Blu-Ray Review: Boardwalk Empire (Seizoen 2)

Na The Sopranos weet HBO wederom te flink overtuigen in het misdaadgenre.


Bedenker: Terence Winter | Regie: Verschillende | Cast: Steve Buscemi (Enoch 'Nucky' Thompson), Michael Pitt (James 'Jimmy' Darmody), Michael Shannon (Agent Nelson Van Alden), Kelly Macdonald (Margaret Schroeder), Michael Stuhlbarg (Arnold Rothstein), Shea Whigham (Elias 'Eli' Thompson), e.a. | Speelduur: 12 x 50 a 60 minuten, totaal: 723 minuten | Jaar: 2011 | Tv-release: USA: 25 september 2011 (HBO) - NL: april 2012 (HBO NL) | Retail release: 5 september 2012 | Beeld: 1080p HD (1:85 : 1) 16 x 9 | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Spaans | Uitgever: Warner Home Video | Aantal Discs 5 x Blu-Ray | EAN: 5051888099490 | Geen FilmTotaal Recensie

Het enorme succes van de tv-serie The Sopranos (1999-2007), misschien wel de beste tv-serie ooit, hielp de Amerikaanse betaalzender HBO aan de reputatie dat de zender dé specialist is op het gebied van kwalitatief hoogstaande tv-series. HBO produceerde in rap tempo een aantal nog een flinke reeks kwaliteitsseries zoals Six Feet Under (2001-2005), The Wire (2002-2008), True Blood (2008-heden), Game of Thrones (2011-heden) en het meest recente The Newsroom (2012-heden). Ook mini-series als Band of Brothers (2001) en The Pacific (2010) wisten de harten van de kijkers en de critici te stelen. Nadat er in 2007 een definitieve punt achter Tony Soprano's familieperikelen werd gezet, viel de liefhebber in een redelijk diep dal. HBO kwam mede daarom in 2010 met de nieuwe misdaadserie Boardwalk Empire. Wederom stond Terence Winter, de uitvoerend producent van The Sopranos, aan het roer en Steve Buscemi, die de rol van Tony Blundetto speelde in 16 The Sopranos afleveringen, kreeg de voornaamste hoofdrol toebedeeld als de sluwe Enoch "Nucky" Thompson. Ondanks dat Boardwalk Empire in de schaduw van zijn voorganger staat, weet HBO weer een enorme indruk achter te laten. Het publiek stemt massaal af op de serie en het won twee Golden Globes en acht Emmy Awards voor het eerste seizoen. Sinds begin deze maand ligt de uiterst nette Blu-Ray uitgave van het tweede seizoen in het schap.

SYNOPSIS
Het tweede seizoen van Boardwalk Empire begint in Atlantic City in 1921. Aan de vooravond van de drooglegging heeft Enoch 'Nucky' Thompson (Steve Buscemi) de macht in handen in 'de grootste speeltuin ter wereld'. Na hun gesjoemel tijdens de burgemeestersverkiezing van Atlantic City lijken Nucky en de jonge WOI-veteraan Jimmy Darmody de stad compleet in hun zak te hebben. Ze verliezen echter de controle als Nucky wordt gearresteerd wegens verkiezingsfraude en vrienden en familieleden beginnen te twijfelen aan hun loyaliteit. Ondertussen wachten gangsters als Arnold Rothstein, Lucky Luciano, Meyer Lansky en Al Capone hun kans af om nog wat stoelpoten onder Nucky weg te zagen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van het tweede seizoen van Boardwalk Empire:

WAARDERING & BOX OFFICE
De serie werd zowel in 2011 (voor seizoen 1) als in 2012 (seizoen 2) genomineerd voor drie Golden Globes in de categorieen "Best Television Series - Drama" (winst in 2011), "Best Performance by an Actor in a Television Series - Drama" (Steve Buscemi, winst in 2011) en "Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television" (Kelly Macdonald). Van de 18 Emmy Awards nominaties in 2011 won het er acht. Voor de Emmy Awards 2012, die morgen worden uitgereikt, is het genomineerd voor elf beeldjes. Op Metacritic krijgt het tweede seizoen van Boardwalk Empire een mooie 81/100. De IMDb noteert een prima 8,7 bij ruim 44 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de misdaadserie met een 8,3 (Stem zelf!).
Het productiebudget van het tweede seizoen van Boardwalk Empire bedraagde circa $65 miljoen. Naar de eerste aflevering van seizoen 2 keken zo'n 2,9 miljoen Amerikanen. Bij de laatste aflevering waren dit er zo'n 3,0 miljoen. Het record voor de complete serie werd geboekt met de pilotaflevering. Hier keken 4,81 miljoen mensen naar.

BLU-RAY
We bekijken de vijf disc Blu-Ray uitgave van Boardwalk Empire. Het recensie-exemplaar zit in een iets dikkere Blu-Ray keepcase met ruimte voor de vijf schijven. Om de keepkase zit een vergelijkbare sleeve. De uiterst donkere vormgeving is aangepaste versie van de eerste poster ter introductie van het tweede seizoen. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Afleveringen 1-3: 21 (AC), Ourselves Alone, A Dangerous Maid | Extra: Back to the Boardwalk
Disc 2: Afleveringen 4-6: What Does the Bee Do?, Gimcrack and Bunkum (AC), The Age of Reason
Disc 3: Afleveringen 7-9: Peg of Old (AC), Two Boats and a Lifeguard (AC), Battle of the Century
Disc 4: Afleveringen 10-11 (AC): Georgia Peaches, Under God's Power She Flourishes | Extra: Secrets of the Past: Storytelling for Episode 11
Disc 5: Aflevering 12: To the Lost (AC) | Extra's: New Characters | Updates to the Boardwalk | The Money Decade | Season Two Promo Spot | Living in 1921
De vijf disc Blu-Ray uitgave van Boardwalk Empire bevat een redelijke aantal extra's met een totale speelduur van bijna één uur, exclusief het audiocommentaar (AC, zie boven) bij zes afleveringen, de "Character Dossier"s (disc 1-5), de PiP track "Secrets of the Past: Storytelling for Episode 11" (disc 4) en het bijna ondoorgrondelijke interactieve dossier "Living in 1921" (disc 5). Voor diegenen die na 723 minuten nog geen genoeg hebben van Boardwalk Empire kunnen zich helemaal los laten op de flinke reeks extra's. Op de eerste schijf staat met "Back to the Boardwalk" een terugblik op het eerste seizoen. Erg handig, aangezien je in een kwartier de highlights ziet van de eerste 646 minuten. Op de vijfde schijf staat een grotere reeks extra's, waarbij de korte docu "Updates to the Boardwalk", die inzoomt op de bouw van de set van het tweede seizoen, eigenlijk het meest vermakelijk is. De eerdergenoemde interactieve "Living in 1921" is aardig om door te bladeren. Naast veel informatie in tekst, komen er ook interviews met de cast voorbij. Al met al erg uitgebreide extra's, waarvan de meeste een must zijn voor de die-hard Boardwalk Empire fan.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeldkwaliteit van Boardwalk Empire is nagenoeg perfect. Het beeld ziet er uiterst netjes en scherp uit en het is overduidelijk te zien dat productiebudget van $65 miljoen ook besteed is aan het technische gedeelte van de serie. De kleuren passen perfect bij "roaring 20's" en de zeer lichte laag - bijna niet zichtbare - grain maakt het filmisch effect helemaal af. Ook qua geluid zit het goed, al zit er uiteraard ook veel dialoog in deze serie, die bij elkaar zo'n 8 uur duurt.

CONCLUSIE
Mocht je van The Sporanos hebben genoten, dan zal Boardwalk Empire je waarschijnlijk ook kunnen bekoren. De rol van Steve Buscemi als de sluwe Enoch 'Nucky' Thompson is onvergetelijk en ook de soms bizarre rol van Michael Shannon is meer dan het benoemen waard. Het derde seizoen van Boardwalk Empire draait sinds begin deze maand op HBO (NL). Check hieronder de trailer van het derde seizoen:


De vijf disc Blu-Ray van Boardwalk Empire is prachtig en een must-have voor de liefhebber. De beeld- en geluidskwaliteit zijn fantastisch en de gevarieerde extra's zijn vooral voor de die-hard fan een must-see. Enig minpuntje voor Warner Home Video Nederland: waarom werd het eerste seizoen (nog) niet in Blu-Ray uitgegeven?


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Boardwalk Empire is er een 5 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Home Video voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair