Recensie

Planes (2013)

Deze spin-off van Cars wil ondanks de setting maar niet echt van de grond komen. Hij mist de sprankeling en humor van Pixar.

door Arjan Welles om 23:34 in RECENSIES
Planes poster
Regie: Klay Hall | Cast (stemmen): Huub Dikstaal (Dusty), Arnold Gelderman (Skipper), Sanne Wallis de Vries (Dottie), Lizemijn Libgott (Rochelle), Rob van de Meeberg (Bulldog), Ad Knippels (Ripslinger), Frans van Deursen (El Chupacabra), André Kuipers (Bravo), Pieter Derks (Sparky), Carolina Duikhuizen (Ishani), e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2013

Disney is er vele malen om verguisd wel erg makkelijk een slaatje te willen slaan uit de grootste bioscoopsuccessen uit de lange en veelzijdige geschiedenis van de animatiestudio. Zo kon het gebeuren dat er tv-series en vervolgen, prequels en spin-offs op VHS en dvd ontstonden van animatietoppers als The Little Mermaid, Aladdin en The Lion King. Zelfs klassiekers als Bambi en Peter Pan moesten eraan geloven. De critici bestempelden deze in hun ogen goedkope kopieerdrift al snel tot 'cheapquels'. Gelukkig heeft Pixar zich nooit gewaagd aan dergelijke gemakzuchtige praktijken, maar helemaal geloofwaardig is hun verhaal inmiddels ook niet meer. Planes wordt weliswaar uitgebracht onder de vlag van Disney, maar het is natuurlijk een spin-off die zich afspeelt in de wereld van Pixars Cars.

Cars heeft nooit op de grootste lof van de critici kunnen rekenen. Een poging om revanche te nemen op het eerste deel uit 2006 werd twee jaar geleden ook maar lauwtjes ontvangen. Toch is de reeks rondom de rode racewagen Lightning McQueen een lucratieve business voor Pixar, dat inmiddels in handen van Disney is. Kids lopen weg met de merchandise die rondom de twee Cars-delen werd uitgebracht en dit betekent nu eenmaal flink wat geld in het laatje. Ze zouden dus wel gek zijn om de wereld van de auto’s met de gezichtjes links te laten liggen. Wat dat betreft neemt Planes nauwelijks enige risico’s. In feite hebben we hier te maken met vliegtuigjes met gezichtjes en is het enkel de derde dimensie die wat extra mogelijkheden schept. Planes was aanvankelijk bedoeld om direct op dvd uitgebracht te worden, maar Disney besloot om het toch eerst in de bioscopen te proberen.

We maken kennis met Dusty, een bescheiden sproeivliegtuigje met grootse dromen. In de openingssequentie zien we Dusty twee straaljagers de maat nemen. Het blijkt slechts een droom, want Dusty wil weliswaar de beste luchtacrobaat zijn, hij is en blijft maar een eenvoudig stuk landbouwwerktuig. Ook niet helemaal handig voor het verwezenlijken van zijn dromen is het feit dat hij te kampen heeft met hoogtevrees. Desondanks probeert Dusty, aangemoedigd door zijn vrienden, zijn angsten te overwinnen. In zijn vrije tijd traint het vliegtuigje zich helemaal suf. Hij zal de wereld wel eens laten zien dat zelfs een eenvoudig sproeivliegtuig de meest supersonische collega-vliegtuigen te snel af kan zijn. De norse oorlogsveteraan Skipper Riley besluit na enige tegenzin om Dusty te trainen. Dusty weet zich op te werken naar de wereldkampioenschappen, waar hem nieuwe vrienden en nieuwe tegenslagen te wachten staan.

Planes gaat net als in de Cars-delen de hele planeet over om Dusty tot kampioen te kunnen kronen. De animaties zien er best prima uit, al worden de technische uitdagingen die Pixar zichzelf altijd stelde hier nergens gehaald. Dan zou je denken dat er ruimschoots aandacht zal zijn voor de karakter- en verhaalontwikkelingen, maar hier ligt echter de grootste teleurstelling. Planes is nogal formulematig uitgewerkt en de personages zijn erg vlak. Bovendien zit het verhaal niet bepaald vernuftig in elkaar. Grote thema’s als je eigen krachten zien te vinden, de ware betekenis van vriendschap en het opkijken naar je grote voorbeeld worden er met de haren bijgesleept en kennen we zo onderhand wel. Het zijn zulke enorme dooddoeners die vaak ook nog eens worden geïllustreerd door stereotiepe bijfiguren met diverse culturele en etnische achtergronden.

Het is zeer begrijpelijk dat Pixar zijn handen niet heeft willen branden aan deze inspiratieloze spin-off, al mag je je afvragen of Disney en Pixar nog wel twee verschillende bedrijven zijn. De jeugd voor wie dit animatieavontuur bedoeld is, zal denken met een nieuw deel in de Cars-reeks te maken te hebben. Hoe matigjes deze reeks ook was, Planes doet hier nog verder afbreuk aan. Voorlopig zijn we nog niet af van Dusty en zijn vliegende brigade. Er zijn namelijk plannen om er een trilogie van te maken. De andere twee delen dan wel graag gelijk op dvd voor onder de kerstboom.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MrThedorkknight

Avatar

Ik heb de "Cars" franchise nooit leuk gevonden. Maar als je in een gemiddelde speelgoed winkel kijkt snap je wel waarom ze deze films nog maken.

horizon

Avatar

Ik snap de kritiek op Cars niet zo goed. Vond het twee leuke films, vooral de 2e was bij herziening op dvd best wel goed te verteren.

Uiteraard is Takel's Sterke verhalen nog het beste uit het Cars universum en daar zie ik Planes ook niet aan tippen.

Darthmar

Avatar

Ik snap die antipathie tegen Cars ook niet. Deel 1 was gewoon goed.
Deel 2 was minder maar vermakelijk.
En even voor de goede orde in de eerste Cars hoeft Lightning McQueen niet de hele wereld over om wereldkampioen te worden. Pas in het 2e deel rijdt hij races over de hele wereld maar niet om kampioen te worden want dat is hij dan al.
Ik stoor me aan dit soort fouten in de recensies want hierdoor krijg ik het idee dat de recensent de Car-films geeneens heeft gezien.

Planes lijkt mij ook minder dus misschien kijk ik hem weleens thuis.

Chrischzz

Avatar

Deel 1 vond ik uitermate vermakelijk..
Het was geen saaie film en er zaten genoeg leuke grappen en dingetjes in ook voor volwassenen.. En de details (zoals de wolken en bergen enz) waren best grappig.

Deel 2 was dan wel weer een stuk minder leuk.. Mater was te nadrukkelijk aanwezig (iritant zelfs, vooral in de NL gesproken versie) en het continue terug komend deuntje..

Het sprak uiteraard wel weer de doelgroep aan.. want Chrischzz junior loopt regelamtig door het huis heen terwijl hij het deuntje zingt..Planes.. tja.. misschien gata ik em wel zien met Chrischzz Junior.. die zal het wel weer geweldig vinden..

Banned

Avatar

Gewoon gemaakt om de merchandise van Cars en nu ook Planes nog extra aan te dikken en zo bommen geld binnen te halen. Dit is met geen greintje passie voor het medium gemaakt. De kids malen er niet om, die staan te popelen om de vliegtuigjes te zien opstijgen.

jaime91

Avatar

Opvallend dat Planes en Turbo zo ontzettend op elkaar lijken dan qua uitgangspunt. Ik begin me inmiddels toch wel af te vragen wanneer Pixar weer fantastische films gaat maken als Ratatouille en The Incredibles.

benjamin

Avatar

jaime91 "Opvallend dat Planes en Turbo zo ontzettend op elkaar lijken dan qua uitgangspunt. Ik begin me inmiddels toch wel af te vragen wanneer Pixar weer fantastische films gaat maken als Ratatouille en The Incredibles."


Hopelijk snel, al vind ik Monsters University ook wel best te genieten. En deze prent is gewoon van Disney, dus niet echt van Pixar. Het speelt zich misschien af in dezelfde wereld, maar dat betekent toch niet dat men Pixar dit scenario zou geschreven hebben.

jaime91

Avatar

benjamin "Hopelijk snel, al vind ik Monsters University"

Dat zal best maar mij lijkt die film niet hetzelfde niveau als Incredibles of The Lion King ofzo. Ik mis dat soort epische films best wel.

aspers

Avatar

Zoals al meer gemeld hierboven, snap ook ik de kritiek op Cars niet! Deel een was gewoon een prima film met een goed verhaal en leuke details. Dat het vooral de kleinste aanspreekt... tja, dat is nu eenmaal zo. Maar dat het zo'n enorme franchise zou worden als het nu is, dat had Pixar van te voren ook niet zien aankomen.

Tuurlijk is Planes niet een film op het niveau van Monsters University of Up. Maar gaat mijn zoon zich vermaken in de bioscoop? Hoogs waarschijnlijk wel!

Decepticon

Avatar

Darthmar "Ik snap die antipathie tegen Cars ook niet. Deel 1 was gewoon goed.
Deel 2 was minder maar vermakelijk.
En even voor de goede orde in de eerste Cars hoeft Lightning McQueen niet de hele wereld over om wereldkampioen te worden. Pas in het 2e deel rijdt hij races over de hele wereld maar niet om kampioen te worden want dat is hij dan al.
Ik stoor me aan dit soort fouten in de recensies want hierdoor krijg ik het idee dat de recensent de Car-films geeneens heeft gezien.

Planes lijkt mij ook minder dus misschien kijk ik hem weleens thuis."
Ben ik helemaal met je eens! En zoals Chrischzz ook zegt, de details zoals de bergen en wolken.
De film is gewoon heel erg goed bedacht en in elkaar gezet. Met hele goede geluidseffecten en voicecast en een hele goede soundtrack.

Planes lijkt mij ook minder, maar ik ga hem ook zeker een keertje thuis kijken. Dat verdient nu helemaal, sinds ik afgelopen weekend de godsgruwelijk slechte en oersaaie en snelle Duitse cashcow variant Jets heb gezien. Dan moet Planes toch wel beter zijn.
Ik raad iedereen echt af om die Jets te gaan zien. Hij is uiteraard gemaakt om op het 'succes' van Planes mee te liften, maar bah, ik heb me zelden zo verveeld tijdens een (animatie)film. En zo slecht gemaakt, ondermaatse animatie, een veel korter verhaal dan Planes lijkt te hebben en er zit ook totaal geen schot in het verhaal.

acties