Blu-Ray Review: Lady and the Tramp (Diamond Edition)

De Walt Disney Classic die iedereen wel eens heeft nagespeeld.


Regie: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske | Stemmencast: Barbara Luddy (Lady), Larry Roberts (The Tramp), Bill Thompson (Jock, Joe, Bulldog, Dachsie, Policeman), Bill Baucom (Trusty), George Givot (Tony) e.a. | Speelduur: 76 en 69 minuten | Jaar: 1955 en 2001 | Bioscooprelease: 22 december 1955 | Retail release: 22 februari 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.55 : 1) en (1.78 : 1) | Geluid: Engels 7.1 DTS-HD MA / Nederlands DTS DEHT 5.1 en Engels 5.1 DTS-HD MA / Nederlands DTS 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | Uitgever: Walt Disney Pictures | EAN: 8717418343811 / 8717418343835 | Geen FilmTotaal Recensie

Wederom is er een Walt Disney Classic op Blu-Ray verschenen. Dit keer is het de animatieklassieker Lady and the Tramp, die als Diamond Edition in het schap ligt. Opvallend is dat ook de direct-to-dvd sequel Lady and the Tramp II: Scamp's Adventure in High Definition is uitgebracht. Deze opvolger is gemaakt door DisneyToon Studios. De van origine Australische studio, uiteraard eigendom van het Disney imperium, maakt al sinds eind jaren 80 van vorige eeuw op bijna elke Walt Disney klassieker een of meerdere sequels, zoals The Lion King II: Simba's Pride en The Little Mermaid: Ariel's Beginning 2, en spin-offs, zoals de succesvolle Tinker Bell films. De tactiek van Walt Disney om naast elke originele Classic ook de sequel(s) te releases is uiteraard uitermate slim. Onlangs verschenen ook al de sequels van The Lion King en Bambi op Blu-Ray. Sinds kort is zowel Lady and the Tramp, na vijf jaar in de Disney kluis te hebben gebivakeerd, als het vervolg verkrijgbaar in HD inclusief een flinke lading extra's.

SYNOPSIS
In Lady and the Tramp ontmoet Lady, een gouden cocker-spaniel, een bastaard-hond die zichzelf Tramp noemt. Na een aantal gebeurtenissen bij Lady's huis wordt ze gedwongen om een tijdje samen met hem op te trekken. In de sequel Lady and the Tramp II: Scamp's Adventure hebben Lady en Tramp inmiddels vier puppy's. Een van hen, Scamp, heeft echter duidelijk de mentaliteit van zijn vader. Hij kan zich niet aanpassen aan het leven thuis en zou het liefst een zwerfhond zijn. Hij ontmoet de charmate en eigenwijze Buster die hem voorstelt aan "De Straathonden Bende". Wanneer Scamp bij deze groep wil horen, moet hij zich zien te bewijzen in een wel zeer heldhaftige test. Zal Rakker kiezen voor het spannende leven op straat of voor de onvoorwaardelijke liefde van zijn familie thuis?

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer Lady and the Tramp en Lady and the Tramp 2:





WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Lady and the Tramp een mooie 89%, de sequel 44%. De IMDb noteert een 7,4 en een 5,5. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de orginele animatiefilm met een 6,9.
Het productiebudget van Lady and the Tramp bedroeg circa $4 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de animatiefilm $2,8 miljoen en eindigde op $36,4 miljoen. Na re-releases in 1962, 1971, 1980 en 1986 kwam het totaal in de States neer op zo'n $93,6 miljoen. De wereldwijde cijfers zijn niet bekend. Deel twee heeft niet in de bioscoop gedraaid.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray+Dvd uitgaven van de twee Lady and the Tramp films. Het recensie-exemplaren komen in een herkenbare Disney vormgeving. Beide Blu-Ray uitgaven zijn zoals elke Disney Classic verpakt in een iets dikkere Blu-Ray keepcase, inclusief een vergelijkbare kartonnen sleeve. (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1 - deel 1: Audiocommentaar | Achter de schermen bij Disney: Diamond Edition | Muziek en meer | Bonusmateriaal oorspronkelijke Dvd
Disc 2 - deel 1: Dvd | Diane Disney Miller: Dierbare herinnering | EncyclopeDisney: Een hondenleven
Disc 1 - deel 2: Viervoetersweetjes | Bonusmateriaal oorspronkelijke Dvd
Disc 2 - deel 2: Dvd | Singalong Songs | Ontdek Blu-Ray 3D met Timon en Pumbaa
De Blu-Ray uitgaven van de Lady and the Tramp bevatten een mooie reeks extra's. Het origineel bevat veruit de meest interessante extra's, met een speelduur van ruim drie uur. Een groot gedeelte (zo'n 159 minuten) van de extra's waren al te zien op de eerdere Dvd uitgaven. Op de Blu-Ray zijn hier enkele aardige extra's aan toegevoegd. De opvallendste is "Achter de schermen bij Disney: Diamond Edition", met unieke beelden en deleted scenes. Ook zijn er korte docu's te vinden met interviews met de dochter van Walt Disney.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De Disney Classic Lady and the Tramp ziet er erg netjes uit, maar het is niet te vergelijken met de Blu-Ray releases van de moderne CG animatiefilms. Het is wel een stuk scherper en kleurrijker dan de eerder verkrijgbare Dvd versie, waardoor het een stuk moderner aandoet. Ook bij het geluid valt op dat we het een film uit de jaren 50 betreft. Het blijft toch wat dof, maar zeker niet onaardig.
Hetzelfde geldt in mindere mate voor de sequel Lady and the Tramp II: Scamp's Adventure, die uit het jaar 2001 stamt.

CONCLUSIE
Lady and the Tramp is een van de meest bekende klassiekers die Disney in zijn lange historie heeft uitgebracht. De spaghetti-scene (hier en de "spoof" hier) is iedereen bekend en is uiteraard al menigmaal nagedaan. De echte fan zal ook genieten van de sequel van de DisneyToon Studios, die in 2013 de Cars spin-off Planes aflevert.
De Blu-Ray edities van beide Lady and the Tramp films worden weer netjes afgeleverd door Disney. Naast enkele nieuwe extra's zijn ook alle Dvd extra's bijgevoegd (in SD). Het beeld ziet er in HD een stuk uit dan op de eerder verkrijgbare Dvd versie. Verwacht echter geen HD kwaliteit als bij de Blu-Ray releases van de moderne computer geanimeerde animatiefilms. Uiteraard zijn dit schijven voor de Disney Blu-Ray collectie.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray+Dvd uitgaven van Lady and the Tramp 1 en 2 zijn er een 1 disc Dvd versies verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Walt Disney voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair