Blu-ray

Blu-Ray Review: Super 8

J.J. Abrams' sci-fi thriller met een heerlijke jaren 80 sfeer.

door Bram de Groot op 17.12.2011 om 13:00 in Blu-ray


Regie: J.J. Abrams | Cast: Joel Courtney (Joe Lamb), Elle Fanning (Alice Dainard), Kyle Chandler (Jackson Lamb), Riley Griffiths (Charles), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 11 augustus 2011 | Retail release: 30 november 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby True HD 7.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans | EAN: 5050582869989 | FilmTotaal Recensie

Hoe zou een kruising tussen E.T. en Cloverfield eruitzien? Dit was waarschijnlijk de gedachte die regisseur/schrijver J.J. Abrams en producent Steven Spielberg hadden toe ze aan de slag gingen met de film Super 8. De sci-fi thriller werd in mei 2010, ruim een jaar voor release, aangekondigd met een zeer mysterieuze teaser trailer. Pas in het voorjaar van 2011 zagen we met de Super Bowl Spot welke kant de film opging. Het gerucht dat kinderen de hoofdrol zouden hebben, werd bevestigd en de sfeer had overduidelijk iets weg van E.T. en Cloverfield. Na de release afgelopen zomer groeide Super 8 uit tot een groot succes. Critici waren overwegend lovend over de "kleine" sci-fi film en de opbrengsten waren met zo'n $250 miljoen meer dan verdienstelijk. Abrams werkt ondertussen aan een nieuw mysterieus filmproject. Tot die tijd kunnen we in onze thuisbioscoop genieten van Super 8, aangezien deze onlangs op een uiterst nette Blu-Ray verscheen.

SYNOPSIS
Super 8 speelt zich af in de zomer van 1979. Als de Amerikaanse Luchtmacht een sectie van Area 51 sluit en alle materialen per trein worden vervoerd naar een opslagplaats in Ohio, wordt deze trein aangereden door een truck en ontspoort. Een groepje kinderen, dat bezig is om hun eigen zombiefilm te maken met hun 'Super 8' camera, stuit op de ravage. Al snel wordt vermoed dat het niet om een ongeluk gaat, als er plotseling verdwijningen plaatsvinden en onverklaarbare dingen gebeuren. Een lokale sheriff probeert het mysterie te ontrafelen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Super 8 of klik verder naar de HD versies:WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Super 8 een mooie 82%. De IMDb noteert iets lager met een 7,3 (bij ruim 91 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de film met een half punt hoger: een 7,8. FT recensent Fabian Melchers geeft naar aanleiding van zijn recensie vier sterren aan de sci-fi thriller.
Een reactie van FT bezoeker Benjamin: Heb mij uitstekend weten te amuseren met deze film. De filmplannen van de jonge protagonisten brengen wat humor en het verhaal met de alien - die mooi buiten beeld wordt gehouden voor een lange tijd - trekt daarna de aandacht. Verder worden de jonge hoofdpersonen prima vertolkt. Topamusement.
Het productiebudget van Super 8 bedroeg circa $50 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende J.J. Abrams' derde bioscoopfilm $35,5 miljoen en eindigde na 112 dagen op $127,0 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op het redelijke bedrag van $259,7 miljoen. In Nederland leverde de sci-fi film zo'n $1,6 miljoen op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray + Dvd uitgave van Super 8. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving is bijna gelijk aan de officiële filmposter, alleen dan donkerder. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Disc 1: Commentaar van schrijver/ regisseur J.J. Abrams, producent Bryan Burk en cinematograaf Larry Fong | The Dream Behind Super 8 | The Search for New Faces | Meet Joel Courtney | Rediscovering Steel Town | The Visitor Lives | Scoring Super 8 | Do You Believe in Magic? | The 8mm Revolution | Deconstructing the Train Crash | 14 Deleted Scenes
Disc 2: Dvd
De Blu-Ray van Super 8 bevat een flink aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van zo'n twee uur, exclusief het audiocommentaar en de interactieve extra "Deconstructing the Train Crash". De disc staat vol met korte, zeer aardige featurettes, die gezamenlijk al zo'n 1,5 uur duren. Er wordt onder andere ingezoomd op het idee achter de film, de casting van de jonge gezichten zoals Joel Courtney en de visuele effecten. Ook is er een vermakelijke docu waarin een aantal "magic tricks" voorbijkomen en in de "8mm Revolution" featurette wordt er onder meer ingegaan op de verschillen tussen 8mm, 16mm en 35mm films. De veertien Deleted Scenes zijn over het algemeen verlengde scenes. Zeker aardig om even te bekijken. De interactieve extra "Deconstructing the Train Crash" houdt niet enorm de aandacht.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Ondanks de film de titel Super 8 draagt, ziet het er uiteraard niet uit als een super 8 opname. Het ziet er juist ultra modern uit met prima kleuren en details, ook in donkere scenes. Het is aan te raden om de film 's avonds aan te zetten, aangezien juist die donkere scenes veel voorkomen. Qua geluid zit het ook goed. Paramount levert een Dolby True HD 7.1 (!) track mee, die netjes de verschillende surroundkanalen inzet.

