Blu-Ray Review: The Rescuers & The Rescuers Down Under

Ook de iets minder grote Disney Animated Classics krijgen een HD release.


Regie: Jeff Nichols | Cast: Bob Newhart (Bernard), Eva Gabor (Miss Bianca), Geraldine Page (Madame Medusa), John Candy (Wilbur), Tristan Rogers (Jake), e.a. | Speelduur: 2 x 78 minuten | Jaar: 1977 & 1990 | Retail release: 24 september 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD en Nederlands DTS 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Aantal Discs 2 x 1 Blu-Ray | Distributeur: Walt Disney Studios Home Entertainment | EAN: 8717418370985 & | Geen FilmTotaal Recensie

Afgelopen maand verschenen er weer een flink aantal Disney Classics op Blu-Ray. Na de release van Cinderella (1950, Blu-Ray Review) en 101 Dalmatians (1961) verschenen eind september The AristoCats (1970), The Rescuers (1977) en het vervolg The Rescuers Down Under (1990). De laatste twee zijn in Nederland beter bekend onder de titels De Reddertjes en De Reddertjes in Kangoeroeland en tevens opmerkelijke uitgaven in de lange historie van de Disney Animated Classics. Het eerste deel betekende voor Disney een welkom nieuw succes na een minder succesvolle periode met The AristoCats (1970), Robin Hood (1973) en The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977). Een volgend succes kwam pas met The Little Mermaid (1989), die Disney weer op de kaart zette (in de bioscoop). De sequel Down Under was de eerste "Classic" sequel die Disney tot die tijd had uitgebracht. Het bleek echter ook de minst succesvolle animatiefilm in de "Disney Renaissance" (1989-1999), waarin de studio enorme successen boekte met toptitels als The Lion King (1994) en Tarzan (1999). Beide delen van The Rescuers waren volgens Disney niet voldoende voor een Diamond Edition of Special Edition release en kwamen uit op twee wat kale single disc Blu-Ray.

SYNOPSIS
In The Rescuers gaan twee dappere muizen op weg gaan naar het Duivelsmoeras om het vermiste weesmeisje Penny te redden. Het avontuur begint als Penny's noodkreet in een fles in handen belandt van de schichtige maar slimme muis Bernard en zijn elegante partner juffrouw Bianca. De twee muizen doen hun belofte aan 'De Hulp-en Redvereniging' eer aan als zij Penny in allerijl redden uit de valse klauwen van de gemene Medusa... die Penny nodig heeft om een juweel van onschatbare waarde te vinden. In Down Under wordt Cody, een jongen die Australië woont, gekidnapt door een stroper genaamd Percival McLeach. De twee muizen Bernard en Bianca worden gestuurd om het arme jongetje te bevrijden.

TRAILER
Bekijk hieronder de Blu-Ray trailer van zowel The Rescuers als The Rescuers Down Under:

WAARDERING & BOX OFFICE
The Rescuers werd in 1978 genomineerd voor de Oscar voor "Best Music, Original Song". Op Rotten Tomatoes krijgen de twee films rond The Rescuers een mooie 83% en een wat lagere 68%. De IMDb noteert een lagere 6,9 bij ruim 19 duizend stemmen en een vergelijkbare 6,7 bij ruim 13 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de animatiefilms met respectievelijk een 8,0 (Stem zelf!) en een 8,5 (Stem zelf!).
Het productiebudget van The Rescuers bedroeg circa $1,2 miljoen en het verdiende uiteindelijk zo'n $71,2 miljoen in de States. The Rescuers Down Under kostte met $37,9 miljoen een stuk meer, maar was aan de wereldwijde bioscoopkassa een stuk minder succesvol met $47,4 miljoen. Hiermee is het de minst succesvolste titel in de "Disney Renaissance" tijdperk van 1989 - 1999.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgaves van The Rescuers en The Rescuers Down Under. De recensie-exemplaren zitten verpakt in een standaard Blu-Ray keepkase. De vormgeving van de covers hebben weinig weg van de oorspronkelijke filmposters. Bekijk hieronder de recensie-exemplaren (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc The Rescuers: "Peoplitis" - Niet gebruikt lied | "Drie Blinde Muisketiers" - Silly Symphonie | "Watervogels" - Een Walt Disney True-Life Adventure | "Houd moed, kleine meid" - Sing-Along Song
Disc The Rescuers Down Under: De Reddertjes in Kangoeroeland: de making-of
De single disc Blu-Ray uitgaves van The Rescuers en The Rescuers Down Under bevatten respectievelijk drie kwartier en ruim 10 minuten aan extra's. De extra's op de schijf van het eerste deel uit 1977 zijn het uitvoerigst. De meest aardige extra is de docu "Water Birds / Watervogels", die inzoomt op verschillende watervolgens. Ook de korte animatiefilm "Three Blind Mouseketiers" is het kijken waard. Het is namelijk een van de video's uit Disneys "Silly Symphonies serie". Op de schijf van Kangoeroeland staat een korte "Making of".

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld en geluid van deze Disney uitgave zijn wederom netjes. Het kan zich meten aan de eerdere Disney Classics, aangezien er wederom flink gewerkt is aan een verbeterde beeldkwaliteit. Uiteraard ontbreken de zwarte balken niet en blijft het - zeker bij The Rescuers (1977) - er uitzien als een gedateerde animatiefilm. Enerzijds is dit jammer, want we hebben niet voor niets een HD breedbeeldscherm, anderzijds zorgt dit ook voor de nodige nostalgie. De Engelse DTS-HD tracks klinken redelijk, al blijft te horen dat de films al zo'n 30 en 20 jaar oud zijn.

CONCLUSIE
Zowel The Rescuers (nr. 25) als The Rescuers Down Under (nr. 32) zijn uiteraard ouderwets vermakelijk en leuk om weer eens terug te zien. Tussendoor verscheen overigens de animatiefilm An American Tail (1986), die een aantal grote overeenkomsten had. Dit kwam grotendeels doordat deze werd geregisseerd door Don Bluth, de animator van The Rescuers. Wat bij de september Blu-Ray releases van de Disney Classics opvalt is dat er in de kwaliteit toch een stapje is teruggezet. Ondanks dat Cinderella nog een Diamond Edition was (zonder sleeve), verschenen er in het verleden toch vaker mooi verpakte Diamond Editions en Special Edition met wat stevigere en ook nieuwe extra's. Hopelijk maakt Disney de liefhebber weer helemaal tevreden met de december release van Peter Pan (nr. 14) uit 1953.
De single disc Blu-Rays van The Rescuers en The Rescuers Down Under zijn dus redelijk basic. Rekening houdend met de verschijningsjaren zijn beeld en geluid helemaal niet verkeerd. De extra's zijn echter magertjes en de keuze om deze niet als Diamond of Special Edition uit te geven is in dat opzicht eigenlijk een logische. Tevens wordt er dit keer niet de hoofdprijs gevraagd voor de Blu-Rays.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgaves van The Rescuers zijn er een 1 disc Dvd versies verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan distributeur Walt Disney Studios Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair