Blu-Ray Review: Hugo (3D)

Misschien wel de beste (3D) film van 2011 (en 2012 voor ons Nederlanders).


Regie: Martin Scorsese | Cast: Asa Butterfield (Hugo Cabret), Chloë Grace Moretz (Isabelle), Ben Kingsley (George Méliès), Sacha Baron Cohen (Stationschef), Ray Winstone (Oom Claude), Emily Mortimer (Lisette), Christopher Lee (Monsieur Labisse), e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 16 februari 2012 | Retail release: 20 juni 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels 7.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Duits, Noors, Zweeds | Uitgever: Paramount Pictures | EAN: 5050582893083 | FilmTotaal Recensie

Een kei van een regisseur, een uiterst indrukwekkende cast, Brian Selznicks boek The Invention of Hugo Cabret als basis en laaiend enhousiaste critici die de film op handen droegen; alles leek de waanzinnig fraaie 3D (familie)film Hugo mee te zitten. Het werd "the best 3D visual event of the decade" genoemd en zelfs James Cameron vond de 3D toepassing beter werken dan bij zijn baanbrekende Avatar (2009). De fantasyfilm van regisseur Martin Scorsese won vervolgens al snel een enorme lading filmprijzen, waaronder vijf Oscars in de technische categorieen, twee BAFTA Awards en een Golden Globe. Toch wist de film niet helemaal de harten van het grote publiek te stelen. Het haalde "slechts" een kleine $185 miljoen op bij een geschat productiebudget dat geschat werd tussen de $150 miljoen en $170 miljoen. De fantieke filmfans waren het overigens helemaal met elkaar eens: Hugo was (een van) de beste film(s) van het jaar, ondanks dat wij Nederlanders hem pas erg laat in de (3D) bioscoop voorgeschoteld kregen. Afgelopen maand verscheen er een keurige 3D Blu-Ray in het schap.

SYNOPSIS
In Hugo woont een weesjongetje stiekem in een treinstation in Parijs. Hij ontdekt dat er een mysterieus verband bestaat tussen het overlijden van zijn vader, zijn humeurige buurman, de eigenaar van de speelgoedwinkel en een hartvormig slot waarvoor geen sleutel lijkt te bestaan. Samen met een excentriek meisje probeert hij het geheimzinnige raadsel op te lossen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer Hugo of bekijk de trailer in de HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Scorsese's Hugo verzilverde vijf van de elf Oscarnominaties, voor Best Achievement in Art Direction, Best Achievement in Cinematography, Best Achievement in Sound Editing, Best Achievement in Sound Mixing, Best Achievement in Visual Effects. Daarnaast won het twee BAFTA Awards en een Golden Globe voor Beste Regie. Op Rotten Tomatoes krijgt Hugo een verdiende 96%. De IMDb noteert een toch wat lage 7,8 bij ruim 103 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de fantasyfilm met een 8,1. FT recensent John Baak gaf naar aanleiding van zijn recensie 4,5 ster.
Een reactie van FT bezoeker Joop90: ...Voor mij zonder twijfel één van de beste films van 2011. Prachtige setting, goed geacteerd, soundrack was top, de sfeer zat zo goed en ik heb met bewondering naar het 3D zitten kijken dat bij momenten indrukwekkend was. Een dikke 10/10...
Het productiebudget van Hugo bedroeg circa $160 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Scorsese's eerste 3D film circa $11,4. Het eindigde na 142 dagen op een magere $73,9 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een tegenvallende $184,7 miljoen. In Nederland kwam het tot $1,3 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de 3 disc Blu-Ray 3D + Blu-Ray + Dvd uitgave van Hugo. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving komt grotendeels overeen met de officiële filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Shoot the Moon: The Making of Hugo | The Cinemagician, Georges Méliès | Big Effects, Small Scale | The Mechanical Man at the Heart of Hugo | Sacha Baron Cohen: Role of a Lifetime
Disc 2: Real 3D versie van de hoofdfilm op Blu-Ray
Disc 3: Hoofdfilm op Dvd
De Blu-Ray uitgave van Hugo bevat naast de 3D versie op Blu-Ray en een Dvd versie ook een mooi aantal extra's met een totale speelduur van een klein uur. Op de Blu-Ray schijf staan vijf featurettes, waarvan de "Shoot the Moon: The Making of 'Hugo'" het uitgebreidst is. In een vogelvlucht wordt met cast en crew de totstandkoming van deze fraaie film besproken. Interessanter is de featurette "The Cinemagician, Georges Méliès", waarin Méliès centraal staat. Scorsese spreekt onder meer over de films van Méliès die hij in Hugo heeft "hernieuwd". De overige extra's zoomen in op de special/visual effects, de "Mechanical Man" en acteur Sacha Baron Cohen, die in Hugo bewees ook op een heel gepaste manier humoristsisch te kunnen zijn.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeld- en geluidskwaliteit van Hugo zijn uiteraard van de bovenste plank. Voor wie de film al in de bioscoop heeft gezien, wordt aangeraden op de film nogmaals op het kleine scherm terug te kijken, met of zonder 3D. Deze keer is de 3D versie bekeken op een 3D set van een goede kennis en ondanks dat "ondergetekende" vindt dat (alleen échte) 3D in de bioscoop thuishoort, was het een uiterst fraaie kijkervaring. Het overtrof ruimschoots eerdere ervaringen met 3D Blu-Rays, zoals Captain America (2011), aangezien je duidelijk merk dat er de nodige energie in de effecten is gestoken. Uiteraard sluit het geluid naadloos aan op de waanzinnige beelden. Zelfs de kleinste geluidjes hoor je via de verschillende geluidskanalen. Heerlijk! Op deze punten, zeker het (3D) beeld, de beste schijf van 2012 tot op heden.

CONCLUSIE
Het is maar goed dat een regisseur als Martin Scorsese zich heeft gestort op het project. Met een minder grote en succesvolle naam had Hugo waarschijnlijk nooit zo'n voortreffelijke film kunnen worden. Zelfs de jonge acteur Asa Butterfield wist boven (ver) zichzelf uit te stijgen. In The Boy in the Striped Pyjamas (2008) was dat toch heel anders. Als regisseur werkt Scorsese ondertussen aan het historische drama Silence (2013) en The Wolf of Wall Street (2013). Daarna gaat hij vermoedelijk aan de slag met de langverwachte biopic Sinatra.
De drie disc 3D Blu-Ray + Blu-Ray + Dvd van Hugo is een must have voor de fan met een 3D Blu-Ray home cinema set. De 3D en het beeld en geluid zijn namelijk van de bovenste plank. De extra's op de Blu-Ray zijn netjes, maar hier had toch iets meer in gezeten. De extra Dvd is mooi meegenomen om je (mogelijk toekomstige) kids wat filmverstand bij te brengen.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 3D Blu-Ray uitgave van Hugo zijn er een 1 disc Blu-Ray + Dvd + 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Paramount Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair