Blu-Ray Review: Top Gun 3D

Tony Scotts klassieker in 3D, aankomende zaterdag ook in EYE te zien.


Regie: Tony Scott | Cast: Tom Cruise (Maverick), Kelly McGillis (Charlie), Val Kilmer (Iceman), Anthony Edwards (Goose), Michael Ironside (Jester), e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 1986 | Bioscooprelease: 31 juli 1986 / Juli 2013| Retail release: 17 juli 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels Dolby TrueHD 5.1 / Engels DTS-HD MA 6.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Spaans, Duits | Aantal Discs 1 x 3D Blu-Ray | Distributeur: Paramount pictures / Universal Pictures | EAN: 5050582943016

Afgelopen maand draaide de 3D re-release van de film Top Gun in het Amsterdamse EYE, die de 3D-versie van de film van regisseur als enige filmtheater in Europa vertoont. De aanloop op de tweemalige vertoning was zo groot dat het filmmuseum voor aankomende zaterdagavond (3 augustus, 21.45 uur) een extra vertoning heeft ingelast. Uiteraard betekende de actiefilm de definitieve doorbraak voor regisseur Tony Scott (1944 - 2012) en acteurs Tom Cruise en Val Kilmer. Ook leverde de kaskraker, goed voor zo'n $350 miljoen wereldwijd, flink wat nieuwe luchtmacht-rekrutanten op, zelfs bij de Koninklijke Luchtmacht. Tegenwoordig wordt de film vooral in verband gebracht met de nog steeds erg fraaie gevechtsscenes en de ogenschijnlijk homo-erotische onderonsjes tussen de titelpersonages Maverick (Cruise) en Iceman (Kilmer). Ook in de States draaide de re-release slechts een paar dagen in een beperkt aantal IMAX 3D zalen, vooral om de 3D Blu-Ray (zonder 2D versie) release te promoten, die afgelopen maand in Nederland verscheen.

SYNOPSIS
In Top Gun wordt Maverick samen met zijn co-piloot Goose aangenomen bij Top Gun, een keiharde marineopleiding voor piloten. Hij gaat hier de concurrentie aan met een andere toppiloot, Iceman. Na een tragische gebeurtenis realiseert Maverick zich dat het leven toch keihard kan zijn en twijfelt of hij nog verder wil gaan met vliegen. Uiteindelijk moet hij toch bewijzen wie de beste piloot is.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van 3D re-release van Top Gun:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes komt Top Gun niet verder dan een "Rotten" 55%. De IMDb noteert een veel betere 6,7 bij ruim 145 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de actiefilm ook met een 6,7 (Stem zelf). Er is geen recensie geschreven op FilmTotaal.nl.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker Tarkus: Pure klassieker deze film, die de carrière van vele acteurs die hierin meespelen een boost heeft gegeven, niet in het minst die van Tom Cruise. Mooie beelden van de vliegtuigen en actiescènes, goede muziek ook. Misschien nu een beetje traag, maar de film was toen een van de grote blockbusters en is nog steeds een mooie film om eens terug te bekijken.
Het productiebudget van Top Gun bedroeg circa $15 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Tony Scotts derde film circa $8,2 miljoen en eindigde op een prima $179,8 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een waanzinnige $356,8 miljoen. De opbrengst aan de Nederlandse bioscoopkassa is onbekend.

BLU-RAY
We bekijken de single disc 3D Blu-Ray uitgave van Top Gun. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een uitsnede van de 3D re-release poster. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Deze 3D Blu-Ray uitgave van Top Gun bevat geen extra's.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ | 3D-versie beken op een ander systeem
De 3D versie van Top Gun is best redelijk, maar eerlijk gezegd niet als verwacht. Met de gevechtssecenes in de lucht zou je verwachten dat er pakkende 3D-effecten in zouden zetten, maar helaas valt dat dus tegen. Daarnaast is de transfer ook wat mager, aangezien de beeldkwaliteit niet overeenkomt met eerdere geremasterde films. De geluidstrack doet daartegenover prima zijn werk, maar die is uiteraard ook terug te vinden op de gewone 2D uitgave.

CONCLUSIE
Na Top Gun zijn er heel wat vergelijkbare films verschenen. De afgelopen jaren is het genre "straaljagerfilms" behoorlijk ingekrompen. Toch had wijlen Tony Scott de wens om Top Gun 2 te maken, wederom met Tom Cruise in de hoofdrol. Door het overlijden van de regisseur in 2012 lijkt het project in de ijskast te staan. Overigens staat met Aurora Rising met acteur Liam Hemsworth wel een nieuwe straaljagerfilm op het programma.
Deze Blu-Ray van Top Gun is een vrij basic uitgave en is ook alleen geschikt als je beschikt over een 3D Blu-Ray homecinema-set. Mocht je deze niet hebben, dan kan je hem dus beter laten liggen. Het was niet onaardig geweest als de 2D versie was toegevoegd, zeker ook omdat de 3D wat tegenvalt. Tevens ontbreken de verwachte extra's.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc 3D Blu-Ray uitgave van Top Gun zijn er een 1 disc Blu-Ray en een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Paramount pictures / Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair