Blu-ray

Blu-Ray Review: Cowboys & Aliens (Extended Director's Cut)

Iron Man regisseur Jon Favreau maakt het zichzelf moeilijk met sci-fi western met enorm productiebudget.

door Bram de Groot op 03.01.2012 om 14:05 in Blu-ray


Regie: Jon Favreau | Cast: Daniel Craig (Jake Lonergan), Harrison Ford (Woodrow Dolarhyde), Olivia Wilde (Ella Swenson), Sam Rockwell (Doc), Paul Dano (Percy Dolarhyde), e.a. | Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 8 september 2011 | Retail release: 13 december 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Italiaans, Noors | EAN: 5050582870510 | FilmTotaal Recensie

Na de financieel succesvolle Iron Man films was regisseur Jon Favreau toe aan een nieuwe uitdaging. Hij koos ervoor om de graphic novel Cowboys & Aliens van Scott Mitchell Rosenberg te verfilmen. Een lastige opgave, aangezien het niet voor de hand ligt om de genres science fiction en western te combineren. Tevens groeide het vergelijkbare project Jonah Hex een jaar eerder uit tot de grootste flop van het jaar. Universal Pictures had er echter voldoende vertrouwen in en gaf Favreau een productiebudget mee van ruim $160 miljoen. Hiermee kon de regisseur een indrukwekkende cast aantrekken, aangezien naast hoofdrolspelers Daniel Craig en Harrison Ford - met cowboyhoed - ook namen als Olivia Wilde en Sam Rockwell opduiken in Cowboys & Aliens. Als de sci-fi western in zomer van 2011 in première gaat, zijn de reacties niet overdonderend. Ook het eerste weekend in de States valt met $36,1 miljoen flink tegen, zeker voor een zomerblockbuster. Favreau ziet zijn film uiteindelijk floppen aan de wereldwijde box office. Naast dat het moest opboksen tegen bestaande franchises, zoals de laatste Harry Potter, de zoveelste Marvel film Captain America en de prequel Rise of the Planet of the Apes, weet het de $200 miljoen niet te passeren. Sinds kort ligt er een goedgevulde "Extended Director's Cut" op Blu-Ray in het schap.

SYNOPSIS
Cowboys & Aliens speelt zich af in het Arizona van 1873. Een eenzame cowboy wordt buitengesloten in het ruige woestijnstadje Absolution. Maar wanneer het stadje aangevallen wordt door buitenaardse indringers, blijkt deze mysterieuze revolverheld de enige persoon die de dorpelingen kan leiden in een strijd tegen de gezamenlijke vijand.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Cowboys & Aliens of klik verder naar de HD versies:WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Cowboys & Aliens een matige 44%. De IMDb noteert een iets betere 6,2 (bij ruim 51 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi western met een redelijke 6,7. FT recensent Frank Stol geeft naar aanleiding van zijn recensie 3,5 ster aan de stripverfilming.
Een reactie van onze moderator Bukowski: De mix van genres werkt best goed en geeft de film een zekere frisheid. Als je op zoek bent naar realisme, had de titel al een waarschuwing moeten zijn: een stevige mate van suspension of disbelief is dan ook een vereiste. Ik kreeg er in ieder geval een lekker jongens-boek-gevoel van.
Het productiebudget van Cowboys & Aliens bedroeg circa $163 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Jon Favreaus zesde bioscoopfilm een matige $36,4 miljoen en eindigde na nog geen 98 dagen op tegenvallende $100,2 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op het magere bedrag van $174,8 miljoen. In Nederland leverde de film bijna $1 miljoen in dollars op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de twee disc Extended Director's Cut Blu-Ray + Dvd uitgave van Cowboys & Aliens. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving heeft weinig weg van de eerdere filmposters. Het ziet er een slag frisser en futuristischer uit. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Disc 1: Audiocommentaar door Jon Favreau | Conversations with Jon Favreau | Igniting the Sky: The Making of Cowboys & Aliens: Finding the Story, The Scope of the Spectacle, Outer-Space Icon, A Call to Action, Absolution
Disc 2: Dvd
De Blu-Ray van Cowboys & Aliens bevat een redelijk aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van zo'n twee uur, exclusief het audiocommentaar. De Extended Director's Cut duurt een ruim kwartier langer dan de bioscoopversie en geeft ook wat meer prijs van de bedoelingen van de regisseur. Door de toevoeging van meer dialoog tussen de verschillende personages staat de film wat steviger in zijn schoenen. De extra's beginnen met een flinke reeks interviews. Regisseur Jon Favreau ondervraagt zijn cast & crew, waaronder Daniel Craig, Steven Spielberg, Alex Kurtzman en Roberto Orci. Leuk gedaan! Onder de extra "Igniting the Sky" zijn vijf korte "Making of" docu's te vinden, waarin onder meer wordt ingegaan op Cast & Crew, de praatgrage regisseur Favreau, de originele graphic novel, stunts en de aliens.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Vanaf de eerste scene ziet de hoofdfilm er prachtig uit. De sfeer is daadwerkelijk in de stijl van het "wilde westen", ondanks dat het beeld goed scherp en gedetailleerd is en daarmee een wat modernere uitstraling heeft. Als de sci-fi elementen in beeld komen, dan ziet dit er ook keurig uit. Ook als de VFX in beeld verschijnen dat ziet dit er in High Definition veelal zeer netjes uit. Enige kleine puntje van kritiek: Tijdens de actiescènes hadden er soms wat meer surroundgeluiden gehoord mogen worden. Deze lijken wat weg te vallen, ondanks de aanwezigheid de vele heftige en snelle actiescènes.

CONCLUSIE
Cowboys & Aliens start hoopgevend en ook als de buitenaardse wezens in beeld verschijnen weet het voldoende te boeien. Als Favreau dit vast had kunnen houden in het laatste uur dan had zijn film zeker een van de betere zomerblockbusters geweest. Of dit ook financieel succes zou hebben gebracht, is maar de vraag. Een sci-fi western is namelijk niet de dagelijkse kost van een gemiddelde bioscoopganger. Regisseur Favreau houdt zich op dit moment bezig met een tv-film en richt zijn pijlen daarna vermoedelijk op de big budget Disney film Magic Kingdom.
De Extended Director's Cut Blu-Ray van Cowboys & Aliens is een prima uitgave. De toevoeging van zo'n 16 minuten komt de hoofdfilm zeker ten goede en de extra's geven een betere blik op de totstandkoming van het visuele spektakel.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Extended Director's Cut Blu-Ray van Cowboys & Aliens is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Paramount Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Wat ik vreemd vind, is dat de recensies nog relatief meevielen voor deze film (oké, 44% op RT is niet overdreven veel, maar op basis van de titel en de plot had het veel minder kunnen zijn), maar zo goed als iedereen die hem gezien heeft, zegt dat hij slecht is.

Decepticon

Avatar

Ik vind dit echt een gave film, weliswaar een vreemde crossover, die niet iedereen ligt/zal liggen, maar gewoon een topfilm. Alles ziet er goed uit, verhaal wordt goed gebracht en de goede cast acteert goed.
De blu-ray is ook top, zoals de review bevestigd. Met ook een mooie cover.
Klopt wat Bram zegt, er hadden tijdens de actiescenes idd wat meer surroundgeluiden gehoord mogen worden.
Jammer dat ie het aan de box office niet goed (genoeg)gedaan heeft, want dat verdient de film echt niet. Ik hoop dat de blu-ray/dvd verkoop/verhuur nog veel kan goed maken, want hij verdient echt beter.
Ik hem iig al in de kast staan Smiley face

Moviemagic

Avatar

Deze film heeft het niet verdiend zo afgezeken te worden. Het is een erg leuke film met een geweldige cast. Voor de mensen die de film kunnen waarderen is deze Bluray een aardige toevoeging. Ik ga het ook halen.

B@chelor

Avatar

Pas gezien; leuke film, maar meer ook niet.

Banned

Avatar

De film viel wel mee. Zoals eerder gezegd is het eerste uur van de film zeer sterk en het was een leuk dat de trailer de aliens enzo nog niet prijs gaf.

Arteron

Avatar

Decepticon "Ik vind dit echt een gave film, weliswaar een vreemde crossover, die niet iedereen ligt/zal liggen, maar gewoon een topfilm. Alles ziet er goed uit, verhaal wordt goed gebracht en de goede cast acteert goed.
De blu-ray is ook top, zoals de review bevestigd. Met ook een mooie cover.
Klopt wat Bram zegt, er hadden tijdens de actiescenes idd wat meer surroundgeluiden gehoord mogen worden.
Jammer dat ie het aan de box office niet goed (genoeg)gedaan heeft, want dat verdient de film echt niet. Ik hoop dat de blu-ray/dvd verkoop/verhuur nog veel kan goed maken, want hij verdient echt beter.
Ik hem iig al in de kast staan Smiley face"


Er wordt wel goed geacteerd, en in het verhaal had best wat kunnen zitten. Maar toen de Aliens kwamen viel ik bijna in slaap. En dat is me nog nooit overkomen bij een film haha.

Steve-O

Avatar

Film viel mee? Word goed geacteerd?
Deze is film is bar en bar slecht. Een belachelijk voorspelbaar plot en een crossover die nergens op slaat. Het ziet er simpel en goedkoop uit voor een film met een budget van $160 miljoen dollar. Lekker slecht script ook. Geen wonder dat de film geflopt is, zo'n film mag ook gewoon geen succes worden. En van de slechtste films die ik afgelopen tijd gezien heb,
:r

marcjeb

Avatar

Was een goede film, en indd het laaste uur viel een beetje tegen. In het begin was het nog spannend en mooi om te zien.

Evengoed een lekkere film om weg te kijken.

cosper

Avatar

Heb me enorm vermaakt met deze film. Heerlijk popcorn!
Uiteraard is deze dan ook al toegevoegd aan de collectie!

Decepticon

Avatar

Steve-O "Film viel mee? Word goed geacteerd?
Deze is film is bar en bar slecht. Een belachelijk voorspelbaar plot en een crossover die nergens op slaat. Het ziet er simpel en goedkoop uit voor een film met een budget van $160 miljoen dollar. Lekker slecht script ook. Geen wonder dat de film geflopt is, zo'n film mag ook gewoon geen succes worden. En van de slechtste films die ik afgelopen tijd gezien heb,
:r"
Blijkbaar heb je geen schrijntje gevoel voor fantasie. Er zijn zo veel verschillende soorten crossovers en deze is aardig goed uitgewerkt.
Je gaat me niet vertellen, dat jij direct wist hoe Craig aan die armband is gekomen en waarom de aliens de mensen kidnapten en wat het goud van dienst was voor de aliens.

Het kan uiteraard je ding niet zijn, maar als je deze film bar en bar slecht vind, heb je nog niet veel (slechte)films gezien. Films van bv. The Asylum zijn pas bar en bar slecht, daar hoef je maar 10 minuten van te zien en dan weet je genoeg. Neem bv. het acteren, dat is ook niet om aan te zien. En anders mag je wel eens een keer een cursus acteren volgen. Acteerkanonnen als Craig, Ford en Rockwell doen hier hun werk goed.

Decepticon

Avatar

Arteron "Er wordt wel goed geacteerd, en in het verhaal had best wat kunnen zitten. Maar toen de Aliens kwamen viel ik bijna in slaap. En dat is me nog nooit overkomen bij een film haha."
Dan moet je eens wat eerder naar bed gaan doordeweeks :E

11qqaazz

Avatar

Aardige film....aleen het laatste gevecht slaat nergens op. Bvb...de aliens lijken totaal geen last van de zon te hebben in het gevecht buiten. Ook 0% strategie...had better gekund.

sonnycorleone

Avatar

Blij dat ie geflopt is! Komt er gelukkig geen vervolg! Moet je ook maar niet spotten met 't genre western...Jon favreau was zo leuk begonnen met ironman, deel 2 was al minder maar dit is echt triest!

Steve-O

Avatar

Decepticon "Blijkbaar heb je geen schrijntje gevoel voor fantasie. Er zijn zo veel verschillende soorten crossovers en deze is aardig goed uitgewerkt.
Je gaat me niet vertellen, dat jij direct wist hoe Craig aan die armband is gekomen en waarom de aliens de mensen kidnapten en wat het goud van dienst was voor de aliens.

Het kan uiteraard je ding niet zijn, maar als je deze film bar en bar slecht vind, heb je nog niet veel (slechte)films gezien. Films van bv. The Asylum zijn pas bar en bar slecht, daar hoef je maar 10 minuten van te zien en dan weet je genoeg. Neem bv. het acteren, dat is ook niet om aan te zien. En anders mag je wel eens een keer een cursus acteren volgen. Acteerkanonnen als Craig, Ford en Rockwell doen hier hun werk goed."

Grappig, alleen omdat ik dit slecht vind heb ik al meteen geen schrijntje gevoel voor fantasie:?. Ik denk eerder dat de makers geen schrijntje gevoel voor fantasie hadden, dat is alleen al te zien aan hoe de aliens en hun schepen eruit zagen. Om nog maar over dat goud en de rest van het verhaal te zwijgen.
Voor mij was het inderdaad meteen duidelijk hoe Craig aan die armband was gekomen, hij was z'n geheugen ook kwijt, nou dan valt dat kwartje echt wel. Aliens kidnappen meestal mensen in films voor hun eigen diensten al dan niet om uit de weg te ruimen. Het goud kwam later pas en dat was toen ook meteen duidelijk. Ook dat was niet echt fantasierijk bedacht.
En een cursus acteren? Om erachter te komen hoe het is om zulke simpele rollen te spelen? Ik hoef niet te acteren en dan mogen Craig, Rockwell en Ford misschien wel een beetje hoop geleverd hebben voor sommige mensen, hun rollen waren triest. Met Craig zowat de gehele film als een slappe versie van The Man With No Name en Rockwell, de kluns die op het juiste moment ineens raak kan schieten:? Yeah right. Ik heb wel degelijk wat slechte films gezien, van zo slecht dat je ze na een tijdje uitzet tot lachwekkend slecht en afgekeken, dan past deze daar perfect bij.

Decepticon

Avatar

Steve-O "Grappig, alleen omdat ik dit slecht vind heb ik al meteen geen schrijntje gevoel voor fantasie:?. Ik denk eerder dat de makers geen schrijntje gevoel voor fantasie hadden, dat is alleen al te zien aan hoe de aliens en hun schepen eruit zagen. Om nog maar over dat goud en de rest van het verhaal te zwijgen.
Voor mij was het inderdaad meteen duidelijk hoe Craig aan die armband was gekomen, hij was z'n geheugen ook kwijt, nou dan valt dat kwartje echt wel. Aliens kidnappen meestal mensen in films voor hun eigen diensten al dan niet om uit de weg te ruimen. Het goud kwam later pas en dat was toen ook meteen duidelijk. Ook dat was niet echt fantasierijk bedacht.
En een cursus acteren? Om erachter te komen hoe het is om zulke simpele rollen te spelen? Ik hoef niet te acteren en dan mogen Craig, Rockwell en Ford misschien wel een beetje hoop geleverd hebben voor sommige mensen, hun rollen waren triest. Met Craig zowat de gehele film als een slappe versie van The Man With No Name en Rockwell, de kluns die op het juiste moment ineens raak kan schieten:? Yeah right. Ik heb wel degelijk wat slechte films gezien, van zo slecht dat je ze na een tijdje uitzet tot lachwekkend slecht en afgekeken, dan past deze daar perfect bij."
Kom op zeg. Ik weet niet hoe de aliens en hun schepen in de graphhic novel er uit zien, maar ze zijn origineel en goed bedacht en gemaakt. Zulke aliens en vooral hun schepen met die beweegbare vleugels zijn nog niet eerder in een film voorgekomen.
Hoe Craig speelt als cowboy, dat is, hoe cliche ook, hoe elke cowboy is in een western.
Wat betreft z'n armband, ja o.k. het is een alien wapen. Maar het is niet direct duidelijk of hij die zelf (per ongeluk) bemachtigd heeft toen hij gekidnapt was, of dat hem die door een alien is omgedaan voor bv. experimenten ofzo. Het was dus ook niet direct duidelijk dat hij was ontsnapt.
En het goud, ja dat kwam iets later, maar was niet meteen duidelijk waarvoor de aliens het gebruikten, dat werd pas duidelijk toen ze dat uitlegden, wel nadat je in flashbacks zag dat het goud overal gejat werd.

Maar goed, je vind het niks, jammer(voor je).

Steve-O

Avatar

Decepticon "Kom op zeg. Ik weet niet hoe de aliens en hun schepen in de graphhic novel er uit zien, maar ze zijn origineel en goed bedacht en gemaakt. Zulke aliens en vooral hun schepen met die beweegbare vleugels zijn nog niet eerder in een film voorgekomen.
Hoe Craig speelt als cowboy, dat is, hoe cliche ook, hoe elke cowboy is in een western.
Wat betreft z'n armband, ja o.k. het is een alien wapen. Maar het is niet direct duidelijk of hij die zelf (per ongeluk) bemachtigd heeft toen hij gekidnapt was, of dat hem die door een alien is omgedaan voor bv. experimenten ofzo. Het was dus ook niet direct duidelijk dat hij was ontsnapt.
En het goud, ja dat kwam iets later, maar was niet meteen duidelijk waarvoor de aliens het gebruikten, dat werd pas duidelijk toen ze dat uitlegden, wel nadat je in flashbacks zag dat het goud overal gejat werd.

Maar goed, je vind het niks, jammer(voor je)."

Nee hoor ;).

nieuwslaatste nieuws

meest populair