Zero Dark Thirty (2012)

For ten years one woman never stopped searching for the most wanted man in history

Een enerverende film over de jacht op Bin Laden die tegelijk vragen oproept over de zin en waarde van de missie.
play

8,0 details

  • 157 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Thriller
  • Verenigde Staten
157 Min Verenigde Staten

Zero Dark Thirty focust zich op de black ops die de missie kregen om Osama bin Laden te vangen of te vermoorden. De voormalig leider en oprichter van de islamitische terreurorganisatie Al Qaida werd op 2 mei 2011 in de Pakistaanse stad Abbottabad gedood.

Regie
Kathryn Bigelow
Cast
Jessica Chastain, Jason Clarke, Kyle Chandler, Jennifer Ehle, Reda Kateb, Simon Abkarian, Jeremy Strong, Harold Perrineau, Alexander Karim, Aymen Hamdouchi, Parker Sawyers, Nabil Elouahabi, Ali Marhyar, Wahab Sheikh, J.J. Kandel.
Budget
$ 40.000.000
Opbrengst
$ 132.820.716
Release
19.12.2012
Release NL
24.01.2013
Release DVD
21.05.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Kathryn Bigelow | Cast: Jessica Chastain (Maya), Jason Clarke (Dan), Mark Strong (George), Jennifer Ehle (Jessica), Kyle Chandler (Joseph Bradley), Harold Perrineau (Jack), e.a. | Speelduur: 157 minuten | Jaar: 2012

Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen tegen het World Trade Center te New York aan. Bijna tien jaar later, op 2 mei 2011, wordt de architect van deze aanslag, Osama Bin Laden, doodgeschoten door Amerikaanse commando's in samenwerking met de C.I.A. Zero Dark Thirty is het verhaal van de decennium lange, geheime zoektocht naar Bin Laden door de C.I.A. Ondanks dat de uitkomst van tevoren al vaststaat, is Kathryn Bigelow er in geslaagd daar een spannende thriller van te maken. Een enerverende film die het talent en de doortastendheid van de betrokkenen benadrukt maar ook vragen stelt bij de zin van de missie.

Die spanning komt niet alleen voort uit de zeer degelijke opbouw en de dreigende muziek van Alexandre Desplat, de laatste jaren altijd betrouwbaar, maar ook uit het morele dilemma. Er heerst een voortdurende onzekerheid over de juistheid, rechtvaardigheid en meerwaarde van de jarenlange onderneming. Bigelow brengt deze slim in beeld door juist geen direct commentaar te leveren en de kijker zelf te laten oordelen. Dat leverde de nodige controverse op en kortzichtige beschuldigingen van bevooroordeelde Amerikanen (zowel links als rechts van het politieke spectrum) aan het adres van Bigelow, maar eigenlijk wordt de fundamentele twijfel daar alleen maar door benadrukt.

videotrailers & clips

alle artikelen (14)

Zero Dark Thirty Nieuwsberichten

Laatste reacties

notReal

"...Man, wat een verhaal in deze goede, deprimerende rotfilm. Lange, ingewikkelde opbouw en een knallend......"

basotto123

"...Ik vind de film wel spannend en leuk [spoiler] was wel raar toen die auto ineens ontplofde [/spoiler......"

Moviespecialist

"...Een erg goede film die je erg in de ban houd tot de laatste seconde, aanrader voor iedere actie lief......"

Zero Dark Thirty

acties