Marion Cotillard opgesloten voor Greenpeace-activisten

Als hart onder de riem voor de activisten die op dit moment vastzitten in Rusland.

Actrice Marion Cotillard, bekend uit o.a. The Dark Knight Rises (2012), en enkele zwaargewichten uit de Franse politieke en culturele wereld hebben zich laten opsluiten in een kooi in Parijs. Met die actie wilden ze de Greenpeace-activisten die al twee maanden achter Russische tralies zitten een hart onder de riem steken.

De Franse actrice poseerde lange tijd met een plakkaat waarin ze zichzelf out als verdedigster van het klimaat. Voormalige ministers van Milieu vergezelden haar, net als zanger Sanseverino, regisseur Jean-Paul Jaud en fotograaf Reza.

"Net de mensen die het lef hebben om onze planeet te verdedigen, worden zo hard aangepakt. De straffen die ze moeten uitzitten, zijn belachelijk. We zouden hen net moeten bedanken", aldus Cotillard. De Frans-Griekse filmregisseur Costa-Gavras meent dat alles in het werk moet gesteld worden om Poetin ervan te overtuigen hen vrij te laten.

De dertig gevangenen - 28 activisten en twee journalisten - zaten allen op de Arctic Sunrise. Het Greenpeace-schip werd door de kustwacht geënterd na protest bij een boorplatform in de Petsjorazee, voor de Russische noordkust. Ze riskeren nu jarenlange opsluiting wegens piraterij en hooliganisme.

Foto's verwijderd



NieuwsFilm

meest populair