Interview

Interview met Ray Winstone

De markante Brit wil nog wel een paar vervolgen op The Sweeney maken.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Michelle Iwema op 03.06.2013 om 22:10 in Interview


Ray Winstone is bekend van rollen in o.a. Nil by Mouth, The War Zone, Sexy Beast, Cold Mountain, King Arthur en The Departed. Dit jaar was de cockney Engelsman te zien in The Sweeney (lees hier de recensie) als de bikkelharde politieagent Jack Regan. In het kader van de dvd- en Blu-rayrelease van The Sweeney sprak FilmTotaal met Ray Winstone over de film, de serie en shootouts op Trafalgar Square.

The Sweeney is gebaseerd op de gelijknamige iconische tv-serie. In een van de afleveringen uit 1976 had je een kleine rol. Is met je rol van Jack Regan de cirkel nu rond?

"In zekere zin is dat absoluut het geval. Ik was zeventien jaar oud toen ik mocht figureren in de tv-serie. Die was in Engeland enorm populair en ik weet nog hoe ik opkeek tegen Jack Thaw en Dennis Waterman, die de hoofdrollen vertolkten. Nu vele jaren later, ik tel liever niet hoeveel jaar, speel ik Jack Regan. Het is ongelofelijk een rol te mogen spelen, die ik zelf anderen op geweldige wijze zag invullen."

Was je terughoudend in het 'ja zeggen' tegen een rol die door Jack Thaw zo bekend was gemaakt?

"In de eerste instantie niet. Ik werd vijf jaar geleden gevraagd of ik dit wilde doen, het duurde even voor we er mee aan de slag gingen. Pas toen de eerste draaidag steeds dichterbij kwam, ging ik erover nadenken. De dag voor we gingen schieten, vroeg ik me af of ik gek was geworden om ja te zeggen. Ik wilde mezelf wel stompen, dat ik deze rol ging vertolken. Maar toen was het al te laat en moest ik er honderd procent tegenaan. Nu ben ik heel dankbaar dat ik heb toegezegd en de kans kreeg Jack Regan te spelen."

Je speelt samen met Ben Drew in de film, die beter bekend is als rapper Plan B. Hoe was het om met hem samen te werken.

"'Little Ben' is geweldig. Hij doet me denken aan een jongere versie van mezelf. Zowel Ben als ik hebben geen theaterschool gedaan voor we begonnen met films maken. Het betekent dat je aan de slag gaat zonder al te veel van acteertechniek af te weten. Aan de andere kant zorgt het ervoor dat je rauw bent en leert terwijl je bezig bent. Ben ging er helemaal voor en ik zag hem elke dag groeien als acteur. Het was daarnaast een plezier om met hem om te gaan, dus we hadden een hele fijne samenwerking."

Wat voor regisseur is Nick Love?

"Je weet dat je een leuke dag tegemoet gaat, wanneer je op de set aankomt en ziet dat de regisseur zijn pyjama aan heeft. Zo ging Nick gekleed, misschien met een sjaaltje erbij om het af te maken. Hij regisseerde altijd met een goed humeur. Het was een inspannende shoot, omdat we weinig tijd hadden om veel takes te doen. Waar ik bij andere films misschien zes of acht takes kreeg, moest het hier binnen twee of drie erop staan. Maar het zorgde ervoor dat we allemaal erg gefocust waren. Nick wist dat voor elkaar te krijgen, terwijl we het allemaal ook erg naar onze zin hadden. De sfeer van de cast en crew was op deze set geweldig. Nick is door en door een eersteklas regisseur in de manier waarop hij dit allemaal op zo een leuke wijze voor elkaar wist te krijgen."

In de film zit een zinderende shootout die gefilmd is op Trafalgar Square in Londen. Hoe hebben jullie daar toestemming voor gekregen?

"Het is heel bijzonder, dat we dat mochten doen. Ik denk dat er maar twee franchises zijn die daar zoiets zouden mogen filmen, namelijk James Bond en The Sweeney. Dat laat wel zien hoe iconisch deze serie was in Engeland. Het filmen hadden we binnen een ochtend voor elkaar. We hadden verschillende camera's geplaatst, maar het meeste van wat is gebruikt, werd gefilmd met een handheld."

Komt er een sequel?

"Dat is zeker de bedoeling. Tijdens het filmen van The Sweeney waren we al bezig met ideeën voor een verhaallijn van een vervolg. We wilden alleen een tweede film maken als hij een geweldig plot zou hebben. Ik denk dat als we het op deze wijze blijven benaderen, er misschien wel drie, vier of vijf sequels kunnen komen. De cast en crew hebben er in ieder geval zin in om opnieuw samen te werken. Zodra bekend werd dat we dit gingen doen, belden ze allemaal op om weer mee te mogen werken. Alle acteurs zoals Ben Drew en Damian Lewis zijn weer van de partij. Dat laat zien hoe leuk iedereen de samenwerking vond."

Je bent binnenkort te zien in Noah, kun je daar iets over vertellen?

"Het gaat om een hoop dieren, een ark en veel regen. Nee serieus, het wordt het een geweldig spektakel en ik hoefde uiteraard niet lang na te denken om ja te zeggen. Ik kreeg de kans om samen te werken met Russel Crowe. Die man is altijd goed in welke film hij ook speelt. Als regisseur werkte ik samen met Darren Aronofsky. Het was een plezier om met hem te mogen werken. Die man heeft een geweldige visie."

Zijn er projecten waar je graag mee aan de slag gaat, of mensen met wie je een keer zou willen werken als de gelegenheid zich voordoet?

"Ik ben al twee jaar bezig om The Death of Bunny Munro van de grond te krijgen, gebaseerd op een boek van de zanger Nick Cave. Het is een donker verhaal, dat me interessant lijkt om te verfilmen. Verder zou ik heel graag werken met Ridley Scott. Maar ik heb geluk dat ik telkens weer weet te werken met geweldige mensen. 'I'm happy with my lot'."

The Sweeney is sinds 29 mei verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JamesBond

Avatar

Ik vind hem een geweldige vent! Eigenlijk zie ik hem nog best wel eens een James Bond-schurk spelen :D

Angelater

Avatar

Heb Winstone ook altijd wel gemogen. De film '44 Inch Chest' gaf daarvoor wel de doorslag. The Sweeney zelf was als film niet super geweldig, hij had zo zijn momenten, maar het was niet iets om naar huis over te schrijven. Dat de film gebaseerd is op een tv-serie doet mij minder kwetsend over de film denken.

Goov25

Avatar

Haha understatement van het jaar: Aan de andere kant zorgt het ervoor dat je rauw bent en leert terwijl je bezig bent. Als er iemand 'rauw' is, is het Ray Winstone wel :E

Ik vind hem ook altijd top spelen! Echt zo'n ruige lompe bonk, heerlijk! T+)

The Sweeney viel mij mee. Ik had een B-film verwacht, maar hij wist me nog best te vermaken! Uiteraard; een aanschaf of een 2e kijkbeurt is niet nodig, maar toch een best filmpje :)

Frietgezicht

Avatar

Bij zo'n artikel met een interview ben ik ook altijd wel benieuwd hoe iemand overkomt. Heel aardig of arrogant bijv?Haal je dr niet uit als het alleen tekst is.

nieuwslaatste nieuws

meest populair