POLL: De films van Stanley Kubrick

Welke klassieker kies jij: Dr. Strangelove, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, Full Metal Jacket of...?

Na een hele reeks POLLs over regisseurs die nog steeds films afleveren, zoomen we dit keer kort in op de carrière van wijlen Stanley Kubrick (1928-1999). Uiteraard eindigen we met de POLL, waaruit moet blijken welke klassieker van Kubrick het meest favoriet is onder de bezoekers van FilmTotaal.nl.

Begin jaren 50 startte filmmaker Kubrick zijn filmcarriere met de korte film Fear and Desire (1953). Met deze oorlogsfilm kon hij Killer's Kiss (1955), zijn eerste avondvullende speelfilm, opnemen en niet veel later mocht aan aan de slag bij MGM. Lang duurde het niet voordat hij zijn eerste films afleverde. De misdaadfilm The Killing (1956), de oorlogsfilm Paths of Glory (1957) en het historische drama Spartacus (1960) werden goed ontvangen en groeiden uit tot financiële successen.

Met de opbrengst van zijn eerste successen besloot Kubrick zich in Engeland te vestigen om zo onder de duim van de grote filmstudio's vandaan te blijven. In Engeland leefde hij als kluizenaar, maar hij wist in de begin periode flink wat klassiekers af te leveren. In 1962 verscheen de psychologische film Lolita, gevolgd door de satire Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), de sci-fi film 2001: A Space Odyssey (1968) en de dramathriller A Clockwork Orange (1971). De laatste drie films worden tot op de dag van vandaag gezien als een aantal van de beste films ooit gemaakt.

In 1975 leverde Kubrick kostuumdrama Barry Lyndon (1975) af en wist daarna met de horrorfilm The Shining (1980) flink te scoren aan de wereldwijde bioscoopkassa. Zijn eigenzinnigheid en perfectionisme bleken hem vervolgens flink in de weg te staan om veel meer films af te leveren. Het duurde tot 1987 voordat er van hem weer een nieuwe film verscheen. Het was het wachten overigens ruimschoots waard, aangezien de oorlogsfilm Full Metal Jacket wordt gezien als één van de belangrijkste titels in het genre. Daarna moesten zijn fans nog langer wachten. Pas twaalf jaar later verscheen van Kubrick een nieuwe film. Dit keer was het ontvangst een stuk minder bejubelend, aangezien Eyes Wide Shut (1999) wisselend werd beoordeeld door de critici. Kubricks volgende project had A.I. Artificial Intelligence moeten worden, maar doordat Kubricks in 1999 - enkele weken voor de première van Eyes Wide Shut - kwam te overlijden, werd de film uiteindelijk - als eerbetoon - opgepakt door Steven Spielberg.

Van Kubricks dertien films kregen er zeven films in totaal 27 Oscars-nominaties. Hier werden er negen van verzilverd, waaronder voor Beste Special Effects (2001: A Space Odyssey). Op Rotten Tomatoes krijgt Dr. Strangelove de volle 100%. Zijn laatste film Eyes Wide Shut werd het matigst ontvangen, al krijgt het alsnog een prima 77%. Veel van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250: Dr. Strangelove: #39, The Shining: #46, Paths of Glory: #54, A Clockwork Orange #66, Full Metal Jacket: #81, 2001: A Space Odyssey: #93, The Killing: #189 en Barry Lyndon: #207.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
surveys

Uitslagen eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Guy Ritchie | Oliver Stone | Joel en Ethan Coen | Michael Bay | Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Overige uitslagen POLLS



NieuwsFilm

meest populair