beeld gebrachte strijd tussen Batman en The Joker of Superman en Lex Luthor. Door de jaren heen passeerden er echter al heel wat uiteenlopende good- en badguys de revue. Ook in de filmreeksen van Die Hard, Star Wars, Terminator en uiteraard James Bond duiken historische personages op, zowel goed als slecht. Daarnaast zijn er ook namen als Ellen Ripley, Max Rockatansky, Patrick Bateman, Travis Bickle, Thelma & Louise, William Wallace en Tyler Durden. Het boek The Good - The Bad van Fien Meynendonckx zet deze en nog veel meer van de grootste helden en schurken uit de filmgeschiedenis op een zeer fraaie wijze op papier.

Het boek is opgedeeld in de negen hoofdstukken "Gangsters en Flikken", "Grappige Gezichten", "Supergoed en Superslecht", "Fantasy & Horror", "Science Fiction", "Psychos", "Stoere Helden", "Uit Het Leven Gegrepen" en "Buiten Categorie". In elk van deze hoofdstukken staan zo'n 10 tot 15 helden/schurken, waarbij het personage en de film waarin deze voorkomt worden omgeschreven. Vervolgens staat er een belangrijke scène omschreven, aangevuld met een horizontale meter die een score aangeeft tussen de 1 (the best of the best) tot 10 (in en in slecht). Bij elk personage is een quote terug te vinden, in de trant van "A Big Mac's A Big Mac, But They Call It 'Le Big Mac'" (Vincent Vega, gespeeld door John Travolta in Pulp Fiction, 1994).

Een aantal van de opgenomen personages zijn door de jaren heen vertolkt door verschillende acteurs. The Good - The Bad houdt hier rekening mee door de desbetreffende acteurs in beeld te brengen of te benoemen. Tevens wordt er bij de acteurs aangegeven of deze voor hun rol voor een Oscar werden genomineerd of uiteindelijk zelfs wonnen. Naast de negen hoofdstukken sluit het boek af met uitgebreide index, waarin naast de filmtitels ook de acteurs zijn opgenomen. De laatste pagina's zijn gereserveerd voor een vertaling van de eerder genoemde quotes.

Proef op de som: Als je het boek The Good - The Bad op een willekeurige pagina van de 213 pagina's openslaat, dan kun je uitkomen op de spread waarop het duo Carl Showalter en Gaeger Grimsrud uit het Oscarwinnende Fargo (1996) wordt uitgelicht. Op onderstaande foto is ook te zien dat bij bepaalde pagina's middels een uitroepteken wordt aangegeven dat er spoilers in de tekst staan.Op een volgende spread wordt The Terminator besproken. In dit geval staat de goed/slecht-meter precies in het midden. Een van de weinige uitzonderingen. In dit geval is het personage van Arnold Schwarzenegger zowel een slechterik als een goedzak geweest in de films The Terminator, Terminator 2: Judgement Day en Terminator 3: Rise of the Machines.Als laatste de pagina's waarop de psychopaat Max Cady uit Cape Fear (1962 en 1991) ter sprake komt. Dit personage werd gespeeld door zowel Robert Mitchum als Robert De Niro. De laatste werd voor deze rol genomineerd voor een Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol.Het overgrote deel van de helden en schurken in The Good - The Bad zijn ons allen wel bekend en geven dus de nodige herinneringen. In het boek is veel plaats gereserveerd voor foto's, wat betekent dat er minder ruimte is voor de begeleidende tekst. Het boek bladert daardoor lekker weg en doet er veelal naar verlangen het personage weer in actie te zien. Grootste afwezigen zijn "Il buono","il brutto" en "il cattivo". De titel van het boek doet toch anders vermoeden. The Good - The Bad is voor een bedrag van zo'n 25 euro verkrijgbaar bij de betere boekhandel of via de bekende webwinkels. Met dank aan uitgever Tectum Publishers voor het recensie-exemplaar.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

UndercoverPanda

Avatar

Mja, altijd wel leuk dit soort boekjes, maar als je er één gelezen hebt heb je ze eigenlijk allemaal wel gelezen.

nieuwslaatste nieuws

meest populair