Blu-Ray Review: The Whistleblower

Het spannende drama met Rachel Weisz dat meer aandacht verdiende.


Regie: Larysa Kondracki | Cast: Rachel Weisz (Kathryn Bolkovac), Vanessa Redgrave (Madeleine Rees), Monica Bellucci (Laura Leviani), David Strathairn (Peter Ward), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 10 november 2011 | Retail release: 25 april 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands | Uitgever: A-Film, Wild Bunch | EAN: 8716777938935 | FilmTotaal Recensie

Ondank de aanwezigheid van een redelijk cast en een sterk ontvangst kreeg het stevige en spannende drama The Whistleblower, gebaseerd op het waargebeurde verhaal rond de Amerikaanse politieagente Kathryn Bolkovac die naar Bosnie gaat om een VN missie te ondersteunen, nooit een grootschalige bioscooprelease. Desondanks wist de debuutfilm van de Canadese regisseur Larysa Kondracki enkele filmprijzen in de wacht te slepen. De Duits-Canadese film uit 2010 is onlangs door A-Film/Wild Bunch op Dvd en Blu-Ray uitgegeven.

SYNOPSIS
In The Whistleblower neemt politieagente Kathryn Bolkovac een baan bij de VN aan om mee te helpen aan de wederopbouw van het door oorlog verscheurde Bosnië. Maar haar missie krijgt een andere wending, wanneer Kathryn ontdekt dat er achter de schermen corrupte en duistere activiteiten plaatsvinden waar VN militairen en plaatselijke regeringsfunctionarissen bij betrokken zijn. Kathryn gaat op onderzoek uit en ontdekt een ondergrondse seksindustrie waarvan honderden vrouwen het slachtoffer zijn. Met gevaar voor eigen leven vecht ze om de waarheid aan het licht te brengen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer The Whistleblower of bekijk de trailer in de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Whistleblower een nette 73%. De IMDb noteert vergelijkbaar met een 7,1 bij ruim 8 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het harde drama met een 6,8. FT recensent Michelle Iwema gaf naar aanleiding van haar recensie 3,5 ster.
Een reactie van FT bezoeker Centr1no: Visueel mooie film. Sterke film met een aangrijpend verhaal dat grotendeels waarheidsgetrouw is. Ook het acteerwerk is van de bovenste plank... ...De film grijpt je niet naar de spreekwoordelijke strot maar geeft je wel stof tot nadenken...
Het productiebudget van The Whistleblower is onbekend. In het eerste weekend in de States verdiende Larysa Kondracki eerste volledige speelfilm $61.002 en eindigde na 84 dagen op $1,2 miljoen. Het draaide slechts in zo'n 70 theaters. De wereldwijde opbrengst is onbekend, aangezien het slechts beperkt in de bioscoop te zien is geweest.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van The Whistleblower. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving is een aangepaste versie van een van de filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Trailer
De Blu-Ray uitgave van The Whistleblower bevat een slechts alleen de trailer als extra. Helaas zijn er geen andere extra's aan de disc toegevoegd door A-Film / Wild Bunch. Ook buitenlandse uitgaven bevatten weinig extra's. Het had echter niet onaardig geweest om de korte docu over échte Kathy Bolkovac, in de film gespeeld door Rachel Weisz, toe te voegen. Gemiste kans.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeldkwaliteit van The Whistleblower is van gemiddelde kwaliteit. Donkere scenes hadden scherper kunnen zijn, al weten de mooie beelden vaak wel te overtuigen in High Definition. Qua geluid hoef je geen schokkende dingen te verwachten. Het is allemaal redelijk oke.

CONCLUSIE
Films als The Whistleblower verdienen eigenlijk meer aandacht en het is spijtig om te zien dat veel van dergelijke titels snel in het schap belanden. Uiteraard zijn er betere films dan de debuutfilm van Larysa Kondracki te noemen, maar aangrijpend en spannend was deze zeer zeker.
De single disc Blu-Ray van The Whistleblower is heel gemiddeld. De ontbrekende extra's en een degelijk beeld en geluid geven weinig ruimte om er veel over te zeggen. Dit is typisch zo'n Blu-Ray uitgave voor de liefhebber, die alleen de prima film (nog eens) wil zien in een redelijke beeldkwaliteit.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van The Whistleblower is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever A-Film / Wild Bunch voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair