Blu-Ray Review: Savages

Oliver Stone overtuigt, maar we blijven wachten op een nieuwe klassieker.


Regie: Oliver Stone | Cast: Blake Lively (O), Aaron Taylor-Johnson (Ben), Taylor Kitsch (Chon), Benicio del Toro (Lado), John Travolta (Dennis), Salma Hayek (Elena), e.a. | Speelduur: 141 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 27 september 2012 | Retail release: 23 januari 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Universal Pictures | EAN: 5050582911534 | FilmTotaal Recensie

Naar films van drievoudig Oscar-winnaar Oliver Stone wordt nog steeds met redelijk hoge verwachtingen uitgekeken. Helaas blijkt de afgelopen periode dat zijn films niet altijd even geslaagd zijn of niet aanslaan bij het grote publiek. Na zijn zegetocht met films als Platoon (1986), Born on the Fourth of July (1989), JFK (1991) en Nixon (1995) wist de regisseur nooit echt zijn vorm volledig terug te vinden, aangezien titels als Alexander (2004), W. (2008) en Wall Street: Money Never Sleeps (2010) toch magertjes werden ontvangen. Met zijn boekverfilming Savages koos Stone weer eens voor een stevige actie-/misdaadfilm, zonder een al te groot politiek statement. Ondanks een aantal grote en aansprekende namen wist het wederom niet uit te groeien tot een klassieker. Savages kwam wel uit de kosten en het liet zeker indruk achter met een aantal pittige en vermakelijke actiescènes. Eerder deze maand verscheen de Blu-Ray met negen minuten extra beeld in het schap.

SYNOPSIS
In Savages runnen Ben, een rustige en vreedzame Boeddhist, en zijn beste vriend Chon, een ex-marinier en ex-huurmoordenaar, samen een succesvolle business. Ze verbouwen de beste marihuana die er is. Daarnaast hebben ze beide een bijzondere relatie met de prachtige Ophelia. Ze leiden een idyllisch bestaan in het zuiden van Californië, totdat de Mexicaanse drugsorganisatie Baja Cartel eist dat de drie voor hen gaan werken. Elena, de meedogenloze leider van het Baja Cartel, en haar koelbloedige handlanger, Lado, onderschatten de sterke band tussen de drie vrienden. Ben en Chon gaan een hevige strijd aan met het Cartel en krijgen hulp van de corrupte narcotica agent Dennis.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Savages of check de verschillende HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Savages een erg magere 51%. De IMDb noteert een sterkere 6,5 bij ruim 45 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de misdaadfilm met een 6,3 (Stem zelf!). FT recensent Michelle Iwema gaf 3,5 ster naar aanleiding van haar recensie.
Een reactie van FT bezoeker Filmgast: ...nu ik terugdenk aan de film en er anders naar ga kijken vond ik hem wel sterk. Qua acteerprestaties vond ik Benicio del Toro, Taylor Kitsch en Aaron Johnson juist overtuigen. Dit omdat vooral Taylor Kitsch en Aaron Johnson af en toe echt onherkenbaar waren in mijn ogen.... ...Al met al een sterke film met af en toe erg grafische beelden waar waarschijnlijk niet iedereen even goed tegen kan...
Het productiebudget van Savages bedroeg circa $45 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Oliver Stone's negentiende bioscoopfilm circa $16,0 miljoen en eindigde op $47,4 miljoen. Wereldwijd kwam de teller op een redelijke $83,0 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot een kleine $1 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Savages. Het recensie-exemplaar is gelijk aan het winkelexemplaar en de schijf zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepkase. De vormgeving van de cover van de Blu-Ray uitgave helaas weinig weg van de redelijk fraaie eerste filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Deleted Scenes | Stone Cold Savages
Deze Blu-Ray uitgave van Savages bevat zo'n 50 minuten aan extra's. Het merendeel van de tijd is gevuld door "Stone Cold Savages", een uitvoerige vijfdelige Making Of met interviews met cast en crew en een blik achter de schermen. In deze vijf losse featurettes worden zaken besproken als het gelijknamige boek van Don Winslow, de bedoelingen van Oliver Stone en de productiefase. Ook de editor's, die met de perfectionist Stone samenwerkten, komen aan het woord. De negen verwijderde scènes zijn zeker leuk om even aan te zetten. Jammer dat Stone's audiocommentaar ontbreekt.
Over de negen minuten aan extra beeldmateriaal valt weinig te zeggen. Het zijn waarschijnlijk een aantal verlengde scènes, met hier en daar wat met extra uitingen van geweld.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De Blu-Ray van Savages is zoals we mogen verwachten: gewoon goed. De overwegend zeer kleurrijke beelden pakken prima uit in High Definition en de scherpte is van de bovenste plank. Ook de DTS-HD Master Audio 5.1 doet het prima tijdens zowel de dialoog- als actiescènes. Uiteraard mogen we de nette soundtrack niet vergeten te vermelden.

CONCLUSIE
Oliver Stone's Savages mag dan niet zo'n enorm succes zijn geweest bij de critici en aan de bioscoopkassa, het blijft zeker een heerlijke misdaadfilm. Het is duidelijk geen klassieker als Natural Born Killers, maar de liefhebber zal genieten en Stone's hand direct herkennen. Het is nog onduidelijk waar de regisseur zich komende tijd mee bezig zal houden.
De single disc Blu-Ray van Savages is degelijk. Het prima beeld en geluid wordt helaas niet aangevuld met aansprekende extra's. Ondanks dat "Stone Cold Savages" een redelijk beeld op de totstandkoming van de misdaadfilm geeft, zou je iets meer verwachten bij een dergelijke titel.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc van Savages is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair