Blu-Ray Review: Zero Dark Thirty

Kathryn Bigelow weet - met dank aan o.a. Jessica Chastain - wederom prima te presteren in het oorlogsgenre.


Regie: Kathryn Bigelow | Cast: Jessica Chastain (Maya), Jason Clarke (Dan), Mark Strong (George), Jennifer Ehle (Jessica), Kyle Chandler (Joseph Bradley), Harold Perrineau (Jack), e.a. | Speelduur: 157 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 24 januari 2013 | Retail release: 3 juni 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: Engels, Frans DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: A-Film | EAN: 8716777947241 | FilmTotaal.nl recensie

Ondanks dat ze door de jaren heen al op de proppen kwam met enkele redelijke films, zoals Point Break (1991) en Strange Days (1995), wist regisseur Kathryn Bigelow zich met het enorme succes van The Hurt Locker (2008) definitief in de kijker te spelen. Het oorlogsdrama vroeg om een opvolger en die vond Bigelow in de uiteindelijk succesvolle klopjacht op de Al Qaida-leider Osama bin Laden. Met hoofdrollen voor de talenten Jessica Chastain en Jason Clarke werd Zero Dark Thirty wederom een succes en noteerde het zo'n $140 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa. Aangezien de oorlogsfilm net voor het award-seizoen werd gelanceerd, werd duidelijk dat Bigelow weer aasde op de belangrijkste filmprijzen. Ondanks de vele nominaties, zoals voor de Oscars voor Beste Film en Beste Actrice (Chastain), viel Zero Dark Thirty vooral op doordat het juist erg weinig grote prijzen in de wacht wist te spelen. Het won uiteindelijk wel een Oscar voor de beste sound editing. Afgelopen maand verscheen de prima oorlogsthriller op Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Zero Dark Thirty ligt de focust op de black ops die de missie kregen om Osama bin Laden te vangen of te vermoorden. De voormalig leider en oprichter van de islamitische terreurorganisatie Al Qaida werd op 2 mei 2011 in de Pakistaanse stad Abbottabad gedood.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Zero Dark Thirty:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Zero Dark Thirty behoorlijk "fresh" met 93%. De IMDb noteert een nette 7,5 bij ruim 117 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de oorlogsfilm met een 7,6 (Stem zelf!). FT recensent Kaj van Zoelen gaf 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
De reactie van FT bezoeker Shifty777: Waar The Hurt Locker nog Amerikaans patriottisme uitstraalde en meer een 'entertainment film' was, laat Zero Dark Thirty ook de donkere c.q. slechte kant van de Amerikanen zien en is de film realistischer. Dat maakt de film wel ook wat langdradiger, mede door het vele gebruik van moeilijke namen en vakjargon, maar dat wordt in de finale goedgemaakt. Realistische en straffe film, zeker de moeite waard en absoluut geen herhalingsoefening. Een hele andere invalshoek als The Hurt Locker, maar niet minder geslaagd.
Het productiebudget van Zero Dark Thirty bedroeg circa $40 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Kathryn Bigelows negende bioscoopfilm circa $24,4 miljoen en eindigde op een keurige $95,7 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op zo'n $140 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $650.000 dollar.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Zero Dark Thirty. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een nette en luxe steelcase hoes. De basic vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een iets aangepaste versie van een eerdere filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Geared up | Making Zero Dark Thirty | Targeting Jessica Chastain | The Compound
Deze Blu-Ray uitgave van Zero Dark Thirty bevat een klein half uur aan extra's. Met een beperkte speelduur zijn de extra's toch redelijk allround. Naast het korte en ook wat matige "Making Zero Dark Thirty" wordt er ook stilgestaan bij actrice en hoofdrolspeler Jessica Chastain en haar rol als Maya. De meest interessante extra's zijn "Geared up" en vooral "The Compound". De eerste gaat kort in op hoe de cast training heeft gehad van echte Navy Seals en "The Compound" laat zien hoe de filmmakers een bijna identieke replica hebben gemaakt van de woning waarin Osama bin Laden in het echt is gevonden. Zeker de laatste extra is een aanrader!

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld van deze Blu-Ray uitgave stemt over het algemeen zeer tevreden. Met de scherpte zit het helemaal goed, al lijkt het erop dat de donkere scenes nog iets te donker overkomen. Dit neemt niet weg dat het een dikke twee uur lang genieten is. De DTS-HD track geeft voldoende ruimte voor surround effects. Uiteraard moet er wel rekening mee gehouden worden dat een groot deel van de film uit dialoog bestaat. Nette schijf!

CONCLUSIE
Regisseur Bigelow heeft duidelijk haar kracht gevonden in het oorlogsgenre. Met het knappe The Hurt Locker (2008) en het prima Zero Dark Thirty geeft ze een unieke wijze een blik op de moderne oorlogsvoering. Voor Zero Dark Thirty koos ze voor een actueel onderwerp en mogelijk zal ze dit ook weer doen voor haar volgende project, waarover top op heden niets tot weinig bekend is. Geruime tijd geleden werd ze nog in verband gebracht met de misdaadfilm Triple Frontier, die zich zou afspelen Zuid-Amerika. Namen als Tom Hanks, Johnny Depp, Sean Penn, Denzel Washington, Javier Bardem en zelfs Will Smith werden met het project in verband gebracht. De laatste tijd is er echter weinig meer over naar buiten gebracht.
Deze Blu-Ray van Zero Dark Thirty is nette uitgave, die zowel een prima beeld- en geluidskwaliteit als extra's laat zien. De schijf wordt door A-Film aangeleverd in een nette steelcase verpakking.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray steelcase van Zero Dark Thirty zijn er een normale Blu-Ray uitgave en een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur A-Film voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair