Algemeen

CIA kritisch op Kathryn Bigelows 'Zero Dark Thirty'

De film over de jacht op Bin Laden dramatiseert de feiten, aldus de Amerikaanse geheime dienst.

door Jan-Peter Rook op 25.12.2012 om 11:29 in Algemeen
De CIA heeft kritiek geuit op Zero Dark Thirty, de nieuwe film van Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, 2008) over de jacht op de Afghaanse terrorist Osama Bin Laden. Michael Morell, de grote man bij de Amerikaanse geheime dienst, heeft op de website van de CIA laten optekenen dat de film, hoewel deze wel historisch accuraat is, de feiten dramatiseert. Het is niet de eerste kritiek die de film te verduren kreeg, eerder al gaven enkele Amerikaanse senatoren Bigelows film een veeg uit de pan.

Morell zei het volgende:

"Normaliter doe ik geen uitspraken over Hollywoodfilms. In het geval van Zero Dark Thirty, die gaat over een van de grootste wapenfeiten uit onze geschiedenis, moet ik echter een en ander nuanceren. De film neemt aanzienlijke artistieke vrijheid, ook als het gaat om CIA-manschappen, van wie sommigen zijn overleden voor ons land. Ik kan niet toestaan dat hun nalatenschap wordt bezoedeld. De komende weken zullen velen zich kritisch uitlaten over deze film. Onthoud alstublieft dat Zero Dark Thirty geen documentaire is. Hoewel onze inlichtingendienst de filmmakers heeft bijgestaan hebben we, net als bij andere entertainmentprojecten, geen controle over het eindproduct."

Zero Dark Thirty draait vanaf 24 januari in de Nederlandse bioscopen. De trailer:


3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Aston

Avatar

Daar is het toch een film voor. Anders zou het veel te saai zijn.

Galido

Avatar

Dat is waar. Maar veel mensen gaan geloven dat het zo gebeurt is en dat is wat hij volgens mij wilt zeggen: Het is waargebeurd, maar redelijk wat extra erin gestopt ;)

Goov25

Avatar

Een film dramatiseert altijd, dat is kenmerkend voor een film. Maar als de CIA zelf zich gaat uitlaten over een film, dan gaan bij mij de belletjes rinkelen Smiley face Ik denk dus dat ze best wel eens dicht bij de waarheid kunnen zitten in deze film. Ik ga hem zeker checken!

NieuwsFilm

meest populair