Blu-Ray Review: Mad Max Collection

Voor de die-hard Mad Max fans is de (eerste) trilogie beschikbaar in High Definition.


Regie: George Miller, George Ogilvie | Cast: Mel Gibson (Max Rockatansky), Joanne Samuel (Toecutter), Joanne Samuel (Jessie Rockatansky), Bruce Spence (Gyro Captain), Emil Minty (Feral Kid), Tina Turner (Aunty Entity), Adam Cockburn (Jedediah Jr.), e.v.a. | Speelduur: 93, 95, 107 minuten | Jaar: 1979, 1981, 1985 | Retail release: 4 september 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.4 : 1) | Geluid: 2S DTS-HD MA (Mad Max), Engels DTS-HD MA 5.1 (Mad Max 2 & 3) | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Spanje | Distributeur: Warner Bros. | EAN: 5051888156117 | Geen FilmToTaal recensie

Met de regelmaat verschijnen er klassiekers in het High Definition formaat op Blu-Ray. Eerder deze maand was het de beurt aan de Mad Max-trilogie, die de afgelopen periode opnieuw onder de aandacht kwam doordat het in 2014 een vierde deel krijgt, wederom geregisseerd door George Miller. In 1979 stapte de op dat moment nog onbekende Australische acteur Mel Gibson in Mad Max in de huid van de post-apocalyptische avonturier Max Rockatansky. Het werd een wereldwijd succes door $100 miljoen te noteren. Ook de opvolger Mad Max 2 a.k.a. Mad Max 2: The Road Warrior wist de liefhebber weer te vinden en wordt tot op heden gezien als het beste deel uit de reeks. Het laatste deel Mad Max Beyond The Thunderdome, waarin een rol was weggelegd voor popster Tina Turner, deed het een stuk minder. De drie films, waarin uiteraard ook de nodige voertuigen door het beeld razen, hadden een grote invloed op het genre en zijn tegenwoordig echte cult-titels. Warner Bros. bracht de Mad Max Collection uit via een Blu-Ray uitgave met vooral een in het oog springende verpakking.

SYNOPSIS
In Mad Max is Max is een jonge agent, verantwoordelijk voor de dood van één van de leiders van de motorrijders, genaamd The Nightrider. Zijn vriendin, Jessie, wil dat hij bij de politie-eenheid weggaat. Max gaat inderdaad bij de politie weg en wil alleen nog maar rust en gaat met Jessie en haar baby een lange vakantie houden. Totdat hij, zonder het te weten, met één van de bendeleden in aanraking komt en een nieuwe periode van waanzinnig geweld en wraak aanbreekt. In The Road Warrior moet Mad Max samen met de armetierige verdedigers van een benzine-depot het opnemen tegen een bende bizarre krijgers onder leiding van The Humungus, die gevreesd worden om hun genadeloos optreden. Als de hel op spectaculaire wijze losbrandt, zijn de gevolgen niet te overzien. In Mad Max Beyond Thunderdome zwerft Max door de Australische woestijn en komt hij uiteindelijk terecht in een nederzetting waar misdaad en criminaliteit hoogtij vieren.

TRAILER
Bekijk hieronder de fanmade trilogy trailer van de drie Mad Max films.

Losse trailers: Mad Max | Mad Max 2 | Mad Max Beyond Thunderdome

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgen de Mad Max films respectievelijk 95%, 100% en 81%. Op de IMDb noteren de films een 7,0 (bij 85 duizend stemmen), een 7,6 (bij 76 duizend stemmen) en een 6,1 (bij 59 duizend stemmen). De cijfers op FilmTotaal zijn een 6,9, een 7,4 en een 6,7.
De ruim geschatte productiebudgetten van de Mad Max waren achtereenvolgens $400.000, $2 miljoen en $12,3 miljoen. Wereldwijd haalden de delen achtereenvolgend zo'n $100 miljoen, $60,0 miljoen en $36,2 miljoen. Ook deze bedragen zijn geschat en het is onduidelijk of in deze bedragen ook alle omzetten zijn meegenomen. Uiteraard scoorde de film ook aanzienlijk op het Australische grondgebied. Verdere details over de opbrengsten zijn niet bekend.

BLU-RAY
We bekijken de drie disc Mad Max Collection. Het recensie-exemplaar komt in een setvige soort metalen "olievat", waarin een standaard Blu-Ray keepkase zit met de drie schijven. Om de fraaie verpakking zit een kartonnen hoesje met de Nederlandse beschrijving, die gelijk de prullenbak in kan. De vormgeving is nieuw van opzet en heeft gebruik gemaakt van een bekende afbeelding uit Mad Max Beyond Thunderdome. (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Mad Max
Disc 2: Mad Max 2 | Commentaar van de regisseur George Miller en cinematograaf Dean Semler | Introductie door Leonard Maltin
Disc 3: Mad Max Beyond Thunderdome
Van deze Mad Max trilogie discs bevat alleen de schijf van Mad Max 2 een aantal extra's. Het tweede deel kan afgespeeld worden met audiocommentaar van regisseur George Miller en cinematograaf Dean Semler. Tevens kan er een introotje afgespeeld worden van Leonard Maltin, filmcriticus.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Uiteraard is de beeldkwaliteit er sterk op vooruitgegaan ten opzichte van eerdere tv- en Dvd-versies en laten alle drie de schijven een prima scherpte zien. Toch doet het niet zo fraai aan als eerdere gerestaureerde klassiekers. Hetzelfde geldt voor de geluidskwaliteit van de films, aangezien ze toch redelijk gedateerd klinken.

CONCLUSIE
Mel Gibson heeft zijn faam uiteraard te danken aan zijn rol als de onhoudbare Max Rockatansky. In het vierde deel Mad Max: Fury Road, die ergens in 2014 moet uitkomen en wederom geregisseerd is door George Miller, zal hij echter maar kort te zien zijn via een cameo-optreden. De titelrol is dit keer in handen van Tom Hardy, die back-up krijgt van namen als Nicholas Hoult, Charlize Theron, Rosie Huntington-Whiteley en Zoë Kravitz.
De echte fans zullen zeker veel plezier beleven aan deze uitgave. Het beeld ziet er een stuk beter uit dan de eerdere verkrijgbare versies en dat geeft het bekijken van deze klassiekers een redelijk nieuwe ervaring. Het is echter jammer dat er bijzonder weinig extra's zijn toegevoegd aan de schijven. Dit kan natuurlijk komen doordat deze simpelweg niet beschikbaar zijn.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Mad Max Collection Blu-Ray uitgave is er vereglijkbare uitgave beschikbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair