Fragmenten Frankenstein uit 1931 ontdekt

Het betreft de versie met het legendarische 'it's alive! It's alive!'

Incidenteel duiken er in filmarchieven verspreid over de hele wereld stukken op van films waarvan men niet eens meer wist dat men ze had. Zo werd er een tijd geleden een verloren gewaande Hitchcock-film teruggevonden en nu doken er in het filmarchief van het Vaticaan zeldzame fragmenten op van de in 1931 gemaakte Frankenstein.

Claudia Di Giovanni, het hoofd van het filmarchief, gaf aan dat de fragmenten bij toeval werden gevonden. Ze maakten deel uit van de film die destijds door de Kerk werd gecensureerd omdat enkele scènes als godslasterlijk werden beschouwd.

Daarbij hoorde vooral het moment dat de wetenschapper Henry Frankenstein een wezen uit dode materie schept, een daad die volgens de Kerk natuurlijk alleen aan God toegeschreven kan worden. De film was desondanks populair, met name de rol van het monster van Frankenstein werd geprezen. Deze werd gespeeld door de Britse acteur Boris Karloff. Hij speelde hem nog tweemaal daarna, in de vervolgen: Bride of Frankenstein en Son of Frankenstein.

Dat de Kerk ondertussen iets verder kijkt dan een kleine tachtig jaar geleden, blijkt wel uit de woorden van Di Giovanni die ook wilde benadrukken dat de film een diepere dimensie had. Het mysterie van leven en dood wordt erin namelijk ter sprake gebracht.

Bekijk hier de trailer van de film.



NieuwsFilm

meest populair