Blu-Ray Review: World War Z (Extended Action Cut)

De beloofde versie met (wat) meer bloed en zombiegeweld.


Regie: Marc Forster | Cast: Brad Pitt (Gerry Lane), Mireille Enos (Karin Lane), Fana Mokoena (Thierry Umutomi), Daniella Kertesz (Segen), e.a. | Speelduur: 116 minuten (3D-versie), 123 minuten (unrated versie) | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 4 juli 2013 | Retail release: 13 november 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Duits | Aantal Discs 1 x 3D Blu-Ray, 1 x Blu-Ray, 1 x Dvd | Distributeur: Paramount Pictures | EAN: 5050582954807 | FilmTotaal.nl recensie

Ondanks flinke problemen met het budget, het (her)schrijven van het script - tijdens het filmen -, wekenlange heropnames en ruim een half jaar uitstel wist Marc Forsters World War Z een prima score neer te zetten aan de wereldwijde bioscoopkassa, nadat het al redelijk werd ontvangen door de critici, die vooraf uiterst somber gestemd waren over de geplaagde zombiefilm. Uiteraard zal het hebben geholpen dat publiekslieveling Brad Pitt, wiens Plan B Entertainment de drijvende studio was achter het project, de hoofdrol speelde en de zombiefilm in alles oogt als een snelle CGI-thriller met toevallig wat zombies en niet als een bloederige horrorfilm met veel rondspattende ingewanden. Het noteerde afgelopen zomer een prima $540 miljoen bij een productiebudget van $190 miljoen (oorspronkelijk $125 miljoen) en de bij voorbaat bevroren vervolgplannen zijn weer uit de ijskast gehaald. Enig kritiekpuntje is dat het beduidend minder diepgaand was als het bronmateriaal van Max Brooks, maar het is uiteraard niet de eerste keer dat de boekverfilming een uitgedunde verhaallijn heeft. Eerder deze maand verscheen de (3D) Blu-Ray uitgave, die de "Extended Action Cut" bevat. Dit is de versie met (meer) bloed en (zombie)geweld.

SYNOPSIS & TRAILER
In World War Z is Lane een VN-medewerker die rond de wereld reist in een race tegen de klok om een zombiepandemie te stoppen. Zombies dreigen namelijk de volledige wereld over te nemen, en Lane werkt zich uit de naad dit te voorkomen.

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is World War Z redelijk "Fresh" met 67%. De IMDb noteert eveneens een prima 7,1 bij ruim 223 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de PG-13 zombiefilm nog een stuk hoger met een 7,7 (Stem zelf). FT recensent Arjan Welles gaf 3 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT-bezoeker Asperientje: ...Ik vond de film onvoorspelbaar, spannend, af en toe eng en ontzettend gaaf. Ik ben met bijna geen verwachtingen de bioscoop ingegaan en ik kwam er uit als een klein kind met tien kilo aan snoep. Ik heb er met mijn vrienden de hele avond over gepraat en we vonden de film allemaal geweldig. De 'global distruction' was geweldig om te zien. Dit is weer eens een nieuwe en verfrissende zombiefilm en daar ben ik ontzettend blij mee... ...Op naar deel twee!
Het productiebudget van World War Z liep door de vele aanpassingen en extra opnames op van $125 miljoen naar $190 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een prima $66,4 miljoen en eindigde op een nette $202,3 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een sterke $540,0 miljoen. De opbrengst in de Nederland eindigde op een redelijke $3,6 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de 3 disc Blu-Ray+3D Blu-Ray+Dvd uitgave van World War Z. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt overeen met een van de filmposters, al is de letter 'Z' duidelijk een stuk groter afgebeeld op de Blu-Ray hoes. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Origins | Looking to Science | WWZ: Production
Deze Blu-Ray uitgave van World War Z bevat zo'n vijftig minuten aan extra's. De meeste tijd wordt in beslag genomen door de productie-docu WWZ: Production, die bestaat uit de vier docs Outbreak, The Journey Begins, Behind The Wall en Camouflage. Er wordt ingezoomd op de vermakelijke en supersnelle openingsscène, visual effects en de zenuwslopende eindscène in het laberatorium. De andere twee docu's zijn net iets minder. In Origins zijn er veel interviews en Looking to Science filosofeert over een mogelijke echte wereldwijde "zombie-plaag". En dan nog de vraag, wat is er zo opvallend aan de "Extended Action Cut"? Niet bijzonder veel. Uiteraard is er (wat) meer gore en bloed te zien, maar heel schokkend is het allemaal niet. Voor mensen die dit zoeken, kunnen beter afstemmen op The Walking Dead of iets dergelijks.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Deze schijf heeft een prima beeldkwaliteit, maar het moet het vooral hebben van de fantastische geluidstrack. De surround effects zijn bijna continu aanwezig en het geeft een lekkere sfeer mee bij de spannendere scenes waarin Pitt uit de klauwen probeert te blijven van de rondrennende en -springende zombies, die er in High Definition overigens erg netjes uitzien. Enige minpuntje ten aanzien van het beeld is dat de details in de donkere beelden toch iets weg lijken te vallen en dat bepaalde scenes wat flets ogen. Al met al zeker wel een prima schijf én eentje waarbij het geluid er duidelijk bovenuit steekt. De 3D (bioscoop)versie is niet bekeken.

CONCLUSIE
Waarschijnlijk hebben vele bioscoopbezoekers zich prima kunnen vermaken bij deze zombiefilm, die voornamelijk bestaat uit een aantal uiterst sterke actiescènes met veel supersnelle en goed gemaakte zombies. Ondanks dat de film een stroeve productiefase had, lijkt een vervolg een kwestie van tijd en zal Paramount en waarschijnlijk ook Brad Pitt zelf erop toezien dat het volgende keer wat soepeler verloopt. Regisseur Forster lijkt al geslachtofferd.
Deze 2D+3D-Blu-Ray+Dvd uitgave van World War Z wordt netjes afgeleverd met een redelijk beeld en geweldig geluid. De extra WWZ: Production is een must see na de hoofdfilm. De paar extra "bloederige" beelden in de "Extended Action Cut" zullen de meeste mensen niet direct opvallen.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 3 disc 2D/3D Blu-Ray + Dvd uitgave van World War Z zijn er een 2 disc Blu-Ray+Dvd uitgave en een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Paramount Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair