Blu-Ray Review: Breaking Bad (Seizoen 1 t/m 5-1)

Iedereen kent ondertussen zijn naam!


Bedenker: Vince Gilligan Regie: meerdere | Cast: Bryan Cranston (Walter White), Anna Gunn (Skyler White), Aaron Paul (Jesse Pinkman), Dean Norris (Hank Schrader), Betsy Brandt (Marie Schrader), RJ Mitte (Walter White, Jr.) e.a. | Speelduur: 2557 minuten | Afleveringen: 74 | Jaar: 2008-2012 | Tv-release: 20 januari 2008 (AMC), 2 januar 2012 (VPRO) | Retail release: 13 november 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 13 x Blu-Ray | Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment | EAN: 8712609603170

Eind september 2013 kwam er wederom een top-serie ten einde. Vince Gilligans Breaking Bad wordt in een adem genoemd met serie-klassiekers als The Sopranos en The Wire en wist in de vijf seizoenen - en vooral vanaf seizoen 4 en 5 - een enorme fanbase op te bouwen. De allerlaatste aflevering van de serie, die voor velen bijna zo verslavend is/was als mr. White's crystal meth, wist maar liefst een record aantal van 10,3 miljoen kijkers te trekken. Ondanks dat dit enorm veel is, ligt dit nog beduidend onder het enorme aantal kijkers (16,1 miljoen) dat de eerste aflevering van het vierde seizoen van AMC's eigen The Walking Dead onlangs trok. De avonturen van Breaking Bads Walter White a.k.a. Heisenberg en zijn "side-kick" Jesse Pinkman, voortreffelijk gespeeld door respectievelijk Bryan Cranston en Aaron Paul, werden onlangs wel bestempeld tot de "the highest-rated TV series of all time", aangezien het vijfde seizoen een Metacritic-score heeft van 99. En dit is natuurlijk ongekend, aangezien zelfs geen van de seizoenen van The Sopranos en The Wire zo hoog wisten te scoren. In Nederland moet het tweede deel van seizoen vijf nog op televisie verschijnen - VPRO zendt de acht slotafleveringen aankomend voorjaar uit - en daarom ligt er in de Nederlandse Blu-Ray schappen een nog net niet complete verzamelbox in het schap. Uiteraard geen onoverbodige box voor de meest geduldige fan, die zich nog even in alle rust wil voorbereiden op het bejubelde slotstuk.

SYNOPSIS
In Breaking Bad volgen we Walter White, een geniaal chemicus die te horen krijgt dat hij terminale longkanker heeft. Om toch nog iets voor zijn familie achter te laten en zijn behandeling te betalen wendt hij zich tot de meth-business. Zo raakt hij steeds dieper verzeild in het criminele netwerk, die hij volledig naar zijn hand probeert te zetten en waarvoor hij geweld, moord en bedrog niet zal schuwen.
Hieronder een ode aan de vijf seizoen in een zeven minutendurende samenvatting van de volledige circa vijftig uur aan Breaking Bad-afleveringen. Let op! SPOILERS!!!

WAARDERING & BOX OFFICE
De serie Breaking Bad wist zeven van de 24 Primetime Emmy Awards-nominaties te verzilveren. Drie keer won Bryan Cranston de prijs (2008, 2009, 2010), twee keer Aaron Paul (2010, 2012), één keer Anna Gunn (2013) en uiteraard ook de serie zelf, in 2013. Van de vier Golden Globes-nominaties wist Breaking Bad er geen te verzilveren. Daarnaast won het negen Saturn Awards, vijf Satellite Awards, vier Writers Guild of America Awards, één Screen Actors Guild Award (Bryan Cranston), één Directors Guild of America Award (Rian Johnson) en vier Television Critics Association Awards.
Op FilmTotaal scoort de serie tot op heden een 9,3 (Stem zelf). Hieronder een overzicht van de Metacritic score, het gemiddelde IMDb cijfer per seizoen en het gemiddeld aantal kijkers per seizoen in de States.

Seizoen 1 2008 74/100 8,6 1,2 miljoen Seizoen 2 2009 85/100 8,7 1,3 miljoen Seizoen 3 2010 89/100 8,7 1,5 miljoen Seizoen 4 2011 96/100 9,0 1,9 miljoen Seizoen 5-1 2012 99/100 9,4 2,6 miljoen Seizoen 5-2 2013 99/100 9,4 6,0 miljoen
Seizoen Jaar Metacritic IMDb cijfer*Kijkers**


BLU-RAY
We bekijken de 13 disc Blu-Ray uitgave van Breaking Bad. Het recensie-exemplaar bestaat uit de vijf losse Blu-Ray uitgaven, verpakt in een redelijke basic en slappe sleeve. Aangezien aan de set nog de uitgave van de laatste acht afleveringen toegevoegd moet worden, is deze sleeve niet echt een houdertje. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).





EXTRA'S
Deze Blu-Ray uitgave van Breaking Bad bevat waanzinnig veel uren aan extra's. Elk seizoen heeft afleveringen met audiocommentaar en verwijderde scenes. Vanaf seizoen 1 bevat ook elke uitgave de "Inside Breaking Bad"-docu's, die per aflevering zijn gemaakt. Bij sommige seizoenen zijn kortere docu's te zien over specifieke afleveringen. Ook aardig is dat bij het tweede seizoen de "Minisodes" zijn toegevoegd en op sommige uitgaven zijn er bloopers, casting-video's, "Better Call Saul"-commercials en interviews met cast & crew te zien. Uiteraard een enorme lading voer voor de die-hard Breaking Bad-fan.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Net als bij de eerdere review van seizoen 3 zit het met de beeldkwaliteit van deze Blu-Ray uitgave helemaal goed. Er is een duidelijke scherpte, zeker in de close-up shots, en het kleurenpalet pakt erg fraai uit. Ook de DTS-HD track doet zijn werk, al moet de serie het - op een ondergeschikt aantal actiescènes na - vooral hebben van dialoog. Prima stukje werk en daarom (wederom) geen enkel commentaar!

CONCLUSIE
Nu de laatste van de 82 afleveringen van AMC's Breaking Bad uitgezonden is, betekent het niet dat het ophoudt. Het aardigste is dat de spin-off serie Better Call Saul wordt gemaakt rond het personage Saul Goodman, eveneens voortreffelijk gespeeld door Bob Odenkirk. Ook volgt er een Spaanse remake onder de titel Metástasis en werd onlangs bekend dat er een heuse Breaking Bad-opera zal komen.
Deze bijna complete Blu-Ray box van Breaking Bad wordt basic afgeleverd, aangezien de box "slechts" een verzameling is van de losse seizoensuitgaven. Met een prima beeld en geluid en de vele extra's is deze box uiteraard een must-have voor de fan en voor diegenen die rustig afwachten op het moment dat de VPRO de laatste acht afleveringen uitzendt.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 13 disc Blu-Ray box van Breaking Bad zijn de verschillende seizoenen ook los op Blu-Ray en Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels. Uiteraard is de box ook in een Dvd versie beschikbaar.
Met dank aan de distributeur Sony Pictures Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair