Recensie

Jagten (2012)

Thomas Vinterberg is back on track met dit wrange drama over een man voor wie het leven een hel wordt als hij ten onrechte van kindermisbruik wordt beschuldigd.

door Danitsa Linders om 20:57 in RECENSIES
Jagten poster
Regie: Thomas Vinterberg | Cast: Mads Mikkelsen (Lucas), Thomas Bo Larsen (Theo), Annika Wedderkopp (Klara), Lasse Fogelstrøm (Marcus), Susse Wold (Grethe), Anne Louise Hassing (Agnes), Lars Ranthe (Bruun), Alexandra Rapaport (Nadja), e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2012

Vrolijk zijn de films van regisseur Thomas Vinterberg zelden. Ook Jagten getuigt van een niet al te blijmoedig wereldbeeld. Zijn hit Festen markeerde in 1995, samen met The Idiots (1998) van wapenbroeder Lars von Trier, het begin en tevens hoogtepunt van de Dogme95-beweging. Dit verbond schrijft voor dat regisseurs zich aan strikte regels moeten houden om film weer zijn puurheid terug te geven. Inmiddels zijn beide Denen ver verwijderd van het manifest waarvoor zij bijna twintig jaar terug pleitbezorger waren. Grootverbruikers van de thema’s geweld, gekte en het kwade in de mens zijn ze echter nog steeds.

Anderen maken voor Lucas uit dat hij verdrietig en verloren is. Welke kerel van tweeënveertig werkt op een kleuterschool? De goedzak heeft al wat klappen te incasseren gehad met een echtscheiding, een onredelijke ex die papadag het liefst uit haar vocabulaire zou schrappen en een gedwongen ontslag. Zodoende heeft hij zijn werkveld verplaatst naar de plaatselijke kleuterschool. Lucas put veel kracht uit de blije gezichtjes die elke ochtend staan te springen hun favoriete leraar te zien en hij leeft op tijdens de jachtuitjes met zijn maten uit het dorp, weekenden vol bier en bravoure. Als het geluk hem eindelijk weer eens toelacht – zijn puberzoon besluit liever bij zijn vader te wonen en die leuke nieuwe collega begint schaamteloos met hem te flirten – wordt hij door de directrice van de kleuterschool op het matje geroepen. De kleine Klara vertelde een verschrikkelijk verhaal, waarin de begrippen ‘nare meester Lucas’ en ‘penis’ een hoofdrol speelden. Het duurt niet lang of de jacht op de vermeende pedoseksueel wordt geopend. En masse wordt hij veroordeeld, geweigerd, bedreigd en in elkaar gerost. Het eens zo hechte dorp verandert in een niet te temmen beest en het leven van de onschuldige Lucas in een hel.

Waar in het thematisch verwante Doubt, met glansrollen voor Meryl Streep en Philip Seymour Hoffman, de kwestie speelde of de van misbruik verdachte volwassene zich ook daadwerkelijk aan het jeugdige slachtoffer vergrepen heeft, stelt Jagten die hamvraag niet. Lucas is onschuldig en zelf het grootste slachtoffer in de klopjacht die op de leugen volgt.

Vinterberg en scenarist Tobias Lindholm (eerder maakten zij samen Submarino) durven veel weg te laten. Wat over het algemeen tot een van de sleutelscènes wordt gerekend in een dergelijk verhaal - het moment waarop de verdachte door de politie wordt verhoord - voltrekt zich buiten het oog van de camera. Het is moedig om zulke momenten niet te tonen en te kiezen voor andere accenten. Het perspectief ligt niet altijd bij het hoofdpersonage. Zo is er ook een scène waarin zijn zoon zich geconfronteerd ziet met het kleine meisje, een van de beste scènes uit de film. In het kielzog van zoon Marcus ervaart de kijker dezelfde tweestrijd als die hij moet voelen: het jonge kind heeft geen benul van wat het heeft aangericht. De wankelende sympathie voor Klara is ook zeker toe te schrijven aan de goede acteerprestaties van de kleine actrice (minstens zo goed als die van de andere acteurs, met Mads Mikkelsen die in Cannes de prijs voor beste acteur won, voorop). Lastiger meeleven is het met de onbedwingbare hysterici uit het dorp die de kleuterleider als de belichaming van het kwaad zien en zelf vanuit het goede denken te handelen. Hun innerlijke worsteling is nu vrijwel afwezig. Jagten had wellicht wat gelaagder kunnen zijn.

Vinterberg is er meer op uit de verschrikkingen te laten zien van een onschuldige die de meest verwerpelijke misdaad in de schoenen krijgt geschoven. Zonder mogelijkheid zich te kunnen verdedigen en zijn waardigheid te behouden, wordt het leven in een kleine dorpsgemeenschap hem onmogelijk gemaakt. De Deense cineast kiest voor een portret in plaats van psychologie, voor drama in plaats van ontwrichting. Maar teveel verschrikking kan verlammend werken en de kijker is al snel murw geslagen. De opeenstapeling van onrecht vindt zijn weerslag bij het publiek in diens opeenstapeling van frustratie. Niettemin heeft Scandinavië opnieuw een sterke film afgeleverd. De combinatie Mikkelsen en Vinterberg staat garant voor Deense cinema op z’n best: duister en ongenadig.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Ik heb de trailer ook even bekeken de film ziet er goed uit. Ik zet hem op mijn lijstje.

juulvdl

Avatar

Ik heb deze film vorige week al gezien bij de sneak preview bij ons in Den Bosch.

ik was zwaar onder de indruk van deze film,
het is facinerend hoe een klein kinderlijk leugentje een heel dorp tegen éen persoon keert, en zijn leven een hel maakt.
het verhaal is goed uitgewerkt, de karakters zijn levensecht, net als de drama.
de acteurs dragen de film;
Mads Mikkelsen is heel overtuigend als Lucas, en Annika Wedderkopp als de 5-jarige Klara is zeker net zo goed.

het is een film waar je de hele aftiteling blijft zitten omdat het zo indrukwekkend is.

8,5/10

WesleyK

Avatar

Gezien tijdens het PAC Festival en moet zeggen dat het een verassing was.
Na de synopsis gelezen te hebben had ik al verwacht dat het een zware film zou worden, maar de film pakte erg goed uit.
Vond het persoonlijk juist wel mooi om drama te krijgen en aan de kijker zelf te laten om erover na te denken.

Jonathancrane

Avatar

Deze film verdiend de volle 5 sterren of andere 4,5, want ik heb dit jaar niet een meer nagelbijtende drama gezien dan deze. Mikkelsen levert een wereldprestatie af, en zou dus ook niet negeert moeten worden bij de Oscars.

Negeer deze 3,5 ster, en ga er zeker heen !

Axeqlusive

Avatar

Ook voor het eerst dat ik het met JonathanCreme eens ben :P

bvdp

Avatar

Ik zit al bijna 30 jaar in het onderwijs. En al die jaren ben je alert dat je geen fouten maakt in de omgang met leerlingen. Fouten die in beginsel onschuldig lijken, maar desastreus kunnen uitpakken. Dat bewijst ook deze film. Ik heb het bij collega's gezien: als er rook is, zal er ook wel vuur zijn. Wanneer de omgeving denkt dat je aan een leerling hebt gezeten, kun je het vergeten. Terecht of onterecht, you're fucked. Dat toont Jagten in volle heftigheid. Verplichte kost voor iedereen die met kinderen werkt.

Spijker2

Avatar

MIJN GOD WAT EEN FILM!!!

Ik deed dat in hoofdlettters om de attentie te trekkenSmiley face

Dit is echt een "mustsee" voor elke filmnliefhebber. Ondanks de primna rol van Mikkelsen vind ik toch het GEWELDIGE verhaal de doorslag geven voor mijn 10 voor deze film. Jongens, zo simpel, en je raadt het nooitSmiley face

Spijker2

Avatar

Komt nog s bij:

Ik wist niet dat Vinterberg de kijker zo op het verkeerde been kon zetten. Echt, de filmliefhebber denkt dat hij weet wat ik bedoel, maar dat is juist weer anders..

****TOPFILMTOPFILMTOPFILM***

acties