Blu-Ray Review: Ultimate Scream Collection

Alle vier de Scream films van Wes Craven in een erg nette verpakking.


Regie: Wes Craven | Cast: Neve Campbell (Sidney Prescott), David Arguette (Dewey Riley), Courteney Cox (Gale Weathers), Jamie Kennedy (Randy), Drew Barrymore (Casey), Skeet Ulrich (Billy), Matthew Lillard (Stuart), e.v.a. | Speelduur: 111, 115, 111 & 112 minuten | Jaar: 1996, 1997, 2000, 2011 | Retail release: 26 oktober 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8713045227395 | FilmToTaal recensie: Scream 4

De openingsscène van Scream (1996) zal iedereen zich wel herinneren. Een telefoongesprek dat onschuldig start, wordt voor het personage Casey, gespeeld door Drew Barrymore, uiteindelijk fataal. Met flink wat messteken is ze de eerste serieuze prooi van de gemaskerde Ghostface Killer en zijn Buck 120 Hunting Knife. Het origineel van regisseur en "master of suspense" Wes Craven, kreeg al snel twee vervolgen. Scream 2 en Scream 3 verschenen in 1997 en 2000 en financieel gezien deden ze niet onder aan het eerste deel. Eerder dit jaar volgde met Scream 4 of Scre4m een vierde hoofdstuk. Ondanks redelijke recensies en een goed ontvangst bij het publiek werd de horrorfilm geen vergelijkbaar financieel succes. Het eigenlijke plan om een nieuwe Scream trilogie te maken, lijkt daarom lang niet meer zo zeker. De onlangs verschenen en tijdelijk via internet verkrijgbare 4 disc Blu-Ray "Ultimate Scream Collection" zou zomaar een definitieve verzamelbox kunnen zijn.

SYNOPSIS
In Scream valt Woodsboro, de woonplaats van tiener Sidney Prescott, ten prooi aan een psychopathische seriemoordenaar. Hij maakt bij zijn moorden gebruik van allerlei bloederige trucs uit verschillende horrorfilms. Sidney's klasgenootje Casey Becker is het eerste slachtoffer. Sidney's vrienden nemen het voorval echter niet zo serieus. Terwijl Sydney daarentegen alleen maar ongeruster wordt als sensatiejournaliste Gale Weathers in het stadje aankomt. Als zij met haar charmes politiebeambte Dewey van het onderzoek afhoudt, kan alleen Sidney de moordenaar nog stoppen. De vraag is alleen of haar kennis van horrorfilms wel groot genoeg is. Scream 2 speelt zich twee jaar na de tragische gebeurtenissen uit het eerste deel af. Sidney en Randy proberen verder te gaan met hun leven. Journaliste Gale Weathers heeft een boek, dat verfilmd gaat worden, geschreven over de gebeurtenissen. Maar als de première dichterbij komt beginnen de moorden weer. In Scream 3 wordt er een aantal moorden gepleegd op de set van Stab 3. Sydney bezoekt de opnames om er achter te komen wie de moordenaar is. In het vierde deel wordt Woodsboro opnieuw opgeschrikt door één van de bekendste moordenaars aller tijden, Ghostface. Het gaat mis op het moment dat Sidney na jaren eindelijk terug durft naar het stadje, als laatste stop van de promotietour van haar zelfhulpboek. Ze ontmoet veel oude bekenden, maar komt ook weer oog in oog te staan met de gemaskerde killer.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van de vier Scream films of klik verder naar de HD versie van Scream 4:









WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijg en de Scream films respectievelijk 83%, 81%, 36% en 58%. Op de IMDb noteren de films een 7,2 (bij 113 duizend stemmen), een 6,0 (bij 61 duizend stemmen), een 5,3 (bij 49 duizend stemmen) en een 6,5 (bij 39 duizend stemmen). De cijfers op FilmTotaal zijn een 7,0, een 5,6, een 4,9 en een 6,5. FT recensent Frank Stol geeft naar aanleiding van zijn recensie 3,5 ster aan de slasherfilm.
De productiebudgetten van de Screams waren achtereenvolgens $14 miljoen, $24 miljoen, $40 miljoen en wederom $40 miljoen. In het openingsweekend in de States haalden de films $6,4 miljoen, $32,9 miljoen, $34,7 miljoen en $18,7 miljoen op. De wereldwijde tellers stopten uiteindelijk op $173,0 miljoen, $172,4 miljoen, $161,8 miljoen en een flink lagere $97,0 miljoen. De totaalscore van de vier films komt neer op ruim $600 miljoen. In Nederland leverde Scream 4 zo'n $1,1 miljoen op.

BLU-RAY
We bekijken de 4 disc Ultimate Scream Collection, die alleen via internet verkrijgbaar is/was. Het recensie-exemplaar komt in een boekachtige vorm, met daarin de vier schijven, een boekje met info over en een quiz rond de vier films en vier "exclusieve theatrical movie poster cards". De vluchtige tekst in het boekje is aardig om door te nemen en de vragen zijn zeker niet allemaal even snel te beantwoorden. De vormgeving is vrij simpel, maar zeker niet onaardig. Slechts alleen het masker van de Ghostface Killer is te zien. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).





EXTRA'S
Disc 1: Hoofdfilm Scream
Disc 2: Hoofdfilm Scream 2
Disc 3: Hoofdfilm Scream 3
Disc 4-6: Hoofdfilm Scream 4 | Deleted scenes | Extended scenes | The making of Scream 4 | Gag reel
Van de Scream "quadrilogy" bevat alleen de schijf van Scre4m een aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van zo'n drie kwartier. De extra's zijn redelijk standaard. Naast zo'n half uur aan verwijderde en verlengde scenes, eventueel te bekijken met audiocommentaar, bevat de schijf ook een korte "making of" en de zogeheten "gag reel", met grappige highlights van de opnames. De twee laatste extra's duren elk zo'n 10 minuten.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeldkwaliteit van Scream 1 tot en met 3 is niet echt geweldig. Het ziet er allemaal wat minder scherp uit, de kleuren zijn aan de zachte kant en tijdens de donkere scenes vallen details overduidelijk weg. Het vierde deel is (uiteraard) van een stuk betere kwaliteit. Logisch ook, aangezien het een veel recentere film is. Met de variërende soundtrack, de vele achtervolgingsscènes en gil-momenten mag bij deze films het volume weer een tandje omhoog. Ten opzichte van andere titels lijken er helaas wat minder surround effecten aan te pas te komen.

CONCLUSIE
De eerste Scream film was een verfrissende nieuwe slasher. De sequels borduurden gemakkelijk voort op het concept en ook het vierde deel weet niet heel veel nieuws te brengen. De Ghostface Killer is echter een heerlijke psychopaat die de tieners met speels gemak weet om te brengen. Of er nog een vijfde (en zesde) deel komt is maar de vraag. Regisseur Wes Craven verwachtte onlangs van wel. Helaas spreken de Box Office resultaten van Scre4m niet in het voordeel van de franchise.
De vier disc Blu-Ray Ultimate Scream Collection is redelijk basic. Met de verpakking zit het helemaal goed, maar helaas had de High Definition beeldkwaliteit van de eerste drie delen een stuk beter gekund. Ook bevat slechts alleen de schijf van Scream 4 een aantal (redelijke) extra's. Deze verzamelbox is bij uitstek bestemd voor mensen die houden van een terugkerend Scream avondje.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Ultimate Scream Collection Blu-Ray uitgave zijn er een 1 disc Blu-Ray en een Limited Edition Blu-Ray en Dvd uitgave beschikbaar van Scream 4. Ook de eerdere drie delen zijn op Blu-Ray verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Entertainment One voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair