World War Z (2013)

Remember Philly!

Deze wel heel vrije boekverfilming herschrijft het zombiegenre weliswaar niet, maar biedt voldoende actie en spanning. De plaatjes en visuele effecten springen er het meest uit.
play

6,7 details

  • 116 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Horror
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Malta
116 Min Verenigde Staten

Lane is een VN-medewerker die rond de wereld reist in een race tegen de klok om een zombiepandemie te stoppen. Zombies dreigen namelijk de volledige wereld over te nemen, en Lane werkt zich uit de naad dit te voorkomen.

Regie
Marc Forster
Cast
Brad Pitt, David Morse, James Badge Dale, Sterling Jerins, Mireille Enos, Peter Capaldi, Matthew Fox, Pierfrancesco Favino, Moritz Bleibtreu, Ruth Negga, Elyes Gabel, Ludi Boeken, Daniella Kertesz, Fana Mokoena, Abigail Hargrove.
Budget
$ 200.000.000
Opbrengst
$ 531.865.000
Release
21.06.2013
Release NL
04.07.2013
Release DVD
05.11.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Marc Forster | Cast: Brad Pitt (Gerry Lane), Mireille Enos (Karin Lane), Fana Mokoena (Thierry Umutomi), Daniella Kertesz (Segen), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2013

Zeven jaar geleden herschreef de Amerikaanse auteur Max Brooks het zombiegenre. In zijn World War Z werd een globale virale uitbraak die zo'n beetje de hele mensheid uitvaagde vanuit verschillende invalshoeken en door middel van interviews met betrokkenen belicht. Voer voor Hollywood, dus Brad Pitt dook er met zijn productiemaatschappij Plan B Entertainment meteen bovenop. Een miljoenendeal later waren de Amerikanen eveneens een toekomstige productiehel rijker. Het script van de 190 miljoen dollar kostende boekverfilming moest compleet worden herschreven en bijgeschaafd. Op het laatste moment moesten scènes worden omgegooid, verplaatst, aangepast en toegevoegd. De verschijningsdatum werd meerdere keren uitgesteld. De filmhistorie leert dat dit soort gerotzooi doorgaans weinig goeds belooft. Het is met Wereldoorlog Z toch nog wel een beetje goed gekomen, al hebben de makers de potentie ervan flink onderschat.

Wat er van de oorspronkelijke plannen overeind is gebleven zullen we waarschijnlijk wel nooit te weten komen. Van het schrijfsel van Brooks zijn slechts de rudimenten bewaard gebleven. World War Z is in handen van het commerciële Hollywood een uitermate spannende, maar weinig intelligente actiethriller geworden waarbij het lot van de planeet in de handen van één man wordt gelegd. Gerry Lane, een voormalige hoge pief van de VN gespeeld door Pitt, rent de halve aardkloot op en neer op zoek naar een oplossing voor de mondiale uitbraak. Zijn team is er al snel achter dat de oorzaak voor de pandemie waarschijnlijk wel nooit gevonden zal worden en het overleven van de gedecimeerde mensheid is verworden tot Gerry's enige doch nobele doel. Van harte gaat het trouwens allemaal niet, want Gerry besluit de klus van zijn voormalige werkgever enkel te aanvaarden om zijn gezinnetje op een vliegdekschip te houden. Veilig weg van de agressieve zombiehordes.

videotrailers & clips

alle artikelen (38)

World War Z Nieuwsberichten

Laatste reacties

NICKSTERAMSTER

"...Standaard leeghoofdige zombie film. Dat er Brad Pitt bij staat maakt het geen goede film. Wat een ro......"

Glennekeeeee

"...Vandaag nog eens bekeken en heb mijn cijfer nog wat opgekrikt... Een dikke 8,5! schitterende effecte......"

Tarkus

"...Brad Pitt in een film met zombies, dat hadden we nog niet gehad. Maar het is wel een goede film gew......"

World War Z

acties