Planes (2013)

From above the world of Cars

Deze spin-off van Cars wil ondanks de setting maar niet echt van de grond komen. Hij mist de sprankeling en humor van Pixar.
play

5,0 details

  • 91 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Verenigde Staten
91 Min Verenigde Staten

Hoog boven de wereld van ‘Cars’ vliegt ‘Planes’, Disneys aankomende animatiefilm waarin Dusty ervan droomt om deel te nemen in de spannendste race rondom de wereld. Maar er zijn een paar problemen. Zo is Dusty niet bepaald gebouwd om te racen, en heeft hij hoogtevrees. Ondanks zijn angst en aangemoedigd door zijn mentor Skipper, weet Dusty zich te kwalificeren voor de grote competitie.

Regie
Klay Hall
Cast
Val Kilmer, Priyanka Chopra, John Cleese, Cedric the Entertainer, Stacy Keach, Dane Cook, Julia Louis-Dreyfus, Anthony Edwards, Gabriel Iglesias, Brad Garrett, Teri Hatcher, Carlos Alazraqui, Sinbad, Roger Craig Smith, Brent Musburger.
Budget
$ 50.000.000
Opbrengst
$ 219.788.712
Release
09.08.2013
Release NL
10.10.2013
Release DVD
18.02.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Klay Hall | Cast (stemmen): Huub Dikstaal (Dusty), Arnold Gelderman (Skipper), Sanne Wallis de Vries (Dottie), Lizemijn Libgott (Rochelle), Rob van de Meeberg (Bulldog), Ad Knippels (Ripslinger), Frans van Deursen (El Chupacabra), André Kuipers (Bravo), Pieter Derks (Sparky), Carolina Duikhuizen (Ishani), e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2013

Disney is er vele malen om verguisd wel erg makkelijk een slaatje te willen slaan uit de grootste bioscoopsuccessen uit de lange en veelzijdige geschiedenis van de animatiestudio. Zo kon het gebeuren dat er tv-series en vervolgen, prequels en spin-offs op VHS en dvd ontstonden van animatietoppers als The Little Mermaid, Aladdin en The Lion King. Zelfs klassiekers als Bambi en Peter Pan moesten eraan geloven. De critici bestempelden deze in hun ogen goedkope kopieerdrift al snel tot 'cheapquels'. Gelukkig heeft Pixar zich nooit gewaagd aan dergelijke gemakzuchtige praktijken, maar helemaal geloofwaardig is hun verhaal inmiddels ook niet meer. Planes wordt weliswaar uitgebracht onder de vlag van Disney, maar het is natuurlijk een spin-off die zich afspeelt in de wereld van Pixars Cars.

Cars heeft nooit op de grootste lof van de critici kunnen rekenen. Een poging om revanche te nemen op het eerste deel uit 2006 werd twee jaar geleden ook maar lauwtjes ontvangen. Toch is de reeks rondom de rode racewagen Lightning McQueen een lucratieve business voor Pixar, dat inmiddels in handen van Disney is. Kids lopen weg met de merchandise die rondom de twee Cars-delen werd uitgebracht en dit betekent nu eenmaal flink wat geld in het laatje. Ze zouden dus wel gek zijn om de wereld van de auto’s met de gezichtjes links te laten liggen. Wat dat betreft neemt Planes nauwelijks enige risico’s. In feite hebben we hier te maken met vliegtuigjes met gezichtjes en is het enkel de derde dimensie die wat extra mogelijkheden schept. Planes was aanvankelijk bedoeld om direct op dvd uitgebracht te worden, maar Disney besloot om het toch eerst in de bioscopen te proberen.

videotrailers & clips

alle artikelen (9)

Planes Nieuwsberichten

Laatste reacties

mverhoeven

"...Planes, [spoiler] een vliegtuig met hoogtevrees,[/spoiler] hoe krijgen ze het bij Disney toch verzon......"

Glennekeeeee

"...Waar cars nog een film was die jong én oud kon bekoren is Planes een regelrechte kinderfilm met een......"

Planes

acties