Blu-Ray Review: This is the End

Seth Rogen en co. leverden een van de vermakelijkste komedies van 2013 af.


Regie: Evan Goldberg en Seth Rogen | Cast: Seth Rogen (Seth Rogen), Jay Baruchel (Jay Baruchel), James Franco (James Franco), Jonah Hill (Jonah Hill), Danny McBride (Danny McBride), Emma Watson (Emma Watson), Michael Cera (Michael Cera), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Bioscooprelease: 29 augustus 2013 | FilmTotaal recensie: This is the End

Dat Hollywood-films het soms veel beter doen in de States dan in de rest van de wereld bewijzen vooral de bedenkelijke (Madea) films van filmmaker Tyler Perry. Afgelopen jaar was echter ook het zeer vermakelijke This is the End, geregisseerd door Evan Goldberg en Seth Rogen, vooral op het Noord-Amerikaanse continent een hit. De R-rated komedie scoorde daar namelijk een fraaie $100 miljoen, maar kreeg amper een voet aan de grond buiten de States. Mogelijk komt dit doordat in de film de nodige typische Amerikaanse komieken te zien zijn, zoals Jay Baruchel, Danny McBride, Craig Robinson en Rogen zelf. In het bizarre This is the End - met een Rotten Tomatoes-score van toch 83% - kregen zij steun van de duidelijk grotere sterren James Franco en Jonah Hill, die de vriendengroep (in het echt leven mogelijk ook) compleet maakten. Ook de viral-campagne rond de film was vermakelijk en gelukkig heeft Sony de gebruikte video's toegevoegd aan de prima Blu-Ray disc, die begin dit jaar in het schap belandde.

Synopsis & trailer
In This is the End komen de bevriende Hollywood-acteurs James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen, Jay Baruchel, Danny McBride en Craig Robinson opgesloten te zitten in het huis van Franco. Ze kunnen niet meer naar buiten omdat na een vreemde buitenaardse aanval de hele stad Los Angeles verwoest is. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld wanneer hun voedselvoorraad opraakt en als blijkt dat de situatie buitenshuis steeds meer bizarre gevaren brengt. Uiteindelijk moeten ze toch het huis verlaten en worden ze geconfronteerd met zichzelf, hun lot en het einde van de wereld.

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes is This is the End dik "Fresh" met 83%. De IMDb noteert een eveneens redelijke 6,9 bij ruim 162 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de komedie met een lagere 6,4 (Stem zelf). FT recensent Fabian Melchers gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Het productiebudget van This is the End bedroeg zo'n $32 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een nette $20,7 miljoen en eindigde op een prima $101,5 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een iets hogere $125,9 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam tot een kleine ton in dollars, mede doordat het slechts beperkt te zien was.


Blu-Ray: This is the End | Retail release: 3 januari 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40: 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Ook verkrijgbaar op: Dvd | EAN: 8712609602838 | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment | Extra's: Audiocommentaar | Directing Your Friends | This is the Marketing | Bloopers | Deleted Scenes | The Making of "The Making of Pineapple Express 2" | Meta-Apocalypse | Let's Get Technical | Party Time | Jay & Seth vs. The Apocalypse -- The Original Short | The Cannibal King

De single disc Blu-Ray uitgave van This is the End wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase, waarvan de cover een uitsnede is van een van de filmposters. Het is toch best jammer dat er geen gebruik is gemaakt van de eerste poster.
Deze komedie laat een prima beeld en geluid zien. Uiteraard stellen de visual effects in de film niet enorm veel voor en dat wordt via deze High Definition versie nogmaals bevestigd. Ook de donkere scenes hadden iets beter verwerkt kunnen worden, aangezien bepaalde zaken soms iets moeilijk te zien zijn. Dit neemt niet weg dat het er verder prima scherp uitziet, met een goed kleurenpalet. De voorlopig nog weinige fans van 4K zullen blij zijn met deze release, aangezien deze Blu-Ray uitgave 'Mastered in 4K' is.
Sony heeft een flinke reeks uiteenlopende extra's op de schijf geknald met een totale speelduur van bijna anderhalf uur, exclusief het audiocommentaar met regisseurs Evan Goldberg en Seth Rogen. Naast korte filmpjes met de regisseurs (Directing Your Friends) en de cast (Meta-Apocalypse) wordt er ingezoomd op de een aantal opvallende scenes en zijn er acht vermakelijke verwijderde scenes (met o.a. Michael Cera!) en een reeks aardige bloopers te zien. Het aardige rond de release van This is the End was dat er op het web aardig wat korte promotionele filmpjes verschenen. Deze zijn terug te vinden onder This is the Marketing. Ook is er de korte docu The Making of "The Making of Pineapple Express 2" te zien, die uiteraard inzoomt op het fragment dat we van deze 'sequel' zien in de hoofdfilm. Ook erg leuk is de korte film Jay & Seth vs. The Apocalypse. Veel gekkigheid dus, en ja, dat past prima bij de film zelf. Top extra's!

Conclusie: De juiste schijf voor een van de leukste komedies van 2013.
This is the End zal waarschijnlijk niet iedereen kunnen raken. Het niveau van de grappen ligt soms op een bizar niveau en dat komt waarschijnlijk doordat een hele reeks jongere Amerikaanse komieken behoorlijk hebben geïmproviseerd tijdens de opnames. Voor wie zich altijd al heeft kunnen vermaken met namen als Jonah Hill, Seth Rogen, Danny McBride en Craig Robinson, is dit een absolute aanrader.
This is the End bereikte de Nederlandse bioscoopzalen slechts beperkt, maar wist de nodige liefhebbers al via het creatieve kanaal te bereiken. Nu de Blu-Ray in het schap ligt, zullen de fans de schijf waarschijnlijk weten te vinden. De extra's maken de schijf namelijk meer dan de moeite waard.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair