Blu-Ray Review: Flight

Robert Zemeckis bewijst dat hij het beter bij live-action films kan houden.


Regie: Robert Zemeckis | Cast: Denzel Washington (Whip Whitacker), Kelly Reilly (Nicole), Bruce Greenwood (Charlie Anderson), Don Cheadle (Hugh Lang), John Goodman (Harling Mays), e.a. | Speelduur: 138 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 1 februari 2013 | Retail release: 19 juni 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Universal Pictures / Paramount Pictures | EAN: 5050582923315 | FilmTotaal.nl recensie

Regisseur Robert Zemeckis won in 1994 een Oscar voor Beste Regie voor de film Forrest Gump en hij wist zich in de jaren 80 te onderscheiden middels de toptitels Back to the Future (1985) en Who Framed Roger Rabbit (1988). Zijn werk aan de laatste film heeft hem er mogelijk toe bewogen om jarenlang te werken aan prijzige motion-capture animatiefilms, die in tegenstelling tot zijn live-action films een stuk minder goed werden ontvangen en verhoudingsgewijs magerder presteerden aan de bioscoopkassa. Zemeckis staat er ook bekend om dat hij forse productiebudgetten gebruikt. Voor de thriller What Lies Beneath (2000) had hij het enorme bedrag van $100 miljoen nodig. Al met al was het opvallend dat hij met "slechts" $31 miljoen aan productiebudget het drama Flight afleverde, waarin toch een hoofdrol is weggelegd voor a-acteur Denzel Washington. De voor Zemeckis eerste live-action film in twaalf jaar kreeg een prima ontvangst en wist ook het publiek prima te boeien. Het is daarom te hopen dat Zemeckis het voorlopig bij live-action houdt en zijn motion-capture dromen laat varen. Onlangs verscheen de Blu-Ray van Flight in de schap.

SYNOPSIS
In Flight laat een aan alcohol en drugs verslaafde piloot door zijn eigen schuld bijna een vliegtuig neerstorten. Op het nippertje weet hij zichzelf en de passagiers echter te redden van een zekere dood. De film richt zich op de pogingen van de piloot om van zijn verslavingen af te komen.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Flight:

WAARDERING & BOX OFFICE
Het drama werd genomineerd voor twee Oscars, namelijk "Best Performance by an Actor in a Leading Role" (Denzel Washington) en "Best Writing, Original Screenplay" (John Gatins). Op Rotten Tomatoes is Flight goed "fresh" met 78%. De IMDb noteert een iets magerdere 7,3 bij ruim 126 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama met een 7,0 (Stem zelf!). FT recensent Arjan Welles gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker B@chelor: Denzel stelt nooit teleur. Dit keer dus ook niet. John Goodman heeft een leuke bijrol. Enig nadeel was de lengte; had iets korter gemogen.
Het productiebudget van Flight bedroeg circa $31 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Robert Zemeckis' zestiende bioscoopfilm circa $24,9 miljoen en eindigde op een keurige $93,8 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een nette $161,8 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $1,2 miljoen dollar.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Flight. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De basic vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een iets aangepaste versie van de eerdere filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Origins of Flight | The Making of Flight | Anatomy of a Plane Crash | Q&A Highlights
Deze Blu-Ray uitgave van Flight bevat zo'n drie kwartier aan extra's. Heel veel stellen de extra's helaas niet voor. Naast de wat basic "The Making of Flight" en "Origins of Flight" en de weinig boeiende "Q&A Highlights" is eigenlijk alleen "Anatomy of a Plane Crash" aan te raden. In een kleine tien minuten wordt er ingezoomd op de totstandkoming van de scene met de vliegtuigcrash. Deze mag dus zeker even aangezet worden na de hoofdfilm.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Van distributeur Universal Pictures / Paramount Pictures verschijnen doorgaans prima uitgaven en ook nu wordt de hoofdfilm met een prima High Definition beeld en een meer dan goede geluidskwaliteit afgeleverd. Als er iets uitgelicht moet worden, dan is het de goed zichtbare scherpte van deze Blu-Ray; details zijn namelijk prima waar te nemen. De geluidstrack wordt vooral tijdens de vliegtuigcrash op de proef gesteld, voor de rest is er veel dialoog in deze film.

CONCLUSIE
Robert Zemeckis laat met Flight zien dat hij zijn tijd eigenlijk een beetje heeft zitten te verdoen met de motion-capture animatiefilms A Christmas Carol (2009), Beowulf (2007) en The Polar Express (2004). In de tien jaar die hij hieraan heeft besteed had hij waarschijnlijk wel wat betere live-action films kunnen opleveren. Wat Zemeckis nu gaat doen, blijkt gissen. Ondanks dat zijn motion-capture project Yellow Submarine werd gecanceld, lijkt hij weer graag de animatiehoek in te duiken. De regisseur ziet namelijk nog altijd leven in een sequel op zijn succesvolle live-action/animatiefilm Who Framed Roger Rabbit uit 1988.
Deze Blu-Ray van Flight is een nette maar toch iets kale uitgave. Naast de prima beeldkwaliteit heeft de schijf namelijk niet heel veel om het lijf. De extra's zijn namelijk wat mager. Alleen "Anatomy of a Plane Crash" is een aanrader.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Flight is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Universal Pictures / Paramount Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair