Zwaardmeester Bob Anderson overleden

Hij was onder meer de man achter Darth Vader tijdens de iconische lightsaber gevechten in de Star Wars films.

Geen leuk nieuws zo aan het begin van 2012: Bob Anderson, de stunt- en zwaardlegende die in 70 jaar aan talloze klassieke films meewerkte, is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij droeg onder meer zijn steentje bij aan First Knight, The Princess Bride, meerdere James Bond films, Highlander, de recentere Zorro films en Pirates Of The Caribbean: The Curse of the Black Pearl.

Anderson zal echter vooral bekend staan om zijn werk aan twee van de bekendste trilogieën ooit gemaakt, namelijk Star Wars en The Lord of the Rings. Hij was de man achter Darth Vader tijdens de iconische lightsaber gevechten waar we zo van houden. Ook werkte hij aan de vechttechniek van de castleden, iets wat hij jaren later ook zou doen bij LotR. Anderson smeedde de verschillende vechttechnieken voor de vele verschillende rassen in de trilogie.

Er werd jarenlang met geen woord gerept over de bijdrage van Anderson aan de Star Wars, totdat Mark Hamill (Luke Skywalker) het in 1983 tijd vond om tijdens een interview de stilte te verbreken:

"Bob Anderson was the man who actually did Vader’s fighting. It was always supposed to be a secret, but I finally told George I didn’t think it was fair any more. Bob worked so bloody hard that he deserves some recognition. It’s ridiculous to preserve the myth that it’s all done by one man."

Buiten zijn werk in de filmindustrie was Anderson een gerespecteerd schermer die Groot-Brittanië vertegenwoordigde tijdens de Olympische Spelen in 1952 en de Wereldkampioenschappen van 1950 en 1953.

Volgens de British Academy of Fencing overleed Anderson gisteren vredig in het ziekenhuis. Hieronder een fragment uit The Empire Strikes Back met de zwaardmeester als Darth Vader:



NieuwsFilm

meest populair