Blu-ray

Blu-Ray Review: Young Adult

Geen topper a la Jason Reitmans eerdere films Juno en Up in the Air, maar nog steeds een heerlijke dramedy.

door Bram de Groot op 26.08.2012 om 15:24 in Blu-ray


Regie: Jason Reitman | Cast: Charlize Theron (Mavis Gary), Patrick Wilson (Buddy Slade), Patton Oswalt (Matt Freehauf), Elizabeth Reaser (Beth Slade), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 1 maart 2012 | Retail release: 1 augustus 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands | Uitgever: Paramount / Universal | EAN: 5050582881332 | FilmTotaal Recensie

Met Thank You for Smoking (2005) en vooral Juno (2007) en Up in the Air (2009) wist Jason Reitman al flink te overtuigen. Het eerder dit jaar verschenen Young Adult bleek echter een klein stapje terug, maar vermaakte alsnog met heerlijke rollen van Charlize Theron en Patton Oswalt, die bekend is van zijn rol als Spencer Olchin in de tv-serie The King of Queens. Ondanks een goed ontvangst wist de dramedy het financieel niet waar te maken. Waar zijn Oscartitels Juno ($231,4 miljoen) en Up in the Air ($166,8 miljoen) wereldwijd mooie scores noteerden, kwam Reitmans Young Adult net boven de $20 miljoen uit. Voor wie zich heeft vermaakt bij Reitmans laatste of toch nog nieuwsgierig is, ligt sinds begin deze maand een nette Blu-Ray in het schap.

SYNOPSIS
In Young Adult zien we de 37-jarige Mavis Gary. Voorheen was ze het populairste meisje van de school en nu een aan lager wal geraakt auteur. Ze gaat terug naar haar jeugddorp om haar glorietijd te herbeleven en haar inmiddels getrouwde schoolliefde te heroveren. De terugkeer verloopt moeilijker dan verwacht en Mavis bouwt een opmerkelijke band op met een voormalig klasgenoot. Beiden worden geconfronteerd met de harde realiteit van het volwassen worden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Young Adult of bekijk de trailer in de HD versies:


WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Young Adult een nette 80%. De IMDb noteert een veel lagere 6,5 bij ruim 30 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de dramedy met een 6,7 (stem zelf!). FT recensent Fabian Melchers gaf naar aanleiding van zijn recensie 3,5 ster.
Een reactie van FT bezoeker B@chelor: Ik had de trailer een tijdje terug gezien en vond 't er goed uit zien. En Charlize natuurlijk. Helaas zaten veel grappige momenten al in de trailer verwerkt, waardoor de film iets tegenviel. Wordt leuk en goed geacteerd door zowel Charlize, Patrick en Patton...
Het productiebudget van Young Adult bedroeg circa $12 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Jason Reitmans vierde speelfilm circa $3,4 miljoen. Het eindigde na 77 dagen op een matige $16,3 miljoen. Wereldwijd kwam de teller niet verder dan $22,7 miljoen. In Nederland draaide het niet landelijk. De opbrengst is onbekend.

BLU-RAY
We bekijken de 2 disc Blu-Ray + Dvd uitgave van Young Adult. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving komt grotendeels overeen met een eerdere filmposter, al heeft de Blu-Ray hoes een witte in plaats van een zwarte achtergrond. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Disc 1: Filmmakers' Commentary | Misery Loves Company: The Making of Young Adult | The Awful Truth: Deconstructing a Scene | Q&A Featuring Janet Maslin and Jason Reitman  | Deleted Scenes
Disc 2: Dvd van de hoofdfilm
De Blu-Ray uitgave van Young Adult bevat een redelijk aantal extra's met een totale speelduur van een dik uur, exclusief het audiocommentaar. Bij de toevoegingen springt met name de Making Of "Misery Loves Company: The Making of Young Adult" er boven uit. Ook "The Awful Truth: Deconstructing a Scene" is nog redelijk te doen en wekt de interesse aangezien er gediscussieerd over het opnemen van een bepaalde scene. De zes verwijderde scènes zijn niet enorm schokkend. Een vraag / antwoord gesprek met Janet Maslin en Jason Reitman is voor diegenen die meer achtergrondinformatie willen hebben over de personages en het verhaal.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Van deze vrij rustige, veelal op dialoog gebaseerde dramedy moet je uiteraard geen wonderen verwachten. Desondanks ziet het beeld er uit zoals we mogen verwachten bij een High Definition uitgave. Niet alleen in kleur, maar ook in schepte is alles goed zichtbaar, tot aan de enorme laag make-up die Therons personage zo af en toe op haar gezicht smeert. Qua geluid zit het ook goed, maar nogmaals: de film is vrij rustig met veel dialoog.

CONCLUSIE
In Jason Reitmans Young Adult spelen Theron en Oswalt enorm vermakelijke rollen. Het personage van Theron werkt al snel op de lachspieren, maar vaak heb je niet veel later plaatsvervangende schaamte voor haar kinderlijke en / of verwende gedrag. De dramedy is een meer dan geslaagde film en sluit prima aan op de financieel veel succesvollere Juno (2007) en Up in the Air (2009), de eerdere films van regisseur Reitman, die op dit moment werkt aan de film Labor Day (2013) met namen als Kate Winslet, Josh Brolin, Tobey Maguire en Clark Gregg.
De Blu-Ray van Young Adult is verzorgd met een prima beeld en geluid en een aantal redelijke korte extra's. Het blijft echter een raadsel waarom dit soort films een extra Dvd meekrijgen.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Young Adult is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Paramount Pictures / Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Géén topper ? Vond dit een van de beste films die ik dit jaar zag! Prima uitgave trouwens alleen jammer van die commerciële cover. US versie heeft een mooiere cover.

Orangey

Avatar

Banned "Géén topper ? Vond dit een van de beste films die ik dit jaar zag! Prima uitgave trouwens alleen jammer van die commerciële cover. US versie heeft een mooiere cover."


helemaal mee eens. young adult staat in mijn top 25 van 2011 op zeven, geweldige hoofdrol van charlize theron

Frietgezicht

Avatar

Filmfan25 "helemaal mee eens. young adult staat in mijn top 25 van 2011 op zeven, geweldige hoofdrol van charlize theron"


Hoezo maak je een top 25?Hang je die op de koelkast? ;)
Maarre wat is dan je hele top 25?

Orangey

Avatar

Frietgezicht "Hoezo maak je een top 25?Hang je die op de koelkast? ;)
Maarre wat is dan je hele top 25?"


nee joh!! haha!! ik had in de kerstvakantie niets te doen en keek toen elke dag vijf films, dus toen dacht ik; laten we eens een lijst maken. er staan wel een paar films in die dit jaar pas in nederland zijn uitgekomen, maar in de usa in 2011
ps; ik zie nu trouwens dat youn adult op 8 staat

mijn top 25

1. the tree of life
2. a seperation
3. drive
4. take shelter
5. midnight in paris
6. martha marcy may marlene
7. the girl with the dragon tattoo
8. young adult
9. shame
10. rundskop
11. shame
12. tinker taylor soldier spy
13. the artist
14. le gamin au velo
15. another earth
16. carnage
17. harry potter and the deathly hallows - part 2
18. moneyball
19. melancholia
20. we need to talk about kevin
21. j. edgar
22. the ides of march
23. the descendants
24. warrior
25. super 8/hugo

over nummer 25 kon ik niet goed kiezen

Steve-O

Avatar

Ik vond het een prima film met weer een toprol van de goddelijke Theron :Y

Orangey

Avatar

@ frietgezicht mocht het je wat interesseren: ik heb 82 films uit het jaar 2011 gekeken.

Banned

Avatar

Filmfan25 "nee joh!! haha!! ik had in de kerstvakantie niets te doen en keek toen elke dag vijf films, dus toen dacht ik; laten we eens een lijst maken. er staan wel een paar films in die dit jaar pas in nederland zijn uitgekomen."


Leuk en degelijke lijst maar ben het wel niet echt eens met die nummer 2 en de plek waar je Hugo hebt gezegd. Maar goed dat is jouw mening..;

Frietgezicht

Avatar

Filmfan25 "nee joh!! haha!! ik had in de kerstvakantie niets te doen en keek toen elke dag vijf films, dus toen dacht ik; laten we eens een lijst maken. er staan wel een paar films in die dit jaar pas in nederland zijn uitgekomen, maar in de usa in 2011
ps; ik zie nu trouwens dat youn adult op 8 staat

mijn top 25

1. the tree of life
2. a seperation
3. drive
4. take shelter
5. midnight in paris
6. martha marcy may marlene
7. the girl with the dragon tattoo
8. young adult
9. shame
10. rundskop
11. shame
12. tinker taylor soldier spy
13. the artist
14. le gamin au velo
15. another earth
16. carnage
17. harry potter and the deathly hallows - part 2
18. moneyball
19. melancholia
20. we need to talk about kevin
21. j. edgar
22. the ides of march
23. the descendants
24. warrior
25. super 8/hugo

over nummer 25 kon ik niet goed kiezen"


Heb niet alle films gezien nog maar bij mij zou sowieso Rise of the Planet of The Apes erin staan!En The Artist zou ik eruit gooien.

Orangey

Avatar

Frietgezicht "Heb niet alle films gezien nog maar bij mij zou sowieso Rise of the Planet of The Apes erin staan!En The Artist zou ik eruit gooien."


rise of the planets of the apes vond ik erg leuk, en hij komt ook op plaats 26 of zo als ik een langere lijst zou maken. er zijn zoveel films meer die ik wel een plaatsje zou gunnen, zoals x-men: first class, rango, 50/50, mission impossible-ghost protocol, the adventurs of tintin, intouchables en natuurlijk rise of the planet of the apes, maar ja dan wordt de lijst veel te lang. dat is nog verdomd lastig om te maken hoor! en the artist, tsja, je moet er van houden ik vond hem erg goed en leuk, maar ik kan snappen dat je hem minder vond.
welke film zou jij trouwens op 1 zetten?

Frietgezicht

Avatar

Filmfan25 "rise of the planets of the apes vond ik erg leuk, en hij komt ook op plaats 26 of zo als ik een langere lijst zou maken. er zijn zoveel films meer die ik wel een plaatsje zou gunnen, zoals x-men: first class, rango, 50/50, mission impossible-ghost protocol, the adventurs of tintin, intouchables en natuurlijk rise of the planet of the apes, maar ja dan wordt de lijst veel te lang. dat is nog verdomd lastig om te maken hoor! en the artist, tsja, je moet er van houden ik vond hem erg goed en leuk, maar ik kan snappen dat je hem minder vond."


Hmmm ok,nu lijkt het wel zo'n lijst waarmee je een jury bij de oscars tevreden zou stellen.
Ik zou zijn lijst maken op hoe ik me vermaakt heb.
Ik snap bijvoorbeeld wel dat Drive een betere film is dan Rise of en vond Drive ook echt goed maar heb me maybe net iets meer vermaakt met Rise dus zet ik die hoger.Nu is het echt zo'n lijstje waar de echte vermakelijke(popcorn) films uitgelaten zijn en netjes de film in zijn gezet waar de betere acteer-prestaties enz in zitten waardoor ik t persoonlijk een erg saai lijstje vind worden.
X Men First Class zou ik ook zeker erin zetten.
Ik snap ook wel The Avengers niet de beste film van dit jaar is maar zou hem in 2012 wel in de top 3 zetten.

Maar goed,beetje off-topic.

Banned

Avatar

De enige film die het écht verdiende om dé film van 2011 te zijn was Drive!

Orangey

Avatar

Duppelpost

Orangey

Avatar

Banned "Leuk en degelijke lijst maar ben het wel niet echt eens met die nummer 2 en de plek waar je Hugo hebt gezegd. Maar goed dat is jouw mening..;"


tsja, nu ik zo terug kijk zou, ik a seperation misschien ook wel een paar plaatsjes naar beneden zetten, omdat hij als film vrijwel perfect is, maar als kijkervaring niet echt voor herhalingvatbaar is, wat mij betreft. maar de nummer 1 wordt in mijn ogen door geen enkel ander film bedreigd. en over hugo was ik in dubio: het was waarschijnlijk de mooiste 3d film ooit en het verhaal over georges mellier is een mooie ode aan de beste man en de cinema, maar ik vond het verhaal wat clicématig(viel wel te verwachten), en de humor soms wat kinderachtig, ook chloë grace moretz viel me wat tegen. maar ik denk dat ik hugo nu ook wat hoger zou zetten. (minimaal top 15)

Orangey

Avatar

Frietgezicht "Hmmm ok,nu lijkt het wel zo'n lijst waarmee je een jury bij de oscars tevreden zou stellen.
Ik zou zijn lijst maken op hoe ik me vermaakt heb.
Ik snap bijvoorbeeld wel dat Drive een betere film is dan Rise of en vond Drive ook echt goed maar heb me maybe net iets meer vermaakt met Rise dus zet ik die hoger.Nu is het echt zo'n lijstje waar de echte vermakelijke(popcorn) films uitgelaten zijn en netjes de film in zijn gezet waar de betere acteer-prestaties enz in zitten waardoor ik t persoonlijk een erg saai lijstje vind worden.
X Men First Class zou ik ook zeker erin zetten.
Ik snap ook wel The Avengers niet de beste film van dit jaar is maar zou hem in 2012 wel in de top 3 zetten.

Maar goed,beetje off-topic."


ik probeer altijd een middenweg te vinden, tussen vermakelijk en kwalitatief goed, rise vond ik erg vermakelijk voor een keertje, terwijl drive in mijn ogen een soort tijdloze klasse heeft, waardoor ik die liever opnieuw kijk. het is gewoon jouw denkwijze over film en die van mij en die zijn verschillend en dat respecteer ik.
en op dit moment zou the avengers bij mij op 2 staan, maar ik heb ook pas 12 films gezien.
en dat jij dat lijstje saai vind kan, ikzelf houd wel van aktie, maar ik kijk liever een mooi drama of een.

Frietgezicht

Avatar

Bedoel niet dat ik het hele lijstje saai vind hoor,zat topfilms erin,alleen ik zou mix maken tussen gewoon echte sterke films en gewoon films die me echt vermaakt hebben,hierin zie ik geen enkele film die puur vermaak is.
Voor de rest verschillen smaken altijd,niks mis mee.

Orangey

Avatar

Frietgezicht "Bedoel niet dat ik het hele lijstje saai vind hoor,zat topfilms erin,alleen ik zou mix maken tussen gewoon echte sterke films en gewoon films die me echt vermaakt hebben,hierin zie ik geen enkele film die puur vermaak is.
Voor de rest verschillen smaken altijd,niks mis mee."


ja dat kan, maar zoals je al zegt smaken verschillen(gelukkig). maar zoals ik al eerder zei ik probeer altijd naar kwaliteit en naar hoe vermakelijk de film is te kijken, dan kies ik een cijfer of in dit geval positie in de lijst. bovendien is het ook nog eens erg lastig om zo'n lijstje te maken, omdat ik een aantal films gewoon erg leuk vond, terwijl ik een aantal andere films weer te goed vond om te ontbreken.
ik had eerst voor mezelf een shortlist gemaakt en daar stonden de eerder door mij genoemde films op, die zijn een stuk vermakelijker, maar in mijn ogen wel wat minder goed.

NieuwsFilm

meest populair