Blu-ray

Blu-Ray Review: Jagten

De Deense topper van Thomas Vinterberg met een geweldige Mads Mikkelsen.

door Bram de Groot op 12.06.2013 om 16:03 in Blu-ray


Regie: Thomas Vinterberg | Cast: Mads Mikkelsen (Lucas), Thomas Bo Larsen (Theo), Annika Wedderkopp (Klara), Lasse Fogelstrøm (Marcus), Susse Wold (Grethe), Anne Louise Hassing (Agnes), Lars Ranthe (Bruun), Alexandra Rapaport (Nadja), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 25 oktober 2012 | Retail release: 21 mei 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Deens en Frans 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands, Frans | Aantal Discs: 1 x Blu-Ray | Distributeur: Wild Bunch / A-Film | EAN: 8716777944288 | FilmTotaal Recensie

In 1998 wist de Deense "Dogma"-regisseur Thomas Vinterberg al te verrassen met het knappe en voor een Golden Globe-genomineerde Festen. Het duurde uiteindelijk tot afgelopen jaar voordat hij zich weer - op een positieve manier - in de kijker wist te spelen. Via het net zo aangrijpende als grauwe Jagten gaf hij acteur Mads Mikkelsen de hoofdrol van zijn leven. Ondanks dat hij terecht tot Best Actor op het filmfestival in Cannes werd verkozen, bleef een bijna logische Oscarnominatie uit. Het kleine maar pakkende drama over pedofilie was in het thuisland Denemarken een groot succes, aangezien het daar zo'n $8,0 miljoen noteerde aan de bioscoopkassa. Mogelijk mede doordat Nederland de laatste jaren is opgeschrikt door zaken als de Amsterdamse zedenzaak (Robert M.) scoorde The Hunt, zoals de internationale filmtitel luidt, ook erg sterk in de Nederlandse bioscopen. En dit is terecht ook, aangezien Jagten van begin tot eind flink spannend blijft. De Blu-Ray werd onlangs door Wild Bunch / A-Film uitgegeven.

SYNOPSIS
In Jagten wordt kleuterleider Lucas door de vijfjarige Klara beschuldigd van misbruik. Zijn leven verandert van het ene op het andere moment in een nachtmerrie, aangezien het nieuws zich snel verspreidt en de inwoners van het dorp zich tegen hem beginnen te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas tot doelwit is verklaard.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Jagten:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Jagten met 91% behoorlijk "fresh". De IMDb noteert een tevens prima 8,2 bij ruim 20 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het Deense drama met een 8,8 (Stem zelf!). FT recensent Danitsa Linders gaf 3,5 ster naar aanleiding van haar recensie.
Een reactie van FT bezoeker Juulvdl: ... Het is facinerend hoe een klein kinderlijk leugentje een heel dorp tegen één persoon keert, en zijn leven een hel maakt. Het verhaal is goed uitgewerkt, de karakters zijn levensecht, net als de drama. De acteurs dragen de film; Mads Mikkelsen is heel overtuigend als Lucas, en Annika Wedderkopp als de 5-jarige Klara is zeker net zo goed....
Het productiebudget van Jagten bedroeg circa $3,8 miljoen. In de States draait Thomas Vinterbergs achtste bioscoopfilm pas vanaf 12 juli. Wereldwijd staat de teller op zo'n $15 miljoen. Uiteraard scoorde het in het thuisland Denemarken al erg sterk, aangezien het daar tot een kleine $8,0 miljoen kwam. De bioscoopopbrengst in Nederland was ook aanzienlijk met $1,5 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Jagten. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase, met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De redelijk basic vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt overeen met de filmposter, die zowel is gebruikt met de originele Deense titel Jagten als de internationale titel The Hunt. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Naast de trailer zijn er jammer genoeg geen extra's toegevoegd aan deze Blu-Ray uitgave van Jagten.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld en geluid van deze uitgave van Wild Bunch / A-Film mag er best zijn. Vooral in close-ups valt de scherpte goed op. Verder zijn er geen enorm opvallende zaken te melden, aangezien het beeld vrij sober is en er niet bepaald uitspringt qua kleurgebruik. Ook bevat het drama weinig merkbare geluidseffecten. Dit is ook niet raar, aangezien de film voornamelijk op dialoog is gericht.

CONCLUSIE
Jagten bewijst maar weer eens dat juweeltjes niet met een budget van $100 miljoen gemaakt hoeven te worden. Het is ook fraai om te zien dat het Nederlandse publiek flink uitliep voor deze verhoudingsgewijs kleine titel. Regisseur Vinterberg werkt ondertussen aan de Engelstalige film Far from the Madding Crowd met namen als Carey Mulligan en Matthias Schoenaerts. Acteur Mads Mikkelsen is al enige tijd te zien in de Engelstalige tv-serie Hannibal en duikt waarschijnlijk nog in vele Hollywood titels op.
Deze Blu-Ray van Jagten is - op de sleeve na - ronduit basic. Er zijn geen extra's en het beeld en geluid voldoen prima. En hier is alles mee gezegd.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Jagten is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Wild Bunch / A-Film voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

B@chelor

Avatar

Shit, moet deze nog steeds zien!!

Banned

Avatar

Was wel een zeer goeie film maar om het nu een fenomenale film te noemen? ... Mwa.

Wel leuk dat A-film slipcovers mooie matte slipcovers rond hun case doet. Staat netjes in de blu-ray kast.

ValarMorghulis

Avatar

B@chelor "Shit, moet deze nog steeds zien!!"

Ik ook! Was hem helemaal vergeten :N Maar een film met Mads is altijd goed :P

wallace

Avatar

Zeer goede film, ga ik zeker halen op Blu-Ray.

wolllie

Avatar

Jammer van de flits op de foto.

Spijker2

Avatar

Zelfs de titel is perfect....

nieuwslaatste nieuws

meest populair