Jagten (2012)

The lie is spreading.

Thomas Vinterberg is back on track met dit wrange drama over een man voor wie het leven een hel wordt als hij ten onrechte van kindermisbruik wordt beschuldigd.
play

8,1 details

  • 115 Min
  • Drama
  • Denemarken
  • Zweden
115 Min Denemarken

Wanneer kleuterleider Lucas door de vijfjarige Klara wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. Het nieuws verspreidt zich snel en de inwoners van het dorp beginnen zich tegen hem te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas tot doelwit is verklaard.

Alt titel
The Hunt
Regie
Thomas Vinterberg
Cast
Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Alexandra Rapaport, Annika Wedderkopp, Lars Ranthe, Anne Louise Hassing, Lasse Fogelstrøm, Jytte Kvinesdal, Susse Wold, Daniel Engstrup, Sebastian Bull Sarning, Troels Thorsen, Søren Rønholt, Hana Shuan, Steen Ordell Guldbrand Jensen.
Budget
$ 3.800.000
Opbrengst
$ 16.800.000
Release
25.10.2012
Release NL
25.10.2012
Release DVD
07.05.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Thomas Vinterberg | Cast: Mads Mikkelsen (Lucas), Thomas Bo Larsen (Theo), Annika Wedderkopp (Klara), Lasse Fogelstrøm (Marcus), Susse Wold (Grethe), Anne Louise Hassing (Agnes), Lars Ranthe (Bruun), Alexandra Rapaport (Nadja), e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2012

Vrolijk zijn de films van regisseur Thomas Vinterberg zelden. Ook Jagten getuigt van een niet al te blijmoedig wereldbeeld. Zijn hit Festen markeerde in 1995, samen met The Idiots (1998) van wapenbroeder Lars von Trier, het begin en tevens hoogtepunt van de Dogme95-beweging. Dit verbond schrijft voor dat regisseurs zich aan strikte regels moeten houden om film weer zijn puurheid terug te geven. Inmiddels zijn beide Denen ver verwijderd van het manifest waarvoor zij bijna twintig jaar terug pleitbezorger waren. Grootverbruikers van de thema’s geweld, gekte en het kwade in de mens zijn ze echter nog steeds.

Anderen maken voor Lucas uit dat hij verdrietig en verloren is. Welke kerel van tweeënveertig werkt op een kleuterschool? De goedzak heeft al wat klappen te incasseren gehad met een echtscheiding, een onredelijke ex die papadag het liefst uit haar vocabulaire zou schrappen en een gedwongen ontslag. Zodoende heeft hij zijn werkveld verplaatst naar de plaatselijke kleuterschool. Lucas put veel kracht uit de blije gezichtjes die elke ochtend staan te springen hun favoriete leraar te zien en hij leeft op tijdens de jachtuitjes met zijn maten uit het dorp, weekenden vol bier en bravoure. Als het geluk hem eindelijk weer eens toelacht – zijn puberzoon besluit liever bij zijn vader te wonen en die leuke nieuwe collega begint schaamteloos met hem te flirten – wordt hij door de directrice van de kleuterschool op het matje geroepen. De kleine Klara vertelde een verschrikkelijk verhaal, waarin de begrippen ‘nare meester Lucas’ en ‘penis’ een hoofdrol speelden. Het duurt niet lang of de jacht op de vermeende pedoseksueel wordt geopend. En masse wordt hij veroordeeld, geweigerd, bedreigd en in elkaar gerost. Het eens zo hechte dorp verandert in een niet te temmen beest en het leven van de onschuldige Lucas in een hel.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Jagten Nieuwsberichten

Laatste reacties

benjamin

"...[quote=Moviespecialist]Wow!!!! Jagten staat nu op nummer 1 in de top 100! Ik heb de film nog niet......"

B0ris

"...WOW! Ben helemaal omver geblazen door deze prachtige film! Woorden komen tekort om dit prachtige Dee......"

Moviespecialist

"...Wow!!!! Jagten staat nu op nummer 1 in de top 100! Ik heb de film nog niet gezien, maar als hij ho......"