Algemeen

"50 procent kans dat iemand in een koelkast een kernexplosie overleeft"

George Lucas over de veelbesproken sequentie in 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull' (2008).

door Jan-Peter Rook op 19.01.2012 om 10:38 in Algemeen
Volgens George Lucas is de veelbesproken 'nuke the fridge' sequentie uit Steven Spielbergs Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) niet zo stompzinnig als veel mensen beweren. De Star Wars man, die alle Indiana Jones films tot nu toe schreef, zegt dat de kans wel 50 procent is dat iemand binnenin een koelkast een kernexplosie overleeft.

In de sequentie zien we Harrison Ford als Indy die in een koelkast klimt om zichzelf te beschermen van een inslaande kernbom. De hilariteit die dit opriep bij veel mensen leidde tot de benaming 'nuke the fridge', een vervanger van 'jump the shark' uit tv-serie Happy Days. Dit houdt het moment in dat een verhaal van het één op het andere moment waardeloos wordt.

In een New York Times artikel neemt Lucas de verantwoordelijkheid voor de sequentie. Wel voelt hij zich geroepen om even te melden dat, mocht zoiets echt gebeuren, de overlevingskans vijftig procent is. Onderstaande komt van de NY Times schrijver die met Lucas sprak:Misschien gaat Lucas nu ook wel wetenschappelijke verklaringen geven voor andere elementen uit de film, waaronder die aliens aan het einde. Het komt er dus op neer dat Spielberg de 'nuke the fridge' sequentie in eerste instantie niet zag zitten, maar dat Lucas net zolang heeft volgehouden totdat de regisseur overstag ging. Wie weet wat voor film het was geworden als Lucas Spielberg gewoon zijn film had laten maken.

Wat vinden jullie? Is het inderdaad tijd dat de beste man met pensioen gaat? Of kan hij nog wel wat jaartjes mee? Het gehele NY Times stuk vind je hier.


23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Een heel dossier bijhouden waarin staat hoe groot de kans is, is rommel, als het publiek het zonder dat dossier zou moeten doen. Als Spielberg het niet geloofde, konden ze toch denken dat de meeste mensen het ook niet echt zouden geloven. En dat het kan, maakt de scène niet minder absurd. Tussen apen slingeren zal ook wel kunnen, maar toch vond ik die scène belachelijk.

Frenkieb

Avatar

Als ze aliens in de film stoppen dan kan dit er ook in. O+

SJRSVLDT

Avatar

Frenkieb "Als ze aliens in de film stoppen dan kan dit er ook in. O+"

Ja, ik snap dus niet waar precies het probleem zit. Hier over gaan zeuren en het wel prima vinden dat er aliens inzitten. Ik vond de hele film trouwens 1 grote aanfluiting, moge dat duidelijk zijn.

CaptainCab

Avatar

Raar, cynisch geschreven artikel.

* Jump the Shark betekent niet dat iets van het 1 op het andere moment waardeloos is. Jump the Shark is een opvallend moment, waarop je aanvoelt dat een serie vanaf dan alleen nog maar slechter zal worden, vaak vanwege een wanhopige gimmick van de schrijvers (en Crystal Skull wordt inderdaad steeds slechter en slechter).

* Niet dat ik vond dat die aliens thuishoorden in een Indiana Jones film, maar waarom zou hij ze wetenschappelijk moeten verantwoorden? Dat hoeft hij bij de bovennatuurlijke elementen van de vorige films toch ook niet?

* Indiana Jones is altijd hoofdzakelijk Lucas zijn ding geweest. Beetje raar dus om te suggereren dat Spielberg gewoon zijn film had moeten maken. Plus, je zou het script eens moeten lezen dat Spielberg goedkeurde en Lucas afkeurde. Daarin wordt oa Indiana Jones opgegeten door een gigantische slang. Aan de andere kant kwam er ook een coole Hitler-demoon in voor ;)

Neemt niet weg dat Crystal Skull waardeloos was, hoor, maar je hoeft er ook geen onlogische dingen erbij te slepen om het punt nog eens te maken

Infje

Avatar

Indy 4 was een belediging. In mijn vrienden cirkel ontkennen we het bestaan en doen we gewoon of er 3 zijn Smiley face

Southpark heeft er een mooie aflevering over gemaakt.

Infje

Avatar

Indy 4 was een belediging. In mijn vrienden cirkel ontkennen we het bestaan en doen we gewoon of er 3 zijn Smiley face

Southpark heeft er een mooie aflevering over gemaakt.

SeanDeNiro

Avatar

Tot dat moment was het een leuke film en leek het een volwaardige opvolger te worden. Laat deel V maar zitten svp.

Rich Art

Avatar

Wat een gezeur om niks...

skullsplitter

Avatar

That's a LOT of "IF"'s

Had ie gewoon blijven staan of hooguit omgevallen, dan hadden mensen het net zo'n briljante zet als het neerschieten van de zwaardvechter gevonden. Echter het wegstuiteren vaagde die hoop meteen weg...

xorpion

Avatar

Ik wou zelf ook wat toevoegen, maar het werd al gezegd.

CaptainCab "
* Niet dat ik vond dat die aliens thuishoorden in een Indiana Jones film, maar waarom zou hij ze wetenschappelijk moeten verantwoorden? Dat hoeft hij bij de bovennatuurlijke elementen van de vorige films toch ook niet?"


Al had ik er zelf geen probleem mee, met aliens. Het is net iets als dodende geesten of een sjamaan die kloppende harten uit lichamen trekt. Het zijn een indy films. Een over de top avontuur. Kijk, geniet, verwerk en ga verder.

Frietgezicht

Avatar

Alsof die scene met die rubberen boot of dat karretje in de mijnen(beide in Temple of Doom) geen onzin was.
Als deel 4 gewoon een sterke film was geweest had ik me ook niet geirriteerd aan deze scene,vond de eekhoorntjes(of waren het andere beestjes?) eigenlijk irritanter,sloeg pas echt nergens op.

Gigan72

Avatar

Deel 4 was zeker niet de beste van de 4 dat is en blijft Raiders of the lost ark.
Maar om te zeggen dat het een super slechte films is nee dat zeker niet
En dat het over Aliens gaat vindt ik geen ramp is weer eens wat anders dan religie.

wat ik wel jammer vindt dat er geen nazi,s in zitten want dat zijn toch de echte vijanden van Indy.
Maar Steven wilde dat niet.

En om alleen lucas de schuld te geven dat deel 4 niet zo goed is slaat nergens op.
Ook Steven is daar schuldig aan hij had ook gewoon nee kunnen zeggen.
Lucas en Steven zijn al jaren erg goede vrienden en tegen vrienden moet je soms ook gewoon nee kunnen zeggen.
Of is Steven soms bang van Lucas.

MoJo

Avatar

Ik vond dit echt een briljante scene :D

nietselam

Avatar

Toch kan je de invloed van lucas veel te veel zien zo ook in de cgi en domme elementen, dat er aliens in zitten maakt me niet zo uit alleen het verhaal is gewoon niet mooi.

En misschien dat je zo'n explosie kan overleven maar zeker niet die val van die koelkast, het is net iets over de top, net als slingeren met duidelijke cgi apen.

Jonathancrane

Avatar

Ja, die vakantie in Noord-Korea wil ik niet meer meemaken.

Moviemagic

Avatar

Hoe vaak gebeurt het niet dat er zaken in een film gebeuren die in het echt niet kunnen! Daar heb je stuntmannen en special effects voor. Maar goed Lucas ging toch al weg vanwege de klachten dus misschien dat hij dan rust krijgt.

Ienstien965

Avatar

Spielberg begint ook echt slecht te worden, niet dat ie ooit zo geweldig was.

IvarW

Avatar

Rich Art "Wat een gezeur om niks..."


Helemaal met je eens!

Spider-fan

Avatar

Indy 4 was vanaf de allereerste scène een cartoon. Die koelkast viel niet echt uit de toon, vond ik. Het is alleen niet wat je wilt van een Indy film: je wilt een gevoel van echt gevaar in iedere scène.

Inderdaad een vreemd artikel. Ik geloof er niet één woord van. Een dossier over iets onzinnigs aanleggen voor een filmscript voor een film met fantasy elementen.
Slechte journalistiek/1 april gevoel.

DrMabuse

Avatar

Ik vond en vind het een leuke film. Niet de beste van de vier, maar leuker dan Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)Smiley face

Overigens dat met die koelkast is mogelijk. Ik heb 20 jaar geleden een artikel gelezen waar men dat idee behandelde. Of Lucas dossier bestaat is weer een ander verhaal.

rusty06

Avatar

Ienstien965 "Spielberg begint ook echt slecht te worden, niet dat ie ooit zo geweldig was."

Duel was uitstekend maar daarna ging het bergaf Smiley face

Spider-fan

Avatar

rusty06 "Duel was uitstekend maar daarna ging het bergaf Smiley face"


Ha ha, nou dat zou ik nu ook niet zeggen.

Ja, tuurlijk is hij een degelijk regisseur. Maar het is zo iemand die altijd alle lof krijgt en te veel in de picture staat. Waarom wordt er een wassen beeld gemaakt van Spielberg en niet Lucas?
Spielberg is echt het prototype/icoon van een nieuwe generatie Hollywoodregisseurs uit de jaren '70. En zijn tijdgenoten krijgen te weinig lof in vergelijking.

Arim

Avatar

Bron artikel is erg interessant. Lucas gaat met pensioen. Red Tails zal zijn laatste grote commerciële film zijn (geheel zelf betaald). Dat betekent dan dus ook een einde aan Starwars the animated series.
Lucas houdt alleen nog een optie voor een blockbuster open wanneer dit een vijfde Indiana Jones betreft. Een Indy 5 is dus niet uitgesloten.

Maar dan moeten er niet van die rare scenes in zitten met een koelkast, hamstertjes en een tarzan-like apen scene. Hoe verzin je dat eigenlijk? Eerste signalen van dementie?

En volgens mij is het meer een 50 procent kans dat iemand na die scene met die koelkast de film uitkijkt. Ik haakte na die scene af (film uitgezet), m`n broertje viel tot 2 keer toe in slaap, een vriend van mij verliet gedesillusioneerd de bioscoop. En dan dat einde... het leek the X-files wel. Had ie nog beter met Indy naar de maan gekund en daar dan vechten tegen nazi ufo's of zo.

NieuwsFilm

meest populair