Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

The adventure continues . . . [Australia Theatrical]

Matige script zonder conflict of spanning en heeft te weinig humor om het helemaal te redden.
play

6,4 details

  • 122 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Fantasy
  • Verenigde Staten
122 Min Verenigde Staten

1957. De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt. Nadat hij op een afgelegen vliegveld ternauwernood ontsnapt aan een groep snode Sovjet agenten, ontmoet de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones (Harrison Ford) de jonge, opstandige Mutt, die zijn hulp nodig heeft bij een persoonlijke missie. In ruil daarvoor maakt Indy grote kans op het vinden van de Crystal Skull van Akator, een legendarisch en fascinerend voorwerp omringd door bijgeloof en gevaar. Indy en Mutt reizen naar de uithoeken van Peru - een land vol geheimen - maar merken al snel dat zij niet de enigen zijn die de Crystal Skull zoeken. Ze worden op de hielen gezeten door de Sovjets, onder leiding van de gevaarlijk mooie Irina Spalko (Cate Blanchett).

Regie
Steven Spielberg
Cast
Harrison Ford, Cate Blanchett, Shia LaBeouf, John Hurt, Jim Broadbent, Ray Winstone, Karen Allen, Pavel Lychnikoff, Igor Jijikine, Ilia Volok, Dimitri Diatchenko, Andrew Divoff, Alan Dale, Emmanuel Todorov, Venya Manzyuk.
Budget
$ 185.000.000
Opbrengst
$ 786.636.033
Release
22.05.2008
Release NL
22.05.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Steven Spielberg | Cast: Harrison Ford (Indiana Jones), Cate Blanchett (Irina Spalko), Shia Lebeouf (Mutt Williams), Karen Allen (Marion Ravenwood), Ray Winstone (George ‘Mac’ McHealy), John Hurt (Prof. Oxley) e.a. | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2008

Indiana Jones is een icoon. De drie Indiana Jonesfilms behoren tot de absolute top van Hollywoodentertainment. Indiana Jones is geschiedenis, voor hele generaties nog meer dan de relikwieën waar hij op zoek naar is. En voor velen is hij onlosmakelijk verbonden aan hun jeugd, of ze hem nou destijds in de jaren tachtig in de bios zagen of later op televisie, video of dvd. Een nieuwe Indiana Jonesfilm valt dus per definitie tegen, doordat deze nooit op kan tegen het jeugdsentiment. Tegelijkertijd kan zo’n nieuwe film juist gevoelens van nostalgie opwekken die je de gebreken doen vergeven. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull doet dan ook beide: tegenvallen en meevallen.

Hij valt tegen omdat de film uiteraard lang niet zo goed is als de oude films. Kwalitatief schiet hij tekort, los van alle nostalgie en jeugdsentiment. Maar de film valt ook mee, want Spielberg, Lucas en co. hebben een tijdlang een stel kaarten in handen waarmee ze toch ook het enthousiasme en plezier van de eerdere films weten op te wekken. Aan het eind verspelen ze hun hand, waardoor Kingdom of the Crystal Skull uiteindelijk diep in de schaduw van de trilogie van weleer blijft staan, maar dat wil niet zeggen dat het tot die tijd geen flink vermakelijke rit is die menigeen meer genot zal brengen dan de andere grote zomerfilms dit jaar.

videotrailers & clips

alle artikelen (52)

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull Nieuwsberichten

Laatste reacties

Mark007

"...Wat mij trouwens opvalt is dat ze steeds proberen te verbergen dat Indy (Ford) oud en grijs is. Hij......"

Glennekeeeee

"...Het is zeker geen slechte film en een leuke aanvulling voor de Jones-franchise maar waar de originel......"

JamesBond

"...Ik vond het wel een erg goede film T+) Harrison Ford acteert nog steeds goed en Shia is een goede aa......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

acties