CONCLUSIE
J.J. Abrams trakteert de filmliefhebber wederom op een klein juweeltje. Net als bij Cloverfield, die Abrams produceerde, is er een bepaalde mysterie rond het buitenaardse wezen en de heerlijke sfeer, die we kennen uit jaren '80 films als E.T., maakt het tot een waar kijkgenot. De keuze om kinderen de hoofdrollen te geven komt als een aangename verrassing, aangezien dit soort films vaak eerder weggelegd zijn voor bekende Hollywood gezichten als Tom Cruise en Will Smith. Super 8 doet ook uitkijken naar Abrams nieuwe project, waarover uiteraard nog maar weinig bekend.
De Blu-Ray van Super 8 staat vol mooie extra's, die gezamenlijk zo'n twee uur duren. De beeld- en geluidskwaliteit zijn als verwacht en hiermee is deze schijf een ware must voor waarschijnlijk elke filmliefhebber.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Super 8 is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Paramount Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Echt een blu ray release zoals die hoort met niet teveel extra's maar juist en genoeg met de juiste onderwerpen. Ik heb de steelcase die bij Saturn en Media Markt te verkrijgen is... Veel mooier die die kinderachtige cover. http://www.examiner.com/sites/default/files/styles/image_full_width_scaled/hash/Super_8_Blu-ray_SteelBook-Thailand.jpg

Toch had ik nog liever de US versie....

sonnycorleone

Avatar

Slechte film! Eerder 'n persiflage van, dan homage aan spielberg! Laat maar weer 'ns zien hoe goed spielberg is......

johanmeesters

Avatar

Banned "Echt een blu ray release zoals die hoort met niet teveel extra's maar juist en genoeg met de juiste onderwerpen. Ik heb de steelcase die bij Saturn en Media Markt te verkrijgen is... Veel mooier die die kinderachtige cover. http://www.examiner.com/sites/default/files/styles/image_full_width_scaled/hash/Super_8_Blu-ray_SteelBook-Thailand.jpg

Toch had ik nog liever de US versie...."Ik ga me niet druk maken om een omslag,

geweldige film overigens, de soundtrack van Michael Giacchino is ook benoemenswaardig! Het geluid is ook ruig, de treinwagons vliegen je om de oren!: Aanrader!

Decepticon

Avatar

sonnycorleone "Slechte film! Eerder 'n persiflage van, dan homage aan spielberg! Laat maar weer 'ns zien hoe goed spielberg is......"
Slechte film? O+ Sorry hoor, maar dan heb je duidelijk geen kijk op films. Dit is toch echt wel 1 van de beste films van het jaar.
Fantastisch gemaakt. 'Super' blu-ray uitgave.

KeesjeNL

Avatar

Decepticon "Slechte film? O+ Sorry hoor, maar dan heb je duidelijk geen kijk op films. Dit is toch echt wel 1 van de beste films van het jaar.
Fantastisch gemaakt. 'Super' blu-ray uitgave."


Ik vond het nogal een 12-in-een-dozijn-film, vol met cliché's. Een lekkere wegkijk-film, maar niets meer en een waardering van een 6,5...;)

johanmeesters

Avatar

De jeugd speelt trouwens ook zeer goed, waar kindacteurs in Spielberg films (The Lost World: Jurassic Park?) nogal gauw irritand zijn, is dit een ware verademing.

sonnycorleone

Avatar

J j abrams mag de veters nog niet strikken, van spielberg! Maar ja ik heb dan ook geen kijk op films!!! Iedereen fijne feestdagen......p.s Decepticon ben bang dat de beste film 2011 mi4 gaat worden!

NieuwsFilm