Blu-Ray Review: Final Destination 5

Het vijfde deel dat de Final Destination franchise weer een gezicht geeft.


Regie: Steven Quale | Cast: Nicholas D'Agosto (Sam Lawton), Emma Bell (Molly Harper), Miles Fisher (Peter Friedkin), Tony Todd (William Bludworth) e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 25 augustus 2011 | Retail release: 11 januari 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.4 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans | EAN: 5051888087602 | Geen FilmTotaal Recensie

In 2009 leek The Final Destination een punt te zetten achter de dodelijke franchise die in 2000 begon. Het enorme financiële succes dwong Warner Bros. er echter toe om de reeks alsnog verder uit te buiten. Met een nieuwe regisseur en de teruggekeerde Tony Todd moest er weer een nieuw noodlottig scenario bedacht worden. Nadat we een vliegtuigcrash, een verkeersramp, een achtbaanontsporing en een autoracecrash zagen, eist in Steven Quale's Final Destination 5 een instortende brug vele slachtoffers. Uiteraard ontsnappen enkele tieners op gelukkige wijze tijdelijk hun noodlot. Ondanks dat dit allemaal heel bekend klinkt, werd dit vijfde deel verhoudingsgewijs uiterst goed ontvangen. Het kreeg namelijk 61% op Rotten Tomatoes. Ook in de wereldwijde bioscoopzaal scoorde de horrorfilm meer dan redelijk, aangezien het bijna $160 miljoen binnen harkte. Eerder deze maand verscheen een "2 disc Terrifying Edition" Blu-Ray uitgave.

SYNOPSIS
In Final Destination 5 ligt de Dood net als altijd op de loer, en krijgt nu vrij spel. Wanneer een brug op huiveringwekkende wijze instort, weet een man door een voorgevoel het leven van zijn collega's te redden. Maar deze niets vermoedende zielen hadden de ramp nooit mogen overleven. Een angstaanjagende race tegen te klok begint, waarin de gedoemde groep met man en macht probeert te ontsnappen aan de genadeloze klauwen van de Dood.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer of klik verder naar de trailer in HD:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt de film een opmerkelijk hoge 61%. De IMDb noteert een 6,0 (bij ruim 25 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de horrorfilm nog net iets hoger met een 6,5. Er is geen recensie geschreven over deze vijfde Final Destination.
Een reactie van FT bezoeker Jermainma: Beter dan deel 1, 3 en 4. Even goed als deel 2. De film begint goed vind ik, omdat je de eerste 7 minuten de personages leert kennen, zodat je ook meer met hen meeleeft. Het ongeluk op de brug is super spannend, en ik vind het het beste begin van de reeks tot nu toe...
Het productiebudget van Final Destination 5 bedroeg circa $40 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Steven Quale's eerste bioscoopfilm een redelijke $18,0 miljoen en eindigde na 63 dagen op een iets magere $42,6 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een uiterst fraaie $157,9 miljoen. In Nederland scoorde de film met $1,6 miljoen meer dan aardig.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de 2 disc Terrifying Edition Blu-Ray + Dvd uitgave van Final Destination 5. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase, met een vergelijkbare sleeve eromheen. Opvallend is dat de sleeve ongeveer een centimeter hoger is dan een normale sleeve. Het is waarschijnlijk de bedoeling dat de verpakking hiermee net boven andere titels in het schap uitsteekt. De vormgeving is gelijk aan de eerdere teaserposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Alternatieve Doodscènes | Visuele Effecten Van De Dood: Instortende brug en Vliegtuigcrash | Final Destination 5: Circle Of Death
Disc 2: Dvd
De Blu-Ray van Final Destination 5 bevat naast BD Live een bepekt aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van een kort half uur. Het is allemaal zeer mager, aangezien alleen Final Destination 5: Circle of Death enigszins kan boeien. In de korte extra wordt ingegaan op de reden waarom deel 4, The Final Destination, niet het definitieve einde kon zijn. De alternatieve doodscènes en de twee uiterst korte docu's voegen bijzonder weinig toe aan de hoofdfilm.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het wordt een beetje saai, maar wederom ziet de beeldkwaliteit er goed uit bij deze Warner Bros. uitgave. Het ziet er haarscherp uit en ook tijdens de meer donkere scenes blijven details goed zichtbaar. De 5.1 DTS-HD geluidstrack doet daar niet aan onder.

CONCLUSIE
Net als de voorgangers is Final Destination 5 wederom niet een topfilm. Het vijfde deel is echter een stuk beter als het bedoelde afsluitende The Final Destination uit 2009. De instortende brug is ook een stuk boeiender dan de autorace en de "3D effects" zijn dit keer een stuk minder aanwezig. Een zesde en zevende deel moeten waarschijnlijk snel gaan volgen.
De Blu-Ray van Final Destination 5 is iets mager. Beeld en geluid zijn prima, maar de extra's zijn ver onder de maat.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2 disc Blu-Ray + Dvd uitgave van Final Destination 5 is er een 2 disc 3D +2D Blu-Ray verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels. Er is geen losse Dvd uitgave verschenen.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair