De Oscarwinnaars van 2013

Arjan volgde vannacht voor FilmTotaal de uitreiking van de 85ste Academy Awards op de voet.

Bekijk de afbeelding

Arjan volgt vannacht voor FilmTotaal de uitreiking van de 85ste Academy Awards op de voet. In dit liveblog zullen de hoogtepunten van de show en natuurlijk de winnaars bekend worden gemaakt.

06:00: Het was een weinig uitgesproken en geenszins opzienbare ceremonie. De buit werd eerlijk verdeeld. MacFarlane en muscialactrice Kristin Chenoweth sluiten op muzikale wijze de avond af.

Om de nacht af te sluiten een lijstje met de winnaars in elke categorie en de ranglijst van de films met de meeste binnengeharkte Oscars.

Winnaars per categorie:
Beste Film: Argo
Beste Regisseur: Ang Lee voor Life of Pi
Beste Acteur in een Hoofdrol: Daniel-Day Lewis voor Lincoln
Beste Actrice in een Hoofdrol: Jennifer Lawrence voor Silver Linings Playbook
Beste Acteur in een Bijrol: Christoph Waltz voor Django Unchained
Beste Actrice in een Bijrol: Anne Hathaway voor Les Misérables
Beste Originele Scenario: Django Unchained
Beste Bewerkte Scenario: Argo
Beste Animatiefilm: Brave
Beste Buitenlandse Film: Amour
Beste Documentaire: Searching for Sugar Man
Beste Korte Documentaire: Innocente
Beste Korte Film: Curfew
Beste Korte Animatiefilm: Paperman
Beste Score: Life of Pi
Beste Lied: Skyfall
Beste Geluidsmontage: Skyfall en Zero Dark Thirty
Beste Geluidsmix: Les Misérables
Beste Productieontwerp: Lincoln
Beste Cinematografie: Life of Pi
Beste Make-up en Haar: Les Misérables
Beste Kostuumontwerp: Anna Karenina
Beste Filmmontage: Argo
Beste Visuele Effecten: Life of Pi

Ranglijst winnaars:
1. Life of Pi (4)
2-3. Argo (3), Les Misérables (3)
4-6. Django Unchained (2), Lincoln (2), Skyfall (2)

5:58: Sinds de jaren vijftig is het gebruikelijk dat de producent(en) dit beeldje op het podium komt ophalen. Grant Heslov, Ben Affleck, George Clooney bestijgen daarom het podium.

5:56: And the Oscar goes to Argo.

05:52: Het is tijd voor de laatste en belangrijkste Oscar, namelijk die voor Beste Film. De prijs heet sinds 1962 Academy Award for Best Picture, na diverse naamsverandering te hebben ondergaan. Toen de Oscars eind jaren twintig van start gingen kende deze categorie steevast tien genomineerden. In 1944 werd dit terug gebracht naar slechts vijf. Vier jaar geleden werd dit pas weer teruggedraaid naar tien, om het bioscoopbezoek nog een extra boost te geven. Vreemd genoeg moesten we het vorig jaar en deze 85ste editie, ondanks de uitstekende filmoogst, doen met slechts negen titels. Aan Jack Nicholson de eer om de filmprijs der filmprijzen uit te reiken. Hij wordt hierbij bijgestaan door First Lady Michelle Obama via videoverbinding. Zou dat kunnen duiden op winst voor Lincoln?

Het lijstje genomineerden in alfabetische volgorde: Amour, Argo, Beast of the Southern Wild, Django Unchained, Les Misérables, Life of Pi, Lincoln, Silver Linings Playbook en Zero Dark Thirty.

De Golden Globe voor beste drama ging onlangs naar Argo en voor beste komedie/musical viel Les Misérables in de prijzen. Argo werd eveneens beloond met de BAFTA voor Beste Film.

05:47 De winnaar is Daniel Day-Lewis voor zijn indrukwekkende rol in het toch wel een tikkeltje droge Lincoln.

05:45 We zijn aanbeland bij de prijs voor Beste Acteur in een Hoofdrol. Deze wordt overhandigd door de actrice met de meeste Oscarnominaties (17!), Meryl Streep. De kanshebbers zijn: Bradley Cooper - Silver Linings Playbook, Daniel-Day Lewis - Lincoln, Hugh Jackman - Les Misérables, Joaquin Phoenix - The Master en Denzel Washington - [/i]Flight[/i].

Voor Cooper en Jackman (dit jaar eveneens winnaar van een Golden Globe) is het hun eerste Oscarnominatie. Phoenix mag drie nominaties voor zowel een bijrol als twee hoofdrollen op zijn cv vermelden, maar verzilverde er nog geen één. Day-Lewis, die voor zijn rol als zestiende president van de VS al een Golden Globe en een BAFTA scoorde, mocht in totaal vijf keer komen opdraven voor de Oscars en twee keer het podium bestijgen. Washington tot slot werd al zes keer genomineerd. De Flight-acteur won een Oscar voor zijn hoofdrol in Training Day en voor zijn bijrol in Glory.

05:43: De lucky lady is toch Jennifer Lawrence voor haar rol in Silver Linings Playbook. Toch nog van de nul af dus.

05:40: We gaan er vlot achterkomen welke actrice zich niet voor niets zo mooi heeft opgedoft en naar voren mag komen om de Oscar voor Beste Actrice in een Hoofdrol in ontvangst te nemen uit handen van de winnaar van vorig jaar, Jean Dujardin (hij blijkt te kunnen praten). De potentiële geluksvogels zijn: Jessica Chastain - Zero Dark Thirty, Jennifer Lawrence - Silver Linings Playbook, Emmanuelle Riva - Amour, Quvenzhané Wallis (zeg dat maar eens drie keer achter elkaar) - Beasts of the Southern Wild en Naomi Watts -The Impossible.

Het is een categorie van extremen, want de jarige Française Riva, die ook een BAFTA won, is de oudste genomineerde actrice in de geschiedenis van de Oscars en Wallis met haar negen zomers de jongste. Chastain, tevens winnares van een Globe, kreeg al eens een uitnodiging voor de ceremonie voor The Help, Lawrence voor Winter's Bone en Watts voor 21 Grams. Lawrence won onlangs ook een Globe voor haar rol in Silver Linings Playbook.

05:37: Schokkende constatering is dat The Master, maar vooral het met acht nominaties overladen Silver Linings Playbook nog met lege handen staan (en dat zal misschien ook wel zo blijven aangezien Day-Lewis en Riva de grootste kanshebbers zijn bij de hoofdrollen en Lincoln of Argo voor Beste Film).

05:35: De winnaar is Ang Lee, waarmee zijn ontroerende Life of Pi aan kop gaat. Gaat hij dan ook, volgens goede Hollywoodtraditie, de Beste Film binnenhalen?

05:33: Eindelijk tijd voor de grote prijzen. Fitnessgoeroe Jane Fonda en een fit ogende Michael Douglas reiken de Oscar uit voor Beste Regisseur. Dit jaar is de opvallende afwezige in het lijstje met genomineerde regisseurs Ben Affleck, die wel een BAFTA, een Golden Globe en zo'n beetje elke andere belangrijke filmprijs op zijn schoorsteenmantel mocht neerzetten voor zijn nagelbijtende gijzelingsthriller Argo. Afflecks collega's die wel kans maken op het felbegeerde beeldje zijn: Oostenrijker Michael Haneke voor Amour, Taiwanees Ang Lee voor Life of Pi, David O. Russell voor Silver Linings Playbook, Steven Spielberg voor [/i]Lincoln[/i] en Benh Zeitlin voor Beasts of the Southern Wild

Spielberg heeft als regisseur al zeven Oscar-nominaties op zak, waarvan hij er twee wist te verzilveren. Ook heeft de maker van Lincoln een ere-Oscar binnengesleept. Ang Lee won eerder een Oscar voor de regie van Brokeback Mountain en werd in deze categorie in totaal drie keer genomineerd. Voor Russell is het na The Fighter zijn tweede regienominatie. Haneke en Zeitlin dingen voor het eerst mee naar deze prijs.

05:27: De Oscarwinnaar is eveneens Tarantino. Ruim honderd keer het n-woord is geen obstakel geweest voor de leden van de Academy.

5:26: Voor hun werk achter de typemachine zijn in de categorie Beste Originele Scenario genomineerd: Michael Haneke - Amour, Quentin Tarantino - Django Unchained, John Gatins - Flight, Wes Anderson en Roman Coppola - Moonrise Kingdom en Mark Boal - Zero Dark Thirty.

De BAFTA en De Globe, die geen onderscheid maakt tussen origineel en bewerkt scenario gingen beide naar Tarantino.

05:25: De tweede Oscar voor Argo. Oscar-debutant Chris Terrio is terecht dolgelukkig.

05:24: We zijn aanbeland bij de Oscar voor de scenario's, uitgereikt door Charlize Theron en Dustin Hoffman, te beginnen met de bewerkte schrijfsels. De lijst met genomineerden is als volgt: Chris Terrio - Argo, Luc Alibar en Benh Zeitlin - Beasts of the Southern Wild, David Magee - Life of Pi, Tony Kushner - Lincoln en David O. Russel - Silver Linings Playbook.

Russell won eveneens een BAFTA voor zijn bewerking van het boek van Matthew Quick.

05:18: Tussenstandje. Nog geen grote uitschieters. Les Misérables en Life of Pi gaan aan kop met elk drie awards. De klappers moeten nog komen.

05:17: Adele had, zoals verwacht, het beste lied met de beste Bondsong in tijden.

05:15:: Norah Jones, wier vader Ravi Shankar onlangs overleed, zingt het genomineerde liedje van Ted. Ze heeft hierin ook een klein rolletje.

05:12: Dan de beste liedjesschrijver. Traditiegetrouw bevat een verfilmde musical - in dit geval Les Misérables - een nieuw liedje, het door Hugh Jackman vertolkte Suddenly om mee te mogen dingen naar een Oscar voor Beste Lied. De andere genomineerden zijn Before My Time uit [/i]Chasing Ice[/i], Pi's Lullaby dat te horen is in Life of Pi, de titelsong van Skyfall en Everybody Needs a Friend uit Ted. Adele won al een Golden Globe voor haar Bondsong.

05:11: De mooiste muziek is te horen in Life of Pi van Mychael Danna die na een eerdere nominatie zijn eerste Oscar binnenhaalt.

05:10: De eerste muziekcategorie is Originele Score. De genomineerde componisten zijn Dario Marianelli - Anna Karenina, Alexandre Desplat - Argo, Mychael Danna - Life of Pi, John Williams - Lincoln en Thomas Newman - Skyfall.

De BAFTA in deze categorie ging mee naar huis met Thomas Newman voor de 23e Bondfilm Skyfall. Newman mag met zijn negen nominaties nu wel eens een Oscar krijgen. Het aantal nominaties van Spielbergs vaste componist Williams zijn niet meer te tellen. Hij won er tot nu toe vijf. De Golden Globe ging naar de muzikanten van Cloud Atlas, die bij de Oscars naast het net vissen.

05:08: De cast van het precies tien jaar geleden met Beste Film bekroonde Chicago komt de muziekprijzen uitdelen.

04:57: Koffiezetter George Clooney kondigt het filmpje aan met al het talent dat ons het afgelopen jaar ontvallen is. Zonder iemand te kort te willen doen: acteur Ernest Borgnine, acteur Jack Klugman, acteur Michael Clarke Duncan, acteur Charles Durning, regisseur Tony Scott, regisseur en scenarist Nora Ephron, Disney-componist Robert B. Sherman en componist Marvin Hamlisch (geëerd met een zeldzaam optreden door Barbra Streisand die zijn Memories zingt). Schande dat onze eigen Sylvia Kristel ontbreekt!

04:54: Nog te gaan: de prijsjes voor muziek en scenario's, hoofdrollen, regisseur en natuurlijk Beste Film.

04:51: Salma Hayek vertelt ons iets over de Governors Awards. Jeffrey Katzenberg is één van de gelukkigen dankzij zijn liefdadige inborst.

04:49: En ik heb het nog niet getikt of Lincoln harkt zijn eerste Oscar binnen.

04:48: De volgende titels maken kans op een Oscar voor Productieontwerp. Anna Karenina, The Hobbit: An Unexpected Journey, Les Misérables, Life of Pi en Lincoln. Les Mis won begin februari de BAFTA in deze categorie.

04:47: Grote kanshebber Lincoln heeft trouwens nog niets binnengehaald. Daniel Radcliffe en Kristen Steward komen op.

04:44: Een zelfverklaarde botoxvrije Nicole Kidman (eerst zien dan geloven) schotelt ons de laatste drie kanshebbers voor Beste Film voor: Silver Linings Playbook, Django Unchained en Amour.

04:35: Jennifer Lawrence kondigt toekomstig Oscarwinnares Adele aan die de titelsong van Skyfall zingt.

04:34: De winnaar is William Goldenberg die na twee eerdere nominaties (The Insider en Seabiscuit), eindelijk wint voor Argo. Argo is nu ook van de nul af.

04:33:Sandra Bullock geeft de prijs weg voor de Beste Montage. De volgende editors zijn genomineerd voor hun knip- en plakwerk: William Goldenberg - Argo, Tim Squyres - Life of Pi, Michael Kahn - Lincoln, Jay Cassidy en Crispin Struthers - Silver Linings Playbook en tot slot William Goldenberg en Dylan Tichenor - Zero Dark Thirty. Argo won eveneens een BAFTA voor de montage.

04:31: We motten allemaal naar het museum voor Motion Picture Arts and Science als het aan de president van de Academy Hawk Koch ligt.

04:23 De winnares is - niet verrassend maar ontzettend verdiend - Anne Hathaway die zich voor haar rol uithongerde en in beeld heur haar liet afscheren. Emotioneel begint ze haar speech met: 'it came true'.

04:20: Christopher Plummer won vorige jaar voor zijn bijrol in Beginnersi en mag daarom dit jaar de prijs uitreiken in de categorie Beste Actrice in een Bijrol. Dat is aan één van de volgende dames: Amy Adams - The Master, Sally Field - Lincoln, Anne Hathaway - Les Misérables, Helen Hunt - The Sessions of Jacki Weaver - Silver Linings Playbook.

Hathaway, die al eens eerder genomineerd werd voor een Oscar, is met haar hartscheurende vertolking van Fantine in Les Mis de gedoodverfde winnares. Ze cashte met haar close up snottenbellenvertolking van I Dreamed a Dream eveneens een BAFTA en een Globe. Hunt won al eens voor As Good As It Gets en Field heeft al twee beeldjes op haar schoorsteenmantel staan. Adams won na drie eerdere kansen nog nooit, wat eveneens geldt voor de Australische Weaver die nu voor een tweede keer genomineerd is voor een Oscar. Silver Linings Playbook heeft trouwens de eer om als eerste film vier acteursnominaties op zak te hebben.

04:15: We hebben blijkbaar twee winnaars (is dit eerder gebeurd in de Oscarhistorie?) Zero Dark Thirty en Skyfall. De kop is eraf voor Kathryn Bigelow.

04:15: Anders dan bij de BAFTA's (waar Les Misérables won) kennen de Oscars twee categorieën voor het beste geluid. De kanshebbers voor de Geluidsmontage zijn Argo, Django Unchained, Life of Pi, Skyfall en Zero Dark Thirty.

04:14: Het oor wordt het meest verwend in Les Misérables.

04:12: Marky Mark zonder Funky Bunch maar met groffe beer Ted reiken de Oscar voor Geluidsmix uit. De genomineerde films in de categorie Sound Mixing zijn Argo, Les Misérables, Life of Pi, Lincoln en Skyfall.

04:10: Trekkies Chris Pine en Zoe Saldana blikken terug op de technische en wetenschappelijke Oscars die eerder zijn uitgereikt.

04:00: Gelijktijdig typen en kijken is best lastig. Dan kan er wel eens een foutje insluipen. Gelukkig houden onze wakkere bezoekers me scherp. De cast van het indrukwekkende Les Mis maakt het muziekrondje af. Hugh Jackman zingt het nieuwe nummer Suddenly dat het over enige tijd mag afleggen tegen de titelsong van Skyfall. De bewijzen dat er echt live is gezongen op de set van Les Mis worden nu wel heel sterk met het massale gebelt op het Oscarpodium.

03:54: John Travolta kondigt de volgende muziekronde aan. Catherine Zeta Jones zingt All That Jazz uit Chicago. Het is overduidelijk niet live. Een inmiddels dunne Jennifer Hudson vertolkt And I Am Telling You uit Dream Girls (overduidelijk WEL live).

03:51: Het felbegeerde beeldje reist af naar Oostenrijk, want de winnaar is Amour. Een tweede voor Beste Film lijkt uitgesloten.

03:50: Het tiende beeldje van vanavond is die voor Beste Buitenlandse Film en wordt gepresenteerd door Jennifer Garner en Jessica Chastain. Het komt wel eens vaker voor dat een film zowel genomineerd is in de categorie Beste Film als Beste Buitenlandse Film. Dit jaar gaat deze eer naar Michael Hanekes Amour, die ook de Golden Globe en een BAFTA binnensleepte. Andere buitenlandse films die meedingen naar een Oscar dit jaar zijn het Canadees-Afrikaanse kindsoldatendrama Rebelle, het Chileense No, het Deense koningsdrama A Royal Affair en de Noorse biopic Kon-Tiki.

03:45 De Beste Lange Documentaire is Searching for Sugar Man (die trouwens zeer aan te raden is). Malik Bendjelloul en Simon Chinn nemen de prijs in ontvangst. De bedankjes moeten echt heel kort dit jaar anders word je door dreigende muziek overstemd.

03:44: Ben Affleck komt opdraven om de prijs voor Beste Documentaire uit te reiken. De winnaar zit in dit rijtje: 5 Broken Cameras over het vreedzame verzet van een Palestijnse boer, The Gatekeepers, over de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, de Aidsdocu How to Survive a Plague, The Invisible War dat verhaalt over misbruik in het Amerikaanse leger en BAFTA-winnaar Searching for Sugar Man over muzieklegende Rodriguez.

03:39: Liam Taken Neeson leidt de volgende drie kanshebbers voor Beste Film in: Argo, Lincoln (waarin Neeson zelf eerst de hoofdrol zou spelen) en Zero Dark Thirty.

03:36: De Oscar gaat naar Innocente van Sean Fine en Andrea Nix.

03:35: Hoe zeer we met film ook ondergedompeld willen worden in een droom, de werkelijkheid wordt als sinds jaar en dag met een Oscar gewaardeerd. De eerste categorie is de Beste Korte Documentaire. Genomineerd zijn: Innocente (vijftienjarige kunstenares), Kings Point (bejaardenhuis in Florida), Monday at Racine (kapsalon voor kankerpatiënten), Open Heart (hartchirurgie in Soedan) en Redemption (vuilophalers in New York).

03:34: De beste korte film is Curfew gemaakt door Shawn Christensen.

03:33: Filmechtpaar Kerry Washington en Jamie Foxx reiken de Oscar voor Beste Korte Film uit. Er is alweer een twee Nederlandse kanshebbers bij met Death of a Shadow (de andere is de categorie van Beste Visuele Effecten). De volgende vier fictiewerkjes gaan hierme de strijd aan: Asad, Buzkashi, Curfew en Henry.

03:25: Een strak ingesnoerde Dame Shirley Bassey brengt de titelsong van Goldfinger ten gehore. Ze heeft ondanks haar leeftijd nog een flinke strot wat haar een staande ovatie oplevert.

03:22: Halle Berry leidt 50 jaar James Bond in.

03:20: In Les Misérables waren ze ondanks alle ellende het best gekapt en geschminkt. Het is het eerste beeldje voor de verfilmde musical. Lisa Westcott en Julie Dartnell nemen hem in ontvangst.

03:19: Zonder make-up en fatsoenlijk haar zien de acteurs er niet uit. Daarom is er een Oscar in het leven geroepen voor deze discipline. De drie kanshebbers zijn: Hitchcock, The Hobbit: An Unexpected Journey en Les Misérables. De laatste won eveneens een BAFTA.

03:18: Jacqueline Durran wint voor Anna Karenina. Ze was twee keer eerder genomineerd voor Atonement en Pride & Prejudice.

03:17: Channing Tatum en Jennifer Aniston (in enorme rode jurk) komen op. Het is tijd voor de kostuums. Genomineerd zijn: Anna Karenina, Les Misérables[/i], Lincoln, Mirror Mirror en Snow White and the Huntsman. Volgens de Britten zagen de Russen er het beste uit, want Anna Karenina won onlangs een BAFTA.

03:10: De tijger van Life of Pi zag er het spectaculairst uit. En een Hollander op het podium!

03:09: Beste Visuele Effecten. De lijst met genomineerden ziet er als volgt uit: The Avengers, The Hobbit: An Unexpected Journey, Life of Pi, Prometheus en Snow White and the Huntsmen.

Voor Josh Whedon en Ridley Scott is deze categorie de enige kans op een Oscar voor hun prijzenkast. Er zit trouwens een Nederlands tintje aan deze categorie, want 'onze eigen' Erik-Jan de Boer, inmiddels ook al in het bezit van een BAFTA, is één van de genomineerden voor Life of Pi.


03:08: De langharige Chileen Claudio Miranda wint voor Life of Pi.

03:05: Robert Downey Jr., Chris Evans, Jeremy Renner, Mark Ruffalo en Samuel L. Jackson promoten The Avengers nog maar even. De best bezochte film van het jaar, maar slechts één nominatie. De prijs die ze uitreiken is die voor Beste Cinematografie.

Voor hun camerawerk zijn de volgende mannen (helaas geen vrouwen) genomineerd: Seamus McGarvey - Anna Karenina, Robert Richardson - Django Unchained, Claudio Miranda - Life of Pi, Janus Kaminski - Lincoln en Roger Deakins - Skyfall.

Het oogstrelende camerawerk van Life of Pi werd eerder deze maand al beloond met een BAFTA.


03:01: Reese Witherspoon kondigt de eerste drie films aan die zijn genomineerd voor Beste Film: Les Misérables, Life of Pi en de indy Beasts of the Southern Wild.

03:00: Ja dus, want de winnaar is Brave van Mark Andrews en Brenda Chapman.

02:59: Sinds 2001 wordt er een aparte Oscar uitgereikt voor Beste Animatiefilm. Pixar won al zes keer in deze categorie en dingt dit jaar mee met het in Schotland gesitueerde Brave. De andere vier kanshebbers zijn Frankenweenie, ParaNorman, The Pirates! In an Adventure with Scientists! en Wreck-It Ralph.

Maar liefst drie stop-motion produkties dit jaar. Brave won zowel de Golden Globe als de BAFTA, maar kom daar ook nog een Oscar bij?

02:58: And the Oscar goes to Paperman.

02:57: De tweede Oscar die vanavond (of in ons geval: vannacht) wordt uitgereikt is die voor Beste Korte Animatiefilm. Paul Rudd en Melissa McCarthy mogen hem overhandigen. De genomineerde titels zijn: Adam and Dog, Fresh Guacamole[/i], Head Over Heels, Paperman en [/i]The Simpsons: The Longest Daycare[/i].

02:52: Ah, Jack Nicholson is eindelijk weer van de partij. Met zonnebril natuurlijk!

02:51: Het eerste felbegeerde beeldje gaat naar Christoph Waltz voor wat eigenlijk gewoon een hoofdrol was in Django Unchained.

02:46: Tijd voor de eerste prijs. Octavia Spencer (The Help) verschijnt ten tonele om de winnaar voor Beste Mannelijke Bijrol te onthullen. Voor hun bijrollen zijn genomineerd: Alan Arkin - Argo, Robert De Niro - Silver Linings Playbook, Philip Seymour Hoffman - The Master, Tommy Lee Jones - Lincoln en Christoph Waltz - Django Unchained.

De nominatie in de categorie Beste Acteur in een Bijrol voor Hoffman is wat misplaatst omdat zijn bijdrage in Paul Thomas Andersons The Master zeker net zo groot is als die van tegenspeler Joaquin Phoenix. Hoffman heeft al een Oscar op zak voor zijn rol als schrijver Truman Capote, Arkin voor Little Miss Sunshine en Jones voor The Fugitive. Alle drie zijn door de Academy in totaal vier keer genomineerd geweest. De Niro heeft twee beeldjes op zijn nachtkastje staan en heeft met dit jaar meegerekend daarnaast nog eens vijf nominaties. De Oostenrijkse BAFTA en Globe-winnaar Waltz werd één keer eerder beloond met een Oscar voor Quentin Tarantino's Inglourious Basterds.

02:46: MacFarlane lijkt na de instructies van Kirk zijn rol als gastheer gevonden te hebben en vertolkt zijn versie van Be Our Guest uit Beauty and the Beast. De show kan eindelijk van start gaan na een wat rommelige opening.

02:41: Flight wordt nagespeeld met sokpoppen en Daniel Radcliffe en Joseph Gordon-Levitt doen met MacFarlane een zangnummertje.

02:36: William Shatner (ja hij leeft nog) grijpt in als Captain Kirk, waarna MacFarlane de voorgevels van actrices bezingt. Voor de liefhebber worden ook de betreffende filmtitels opgesomd.

02:30: De show wordt geopend door Seth MacFarlane. Het thema is 'Muziek in film'. De presentator lijkt nog wat onwennig in zijn rol en grapt traditiegetrouw de kanshebbers aan elkaar, aangevuld met wat roddels en actualiteiten.

01:10: Hopelijk hoeven de luciferhoutjes voor de oogleden er niet aan te pas te komen en doet een flinke pot sterke koffie wonderen. Ik hoop jullie vannacht op de hoogte te kunnen houden van de 85ste Oscaruitreiking in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles. Het belooft een uitreiking van een dikke 3,5 uur te worden met muzikale omlijsting van ondermeer Barbra Streisand, Adele en Shirley Bassey. De avond wordt aan elkaar gepraat door de man achter Ted en Family Guy, Seth MacFarlane.

Terwijl inmiddels de rode loper aan Hollywood Blvd. wordt platgetrapt en de make-up nog even wordt bijgewerkt alvast een lijstje met de grootste kanshebbers. Tussen haakjes het aantal nominaties per film. Lincoln (12), Life of Pi (11), Les Misérables (8), Silver Linings Playbook (8), Argo (7), Amour (5), Django Unchained (5), Skyfall (5), Zero Dark Thirty (5), Anna Kerenina (4), Beasts of the Southern Wild (4), The Hobbit: An Unexpected Journey (3), The Master (3), Flight (2), Snow White and the Huntsman (2).

NieuwsFilm

meest populair