Blu-Ray Review: Young Adult

Geen topper a la Jason Reitmans eerdere films Juno en Up in the Air, maar nog steeds een heerlijke dramedy.


Regie: Jason Reitman | Cast: Charlize Theron (Mavis Gary), Patrick Wilson (Buddy Slade), Patton Oswalt (Matt Freehauf), Elizabeth Reaser (Beth Slade), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 1 maart 2012 | Retail release: 1 augustus 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands | Uitgever: Paramount / Universal | EAN: 5050582881332 | FilmTotaal Recensie

Met Thank You for Smoking (2005) en vooral Juno (2007) en Up in the Air (2009) wist Jason Reitman al flink te overtuigen. Het eerder dit jaar verschenen Young Adult bleek echter een klein stapje terug, maar vermaakte alsnog met heerlijke rollen van Charlize Theron en Patton Oswalt, die bekend is van zijn rol als Spencer Olchin in de tv-serie The King of Queens. Ondanks een goed ontvangst wist de dramedy het financieel niet waar te maken. Waar zijn Oscartitels Juno ($231,4 miljoen) en Up in the Air ($166,8 miljoen) wereldwijd mooie scores noteerden, kwam Reitmans Young Adult net boven de $20 miljoen uit. Voor wie zich heeft vermaakt bij Reitmans laatste of toch nog nieuwsgierig is, ligt sinds begin deze maand een nette Blu-Ray in het schap.

SYNOPSIS
In Young Adult zien we de 37-jarige Mavis Gary. Voorheen was ze het populairste meisje van de school en nu een aan lager wal geraakt auteur. Ze gaat terug naar haar jeugddorp om haar glorietijd te herbeleven en haar inmiddels getrouwde schoolliefde te heroveren. De terugkeer verloopt moeilijker dan verwacht en Mavis bouwt een opmerkelijke band op met een voormalig klasgenoot. Beiden worden geconfronteerd met de harde realiteit van het volwassen worden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Young Adult of bekijk de trailer in de HD versies:


WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Young Adult een nette 80%. De IMDb noteert een veel lagere 6,5 bij ruim 30 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de dramedy met een 6,7 (stem zelf!). FT recensent Fabian Melchers gaf naar aanleiding van zijn recensie 3,5 ster.
Een reactie van FT bezoeker B@chelor: Ik had de trailer een tijdje terug gezien en vond 't er goed uit zien. En Charlize natuurlijk. Helaas zaten veel grappige momenten al in de trailer verwerkt, waardoor de film iets tegenviel. Wordt leuk en goed geacteerd door zowel Charlize, Patrick en Patton...
Het productiebudget van Young Adult bedroeg circa $12 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Jason Reitmans vierde speelfilm circa $3,4 miljoen. Het eindigde na 77 dagen op een matige $16,3 miljoen. Wereldwijd kwam de teller niet verder dan $22,7 miljoen. In Nederland draaide het niet landelijk. De opbrengst is onbekend.

BLU-RAY
We bekijken de 2 disc Blu-Ray + Dvd uitgave van Young Adult. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving komt grotendeels overeen met een eerdere filmposter, al heeft de Blu-Ray hoes een witte in plaats van een zwarte achtergrond. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Filmmakers' Commentary | Misery Loves Company: The Making of Young Adult | The Awful Truth: Deconstructing a Scene | Q&A Featuring Janet Maslin and Jason Reitman  | Deleted Scenes
Disc 2: Dvd van de hoofdfilm
De Blu-Ray uitgave van Young Adult bevat een redelijk aantal extra's met een totale speelduur van een dik uur, exclusief het audiocommentaar. Bij de toevoegingen springt met name de Making Of "Misery Loves Company: The Making of Young Adult" er boven uit. Ook "The Awful Truth: Deconstructing a Scene" is nog redelijk te doen en wekt de interesse aangezien er gediscussieerd over het opnemen van een bepaalde scene. De zes verwijderde scènes zijn niet enorm schokkend. Een vraag / antwoord gesprek met Janet Maslin en Jason Reitman is voor diegenen die meer achtergrondinformatie willen hebben over de personages en het verhaal.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Van deze vrij rustige, veelal op dialoog gebaseerde dramedy moet je uiteraard geen wonderen verwachten. Desondanks ziet het beeld er uit zoals we mogen verwachten bij een High Definition uitgave. Niet alleen in kleur, maar ook in schepte is alles goed zichtbaar, tot aan de enorme laag make-up die Therons personage zo af en toe op haar gezicht smeert. Qua geluid zit het ook goed, maar nogmaals: de film is vrij rustig met veel dialoog.

CONCLUSIE
In Jason Reitmans Young Adult spelen Theron en Oswalt enorm vermakelijke rollen. Het personage van Theron werkt al snel op de lachspieren, maar vaak heb je niet veel later plaatsvervangende schaamte voor haar kinderlijke en / of verwende gedrag. De dramedy is een meer dan geslaagde film en sluit prima aan op de financieel veel succesvollere Juno (2007) en Up in the Air (2009), de eerdere films van regisseur Reitman, die op dit moment werkt aan de film Labor Day (2013) met namen als Kate Winslet, Josh Brolin, Tobey Maguire en Clark Gregg.
De Blu-Ray van Young Adult is verzorgd met een prima beeld en geluid en een aantal redelijke korte extra's. Het blijft echter een raadsel waarom dit soort films een extra Dvd meekrijgen.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Young Adult is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Paramount Pictures / Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair