Algemeen

Steven de Jong gedwongen te stoppen met film

De regisseur zou plagiaat hebben gepleegd bij zijn film Jany, Kind van de Rekening.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Arman Avsaroglu op 29.03.2012 om 18:18 in Algemeen
De Nederlandse regisseur Steven de Jong moet stoppen met het maken van de film Jany, Kind van de Rekening. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden gisteren bepaald. Reden is dat het script van de film teveel zou lijken op een ander verhaal.

Volgens de rechtbank lijkt de film van De Jong (De Hel van '63, De Kameleon) te veel op de boeken Weg van Lila en Vaderstad van Patrick van Rhijn. De Jong moet een boete van 10.000 euro betalen als hij toch door gaat met de productie van de film. De film zou het verhaal van een echtscheiding vertellen.

De rechtbank heeft ook bepaald dat De Jong een rectificatie moet plaatsen in De Telegraaf, waarin moet komen te staan dat zijn script inbreuk maakt op de auteursrechten van Van Rhijn.

De Jong is woedend over de uitspraak. 'Als dit recht is in Nederland, dan ben ik er wel klaar mee’, zei De Jong, die er aan denkt te emigreren als hij de andere films waaraan hij zijn medewerking had toegezegd heeft afgemaakt.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

UndercoverPanda

Avatar

Spider-fan "Ze kunnen het zomaar doen omdat hij niet meer leeft. Als Will het niet goed gevonden had, hadden ze het niet kunnen maken.

Je verandert gewoon het woord plagiaat in homage of bewerking en dan is het allemaal maar ok."


Maar je vergeet dat het hier gaat om een van de meest beroemde schrijvers aller tijden, die vele andere werken heeft beïnvloed en waar iedereen tot op zekere hoogte welbekend mee is. Dat soort werken worden op een gegeven moment een soort cultureel erfgoed. Misschien zou Shakespeare het inderdaad niet eens zijn met alle bewerkingen, maar in zijn tijd zou hij de invloed van zijn werk niet echt hebben kunnen overzien. Trouwens, er zijn ook miljoenen films met verwijzingen naar Bijbelse verhalen, is dat dan ook gelijk jatwerk of plagiaat?

SunChaser

Avatar

Na 75 jaar na de dood van de auteur worden verhalen en personages copyrightvrij

benjamin

Avatar

Ken de verhalen niet en het script nog minder, dus ik weet niet hoe groot de gelijkenis is. Maar het lijkt mij sterk dat er geen films zouden gemaakt zijn met een minstens even grote gelijkenis. Vrij dwaas vonnis dus.

Maar goed, als er echt een zeer groot verband is, kan hij toch ook op de generiek 'gebaseerd op' zetten.

Vraagje trouwens: is die van Rhijn wat bekend (ben niet zo mee met Nederlandse schrijvers) of gewoon een nobody die op deze manier aandacht moet krijgen?

Frietgezicht

Avatar

Boehoehoe dan ga ik emigreren en maak ik geen films meer.
Als het je passie is heb je alleen jezelf ermee hoor balhaar.

En hoezo in De Telegraaf? Haha.

SunChaser

Avatar

Rechtbankrapport staat online
De Jong heeft het verhaal echt gejat, 37 punten zijn bewezen
Hij wilde eerst de rechten kopen, optie 1 euro (1 ja) en 3000 als t gemaakt zou worden
De schrijver deed tegenbod, de jong zei, ik schrijf mijn eigen script

Echt, lees het vonnis, echt schaamteloos wat de jong deed. En google eens op Steven de Jong en Maarten Spanjer

Moviemagic

Avatar

De Jong is woedend over de uitspraak. 'Als dit recht is in Nederland, dan ben ik er wel klaar mee’, zei De Jong, die er aan denkt te emigreren als hij de andere films waaraan hij zijn medewerking had toegezegd heeft afgemaakt.


Eerst zien en dan geloven dat hij wil emigreren. Ik heb dan altijd zoiets van "niet over lullen, maar gewoon doen".

FilmMaster

Avatar

Zijn kameleon films vind ik opzich geen verkeerde jeugdfilms.

Spider-fan

Avatar

Je moet ook alleen jatten van mensen die al dood zijn. Iedereen jat van Shakespeare, tot en met de meest succesvolle films ooit, zoals West Side Story, maar de goede man kan er niks meer tegen doen.

UndercoverPanda

Avatar

Spider-fan "Je moet ook alleen jatten van mensen die al dood zijn. Iedereen jat van Shakespeare, tot en met de meest succesvolle films ooit, zoals West Side Story, maar de goede man kan er niks meer tegen doen."


Nou, jatten is wel een erg negatief woord, West Side Story is min of meer gewoon een moderne bewerking van Romeo & Julia waarin het voor de kijkers gelijk duidelijk is waarop de film gebaseerd is, omdat iedereen toch wel enigzins bekend is met het verhaal. Die film wordt ook juist leuker om te kijken als je meer bekend bent met Romeo & Julia. Dat is wat anders dan met het verhaal van een volslagen onbekende auteur aan de haal gaan en doen alsof je het zelf bedacht hebt.

Spider-fan

Avatar

benjamin "

Maar goed, als er echt een zeer groot verband is, kan hij toch ook op de generiek 'gebaseerd op' zetten.

"


Als je de rechten van het boek gekocht hebt ja.

Spider-fan

Avatar

Snap ook niet dat mensen denken weg te kunnen komen met plagiaat.
Als je letterlijk iets van iemand overneemt en het weer aan anderen laat zien/lezen, grote kans dat iemand dat vroeg of laat gaat opvallen.
Zeker bij een massa medium als film

geertvdheide

Avatar

Spider-fan "Rechtbank doet niet zomaar zo'n uitspraak, dan is het wel grondig vergeleken."

Dat lijkt mij ook.

Daarnaast heeft Steven de Jong ook de schrijver van de boeken benaderd om de werken te verfilmen. Toen Van Rhijn dit aanbod afwees, heeft De Jong zijn film alsnog gemaakt maar in iets aangepaste vorm. Dat ruikt dus wel degelijk naar plagiaat, maar uiteraard zijn dit hooguit gegronde vermoedens. In elk geval een leuk relletje :D

UndercoverPanda

Avatar

Ach ja, ik zou die film anders toch niet gekeken hebben, dus maakt me verder geen bal uit. Maar het blijft natuurlijk wel een niet erg snuggere actie van de Jong om nadat je al geen toestemming hebt gehad om die boeken te verfilmen het alsnog maar probeert onder een andere titel en ietsjes aangepast script.. Tja, wat verwacht je dan. :P

Spider-fan

Avatar

SunChaser "Na 75 jaar na de dood van de auteur worden verhalen en personages copyrightvrij"


Ook als er dan nog nabestaanden zijn die het tegen kunnen houden?

Spider-fan

Avatar

Je moet ook alleen jatten van mensen die al dood zijn. Iedereen jat van Shakespeare, tot en met de meest succesvolle films ooit, zoals West Side Story, maar de goede man kan er niks meer tegen doen.

Spider-fan

Avatar

UndercoverPanda "Nou, jatten is wel een erg negatief woord, West Side Story is min of meer gewoon een moderne bewerking van Romeo & Julia waarin het voor de kijkers gelijk duidelijk is waarop de film gebaseerd is, omdat iedereen toch wel enigzins bekend is met het verhaal. Die film wordt ook juist leuker om te kijken als je meer bekend bent met Romeo & Julia. Dat is wat anders dan met het verhaal van een volslagen onbekende auteur aan de haal gaan en doen alsof je het zelf bedacht hebt."


Ze kunnen het zomaar doen omdat hij niet meer leeft. Als Will het niet goed gevonden had, hadden ze het niet kunnen maken.

Je verandert gewoon het woord plagiaat in homage of bewerking en dan is het allemaal maar ok.

Banned

Avatar

Ze moeten hem ook nog wel willen in het buitenland...

Jonathancrane

Avatar

Ik zat vandaag in een theater toen ik dit nieuws zag, en dit kregen we toen te zien, een tribuut voor Steven De Jong. R.I.P :B

Spider-fan

Avatar

Rechtbank doet niet zomaar zo'n uitspraak, dan is het wel grondig vergeleken.

Pete_027

Avatar

Vind dit zo`n flapdrol:D