Blu-Ray Review: Battleship

Een visueel prachtig potje zeeslag tussen moedige, bejaarde en gehandicapte mariniers en Transformer-aliens.


Regie: Peter Berg | Cast: Taylor Kitsch (Alex Hopper), Alexander Skarsgård (Stone Hopper), Rihanna (Raikes), Liam Neeson (Admiral Shane), Brooklyn Decker (Samantha), Tadanobu Asano (Nagata), Hamish Linklater (Cal), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 19 april 2012 | Retail release: 15 augustus 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands | Uitgever: Universal Pictures | EAN: 5050582889543 | FilmTotaal Recensie

De regisseur Peter Berg debuteerde in 1998 met de vermakelijke R rated komedie Very Bad Things. Na de actiefilm The Rundown (2003), de sportfilm Friday Night Lights (2004) en het redelijke The Kingdom (2007) mocht hij aan de slag met het visuele spektakel en financieel uiterst succesvolle Hancock (2008). Na een tijdje in de tv-wereld te hebben rondgekeken, verscheen afgelopen voorjaar Bergs Battleship, de sci-fi actiefilm die losjes werd gebaseerd op het bordspel Zeeslag. Naast de overdosis CGI viel de opmerkelijke distributiestrategie van Universal Pictures op. Met Taylor "John Carter" Kitsch in de hoofdrol verscheen het in de States pas een maand na de grotendeels wereldwijde release. Het gevolg was dat Battleship enorme concurrentie ondervond van de kaskraker The Avengers en dat de reacties vanuit de rest van de wereld al behoorlijk waren ingedaald. Uiteindelijk draaide het nog geen 77 dagen - ruim 100 dagen is normaal - in de Noord-Amerikaanse bioscoopzalen en kwam daar de $100 miljoen niet eens in de buurt. Wereldwijd scoorde het met net aan $300 miljoen een stuk sterker, al was er waarschijnlijk op meer gerekend. Het productiebudget bedroeg namelijk een dikke $200 miljoen. Via de Dvd en Blu-ray verkoop moet de beperkte opbrengst nu goed gemaakt worden.

SYNOPSIS
In Battleship zien we hoe de vloot van de marine het moet opnemen tegen buitenaardse wezens die het op de aardse watervoorraad voorzien hebben. Opgesloten in een buitenaards krachtveld van meer dan 480 kilometer, moeten een aantal wereldse schepen en buitenaardse schepen het zonder enige vorm van communicatie tegen elkaar opnemen in een strijd voor het leven - het lot van de wereld staat op het spel.

TRAILER
Bekijk hieronder de Blu-Ray trailer van Battleship of bekijk de trailer in de HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Battleship een magere 33%. De IMDb noteert een 6,0 bij ruim 59 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi actiefilm met een 6,3. FT recensent Danitsa Linders gaf naar aanleiding van haar recensie 2 sterren.
Een reactie van FT bezoeker R3b00t: Geweldige film. Heb me uitstekend vermaakt. Dit is geen film waar je heen gaat voor een goed verhaal of spannende dialogen. Deze film ga je kijken als je gewoon een avondje wilt relaxen. Even je verstand op nul en genieten van het visuele spektakel!
Het productiebudget van Battleship bedroeg circa $209 miljoen. In het eerste weekend in de States, waar het ruim een maand later dan in de rest van de wereld in premiere ging, verdiende Peter Bergs zesde bioscoopfilm circa $25,5 miljoen. Het eindigde na 77 dagen op een magere $65,2 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op $302,8 miljoen. In Nederland kwam het tot $1,5 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Battleship. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een Blu-Ray keepkase, inlcusief een vergelijkbare sleeve. De vormgeving is een mengelmoes van eerdere filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Preparing for Battle | All Hands on Deck: The Cast | Engage in Battle | Commander Pete | The Visual effects of Battleship | USS Missouri VIP Tour with Director Peter Berg | Alternate Ending
De Blu-Ray uitgave van Battleship bevat naast de digital clopy een mooi aantal extra's met een totale speelduur van ongeveer een uur en een kwartier. Er zijn een aantal korte featurettes te zien die inzoomen op de cast, de regisseur, de verschillende opnamelocaties en slagschepen en de indrukwekkende visual effects. Interessanter is de "USS Missouri VIP Tour". In deze twintig minuten durende docu kijkt regisseur Berg naar de geschiedenis van het slagschip. Het alternatieve einde is geen definitief afgeronde scene. Het is slechts een pre-visualisatie, maar daarom niet minder leuk om te kijken. Al had het uiteraard fraai geweest als we deze wel hadden kunnen zien met afgeronde CGI.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Beeld en geluid zijn van de bovenste plank. Scherpte en kleur pakken namelijk prachtig uit op het thuisscherm. Het is vooral prachtig om te zien dat de visual effects zo natuurlijk overkomen. Dit is nog wel eens anders. Ook het geluid is top. Een tandje harder kan uiteraard weer geen kwaad, aangezien de bommen je namelijk om de oren vliegen. Top!

CONCLUSIE
De tegenvallende opbrengsten van het prijzige Battleship kan niet helemaal toegewezen worden aan het succes van The Avengers i.c.m. de opmerkelijke distributiestrategie. Van regisseur Berg zou het publiek wel iets meer mogen verwachten na redelijke en succesvolle titels als Very Bad Things, The Kingdom en Hancock. Het lijkt er sterk op dat Hasbro een redelijk inhoudsloze Transformer kloon nastreefde en dat ook de Amerikaanse marine ergens iets in te brengen had. Ondanks de tegenvallende financiële cijfers is regisseur Berg wel betrokken bij de hoogswaarschijnlijke sequel op Hancock.
De Blu-Ray van Battleship is top. Beeld en geluid zijn dik in orde en de extra's zijn vermakelijk en rijkelijk aanwezig. Als je nogmaals wil genieten van de uiterst nette visual effects, dan is dit zeker een schijf voor in jouw collectie.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Battleship is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair