'PlayStation 4' verschijnt eind 2013

Alles gaat sneller, via de cloud en we gaan vooral veel met elkaar delen.

De die-hard gamer weet ondertussen alles van de nieuwe PlayStation 4, die gisteren door Sony werd gepresenteerd. Een van de weinige dingen die niet bekend werd gemaakt is het uiterlijk van de console. Het "enige" dat er werd getoond was de nieuwe controller, die onder meer een touchpad(je) meekrijgt. Ook werd er ingezoomd op de eerste games en werd bekend dat het zich voornamelijk gaat focussen op het streamen van games (en dus mogelijk ook films) uit de cloud.

Uiteraard zit het apparaat vol met high-end hardware, zoals een X86 CPU, een standaard PC GPU, 8GB intern geheugen, een harde schijf, een Blu-ray drive, Bluetooth 2.1, USB 3.0 poorten, zowel bedraad als draadloos (b/g/n) internet, een HDMI-poort, optische audio output en zelfs nog een analoge AV-out poort. Ook werd bekend dat alles veel sneller zal gaan. Na een snelle opstart ga je namelijk gewoon verder met je game, die je vanaf de cloud zal spelen en op de achtergrond wordt ingeladen door een tweede processor.

De nieuwe controller, de DualShock 4, ziet er al een stuk gestroomlijnder uit een krijgt extra opties, zoals een kleine touchpad, een lichtbalk, een positiebepaler en een share-knop, waarmee je in een druk e.e.a. deel via social media of de PlayStation Network. Opmerkelijk is dat je het spel van een andere speler kunt overnemen. Ook komen er speciale apps voor smartphones, tablets en de PlayStation Vita die toegang bieden tot Sony's "snelste consolenetwerk ooit".

Verder gaat de nieuwe PlayStation gekoppeld worden aan de PlayStation Vita. Via Remote Play kunnen (alle) games worden gespeeld op de PS4 en op de Vita. De fysieke PS3 discs zullen waarschijnlijk niet in de console gaan passen.

Wat houdt dit in voor film? Waarschijnlijk gaat ook dit via de cloud en kun je straks doodeenvoudig je films in een cloud zetten en ze afspelen via je PS4 en afkijken via bijvoorbeeld (de app op) je tablet of smartphone. Misschien kunnen er zelfs meerdere films tegelijk afgespeeld worden op verschillende apparaten. De vraag is uiteraard hoeveel vrijheden Sony de gebruiker hierin gaat geven en hoe VOD aanbieders hierop gaan aansluiten.

Aanvulling: De PS4 kan ook 4K-films [waarschijnlijk geen games] afspelen. Dus als Ultra-HD over een jaar of 4 mainstream begint te worden, hebben PS4-eigenaren hier alvast een speler voor. Toch handig voor de toekomst. Met dank aan Geertvdheide.

Duidelijk is dat termen als "cloud", "sharing" en "streamen" de kernwoorden zijn voor de PlayStation 4, die overigens nog werd aangeduid als een prototype. De die-hard PS fan kan dit bericht waarschijnlijk aanvullen. Alvast bedankt voor je reactie hieronder.

Hieronder de volledige presentatie:



NieuwsFilm

meest populair